Συμβαίνει αρκετές φορές να ξεμείνει στο τάπερ ή το ψυγείο ένα μεγάλο μέρος από κάποιο κέικ που φτιάξαμε ή από ένα γλυκό ταψιού με παντεσπάνι (όπως ρεβανί, χιονάτη ινδοκάρυδο κλπ). Αυτού του είδους τα γλυκό, αν σταθούν μερικές μέρες στεγνώνουν υπερβολικά και δεν Είναι Εύκολο να τα παρουσιάσουμε. Πρέπει λοιπόν με κάποιο τρόπο να τα μεταμορφώσουμε, καταναλωθούν χωρίς θα καταλάβει κανείς. Αντίθετα,επιβάλλεται να τους το καινούριο γλυκό που θα σερβίρουμε. Έτσι έγινε και στο δικό μου ψυγείο ξέμειναν μερικά κομμάτια χιονάτης, οπότε ήθελα οπωσδήποτε να τα εκμεταλλευτώ και δεν πετάμε τίποτε. Να λοιπόν τί σκέφτηκα:

ΥΛΙΚΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ( 6 κομμάτια χιονάτης )

1 φάκελος κρέμα αραβοσίτου στιγμής με γεύση βανίλια
1 1/2 φλ τσαγ κρύο γάλα
1 φάκελος κρέμα αραβοσίτου στιγμής με γεύση σοκολάτα
1 1/2 φλ. τσαγ κρύο γάλα
λίγο σιρόπι από ένα γλυκό του που έχουμε στο σπίτι (ή μερικές
σούπας ανακατεμένο με άχνη ζάχαρη)
μικρά κομματάκια από διάφορα γλυκά του κουταλιού (ή νυφάδες σοκολάτας ή
τρούφα) το σερβίρισμα.

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Τα κομμάτια του γλυκού (ή του κέικ) που περίσσεψαν, έχουν ήδη πολλά υλικά στην παρασκευή τους, οπότε δεν πρέπει να τα επιβαρύυουμε παραπάνω. Το μόνο που χρειάζονται είναι λίγη ακόμη υγρασία. Επάνω στο σανίδι της κουζίνας, με κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους μισού το πολύ εκατοστού, τα μισά κομμάτια του περισσευούμενου γλυκού. Τα βάζουμε σε ένα κατάλληλο ταψάκι που να τα χωράει ακριβώς, δηλ δημιουργούμε ένα παντεσπανι.

IM000561.JPG

Στα σημεία που έχει χάσει την υγρασία του θα ραντίσουμε με λίγο σιρόπι από ένα βολικό γλυκό του κουταλιού. Αν δεν έχουμε τέτοιο μπορούμε ν’ανακατέψουμε μερικές κουταλιές κρύο γάλα με λίγη άχνη ζάχαρη μέχρι να διαλυθεί τελείως και αυτό ακριβώς το μείγμα θα χρησιμοποιήσουμε. Τώρα θα χτυπήσουμε στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ ενάμισυ τσ. γάλα με το περιεχόμενο από τον φάκελο με την κρέμα βανίλια για 2 λεπτά περίπου.

Μόλις πήξει, θα την απλώσουμε πάνω στο καινούριο παντεσπάνι μας.

IM000560.JPG

Και πάλι στο σανίδι με το κοφτερό μαχαίρι, θα χωρίσουμε σε λεπτές φέτες τα υπόλοιπα κομμάτια του γλυκού που θέλουμε να αξιοποιήσουμε. Τις τοποθετούμε στο ταψάκι, κολλητά τη μιά δίπλα στην άλλη, φτιάχνοντας έτσι το δεύτερο παντεσπάνι.

Και πάλι θα ραντίσουμε με λίγο σιρόπι ή γάλα, μόνο όπου χρειάζεται Στη συνέχεια θα χτυπήσουμε στο μίξερ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο την κρέμα σοκολάτα με το άλλο ενάμισι φλ τσαγ γάλα. Απλώνουμε την κρέμα στο ταψάκι και με τη ράχη ενός κοταλιού ή με σπάτουλα στρωνουμε όμορφα την επιφάνεια.


Μένει το στόλισμα: ψιλοκόβουμε μερικά κομμάτια από διάφορα γλυκά του κουταλιού (προσωπικά χρησιμοποίησα κεράσι και πορτοκάλι) και τα μοιράζουμε εδώ κ. εκεί σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Εναλλακτικά, πασπαλίζουμε με νυφάδες σοκολάτας ή τρούφα.
Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο για 1 ώρα, μέχρι αποκτήσει τη σωστή θερμοκρασία. Μετά από το διάστημα αυτό, μπορούμε να το κόψουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε

IM000911.JPG

ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Ειδικά το περισσευούμενο κέικ: θα χρειαστεί οπωσδήποτε προσθήκη σιροπιού, αφού είναι εντελώς στεγνό. Έτσι θα βάλουμε σε ένα κατσαρολάκι 2/3 του ποτηριού ζάχαρη με 2/3 του ποτηριού νερό, μαζί με τη φλούδα από μισό λεμόνι και ένα μικρό κομμάτι από ξύλο κανέλας. Θα τα βράσουμε για λίγο (3-4 λεπτά). Δεν θέλουμε να πήξει το σιρόπι, απλά να δέσει. Θα το αφήσουμε να χλιαρώσει και μετά θα σιροπιάσουμε με αυτό τιςλεπτές φέτες του κέικ που θα δημιουργήσουμε. Πρέπει να ρίχνουμε το σιρόπι με φειδώ, γιατί σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να λασπώσει το κέικ.
Αντίθετα, ίσα-ίσα να πάρει λίγη υγρασία και να θυμίζει παντεσπάνι τούρτας ή πάστας. Παρακάτω σας δίνω τις φωτογραφίες από την εκτέλεση της συνταγής σε 12 φετούλες κέικ που έμειναν στο δικό μου ψυγείο

ΠΗΓΗ: e-sofia.gr

Προηγούμενο άρθροΚοτόπουλο “Φρικασέ”
Επόμενο άρθροΜελιτζανοσαλάτα με καραμελωμένα κρεμμύδια