Τούρτα Αμυγδάλου είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Αυτή η συνταγή του pastry chef Στράτου Πέτρου είναι πραγματικά μοναδική, συνδυάζοντας αφράτο παντεσπάνι, πλούσια κρέμα με πικραμύγδαλο και ιταλική μαρέγκα. Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα γλυκό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Υλικά Συνταγής
Για το Παντεσπάνι:
- Αυγά (μεσαία): 225 γρ. ή 5
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 125 γρ.
- Βανίλια: 1
- Πικραμύγδαλο έλαιο: 2-3 σταγόνες
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 75 γρ.
- Κορν Φλάουερ: 20 γρ.
- Αμύγδαλο Σκόνη: 40 γρ.
- Βούτυρο λιωμένο: 12 γρ.
Για τη Μαρέγκα (Ιταλική):
- Ασπράδια Αυγών: 120 γρ.
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 25 γρ.
- Βανίλια: 1
- Ζάχαρη κρυσταλλική (για την καραμέλα): 100 γρ.
- Νερό (για την καραμέλα): 25 γρ.
- Γλυκόζη (για την Καραμέλα): 20 γρ.
Για την Κρέμα:
- Γάλα πλήρες 3,5 %: 500 γρ.
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 100 γρ.
- Βανίλιες: 2
- Πικραμύγδαλο έλαιο: 3 σταγόνες
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις: 50 γρ.
- Κορν φλάουερ: 30 γρ.
- Αυγά (μεγάλα): 100 γρ. ή 2
- Γάλα (πρόσθετο): 100 γρ.
- Βούτυρο σε κομμάτια: 50 γρ.
Για το Σιρόπι (βράζουμε για 2 λεπτά):
- Νερό: 150 γρ.
- Ζάχαρη κρυσταλλική: 150 γρ.
- Έλαιο Πικραμύγδαλο: λίγο
Για τη Σαντιγί:
- Κρέμα γάλακτος πλήρες: 300 γρ.
- Βανίλια: 1
- Ζάχαρη άχνη: 100 γρ.
Για Διακόσμηση και Γέμιση:
- Αμύγδαλα Φιλέ (καβουρδισμένα): 250 γρ.
- Κερασάκια: για το στόλισμα
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Ξεκινάμε να φτιάξουμε το παντεσπάνι ρίχνοντας στον κάδο του μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, τη βανίλια και δύο με τρεις σταγόνες άρωμα πικραμύγδαλο (προαιρετικά, αλλά ταιριάζει πολύ). Το χτυπάμε να ασπρίσουν και να αφρατέψουν πολύ καλά.
Αφού χτυπηθούν καλά, αποσύρουμε τον κάδο και ρίχνουμε το αλεύρι με το αμύγδαλο σκόνη κοσκινισμένα. Ανακατεύουμε με σπάτουλα πολύ καλά να ομογενοποιηθούν. Τέλος ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο (όχι καυτό) και ανακατεύουμε να πάει παντού.
Χωρίζουμε το μείγμα σε τρία ταψάκια μιας χρήσης που έχουμε βάλει λαδόκολλα ή βούτυρο με αλεύρι, 180 γρ. το κάθε ταψάκι, ή όπως σας βγει ώστε να έχετε ίδια ποσότητα και στα τρία. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους **180 βαθμούς** για **20 λεπτά** περίπου, τσεκάρουμε με μαχαιράκι.
Πάμε να φτιάξουμε την Ιταλική μαρέγκα, που πραγματικά θα κάνει την τούρτα απλά μοναδική.
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη (τα 100 γρ. για την καραμέλα) και το νερό (τα 25 γρ.) και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να λιώσει και να ξεκινήσει να βράζει. Αν έχετε θερμόμετρο, πρέπει να φτάσει στους **140 βαθμούς**.
Όταν αρχίσει ήδη ο βρασμός από το σιρόπι, ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια σε μέτρια ένταση να χτυπιούνται.
Όταν τα ασπράδια ξεκινήσουν να γίνονται μαρέγκα, ρίχνουμε τη ζάχαρη (τα 25 γρ.) και τη βανίλια και προσθέτουμε τη ζάχαρη στη μαρέγκα σιγά-σιγά.
