Υλικά:

     1)      340 γραμμάρια ώριμες μπανάνες (καθαρό βάρος) – είναι περίπου 3 μέτριες μπανάνες

     2)      2 αυγά

     3)      1 κοφτό κουταλάκι γλυκού κανέλα

     4)      1 κοφτό κουταλάκι γλυκού σόδα

     5)      ¼ κουταλάκι γλυκού αλάτι

     6)      2 κουταλάκια γλυκού μπέικιν πάουντερ

     7)      1 κουταλάκι γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

     8)      100 ml γάλα φρέσκο (ελαφρύ ή πλήρες)

     9)      180 γραμμάρια αλεύρι ολικής άλεσης

     10)   30 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο

Μέθοδος:

Λιώνουμε τις μπανάνες με ένα πιρούνι μέσα σε ένα πιάτο. Βάζουμε τον πολτό της μπανάνας που προέκυψε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέτουμε κατόπιν όλα τα υγρά υλικά (την βανίλια, το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά). Ανακατεύουμε καλά με έναν αυγοδάρτη.

Κατόπιν προσθέτουμε στο μίγμα των υγρών τα στερεά υλικά (την κανέλα, τη σόδα, το μπέικιν, το αλάτι και το αλεύρι). Ανακατεύουμε ξανά και ο χυλός για τις τηγανίτες είναι έτοιμος.

Παίρνουμε ένα μικρό αντικολλητικό τηγανάκι και το λαδώνουμε καλά. Το βάζουμε στη φωτιά να κάψει και ρίχνουμε μέσα κουταλιές από τον χυλό ανάλογα με το μέγεθος που θέλουμε να κάνουμε τις τηγανίτες μας. Εγώ αυτή τη φορά τις έκανα μεγαλύτερες από τις προηγούμενες φορές βάζοντας 3 κουταλιές της σούπας χυλό για κάθε τηγανίτα.

Τις αφήνουμε σε μέτρια θερμοκρασία να σταθεροποιηθούν και να πάρουν χρώμα από την κάτω πλευρά. Αυτό θα το καταλάβουμε ότι έχει συμβεί γιατί θα παρατηρήσουμε ότι στην επιφάνειά τους αρχίζουν να δημιουργούνται φουσκάλες που σκάνε μόνες τους. Μπορούμε να ανασηκώσουμε και λίγο την τηγανίτα ώστε να δούμε αν έχει πάρει χρώμα από την κάτω πλευρά της.

Μόλις γίνει αυτό, την αναποδογυρίζουμε με την βοήθεια μιας σπάτουλας ώστε να ψηθεί και από την άλλη.

Όταν είναι έτοιμη την βγάζουμε από το τηγάνι, το λαδώνουμε πάλι και συνεχίζουμε να ψήνουμε κατά τον ίδιο τρόπο και τις υπόλοιπες μέχρι να τελειώσει όλος ο χυλός που έχουμε στη διάθεσή μας.

Όταν είναι έτοιμες σερβίρουμε. Τρώγονται παραδοσιακά με σοκολάτα αλλά εμείς τις προτιμούμε με μέλι και ξηρούς καρπούς ή φρούτα.

Καλή επιτυχία!!!

Προηγούμενο άρθροΑφράτα κεφτεδάκια φούρνου
Επόμενο άρθροΧαλβάς Σιμιγδαλένιος με καρπούζι….Φρουτένιος