Αν δεν έχετε θερμόμετρο, μόλις ξεκινήσει το σιρόπι να αλλάζει χρώμα και έχει γίνει πιο παχύρρευστο, από λευκό σε χρυσό κίτρινο ελαφρώς, το αποσύρουμε και το ρίχνουμε σιγά-σιγά στη μαρέγκα που χτυπιέται, μέχρι να ενσωματωθεί. Αφήνουμε να χτυπηθεί πολύ καλά, την αδειάζουμε σε μπολ και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη ώσπου να τη χρησιμοποιήσουμε.
Πάμε να φτιάξουμε την κρέμα εύκολα και γρήγορα.
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το γάλα (τα 500 γρ.), τη ζάχαρη, τις βανίλιες και τρεις σταγόνες έλαιο πικραμύγδαλο. Τα βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο γάλα (τα 100 γρ.) μαζί με τα αυγά, το αλεύρι και το κορν φλάουερ. Μόλις ζεσταθεί το γάλα, ρίχνουμε το μείγμα αυγών, τα ανακατεύουμε και περιμένουμε να πήξει η κρέμα μας.
Την αποσύρουμε από την κατσαρόλα και την αδειάζουμε σε ένα μπολ. Ρίχνουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί.
Αφού γυαλίσει η κρέμα μας από το βούτυρο, προσθέτουμε και τη μαρέγκα που φτιάξαμε για να αφρατέψουμε την κρέμα. Ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη και το πικραμύγδαλο έλαιο για **2 λεπτά**.
Βγάζουμε από τα ταψάκια τα παντεσπάνια. Βάζουμε το ένα παντεσπάνι μέσα στο τσέρκι, το σιροπιάζουμε, ρίχνουμε κρέμα, απλώνουμε και στην επιφάνεια της κρέμας πασπαλίζουμε με καβουρδισμένα αμύγδαλα.
Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με όλα τα υλικά. Τελειώνουμε με την κρέμα από πάνω και την απλώνουμε παντού και γύρω γύρω. Βάζουμε στο ψυγείο για να σφίξει η **Τούρτα Αμυγδάλου** αρκετές ώρες ή ένα βράδυ καλύτερα.
Αφού πάγωσε η τούρτα μας, ξεφορμάρουμε και φτιάχνουμε σαντιγί με κρέμα γάλακτος ή αν θέλετε έτοιμη σαντιγύ.
Απλώνουμε με μία σπάτουλα τη σαντιγί και καλύπτουμε όλη τη τούρτα. Στη συνέχεια καλύπτουμε παντού με καβουρδισμένα αμύγδαλα φιλέ.
Με την υπόλοιπη σαντιγί κάνουμε ροζέτες στην επιφάνεια και προσθέτουμε τα κλασικά κερασάκια που αρμόζουν στην **Τούρτα Αμυγδάλου**.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο/Βρασμός): 30 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: 70 λεπτά
Επιπλέον Χρόνοι: 8 ώρες (για την ψύξη και σταθεροποίηση της τούρτας).
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για το παντεσπάνι, το μυστικό είναι να μη χτυπήσεις πολύ το αλεύρι μετά την προσθήκη του, ώστε να παραμείνει αφράτο. Δες περισσότερα μυστικά για τέλειο παντεσπάνι.
Αντί για λικέρ, μπορείς να ραντίσεις τα μπισκότα με λίγο ζεστό εσπρέσο για πιο έντονη γεύση.
Η ιταλική μαρέγκα πρέπει να ενσωματωθεί στην κρέμα όταν και οι δύο είναι χλιαρές, για να μη χάσουν τον όγκο τους. Δες ιδέες για σοκολατένια γλυκά.
Tags:
Alt Text 1: Η Τούρτα Αμυγδάλου, έτοιμη και διακοσμημένη με αμύγδαλα φιλέ και ροζέτες σαντιγί.
Alt Text 2: Κοντινό πλάνο στις στρώσεις της Τούρτας Αμυγδάλου με το σιροπιασμένο παντεσπάνι και την κρέμα.
Alt Text 3: Τούρτα Αμυγδάλου συνταγή βήμα-βήμα.









