Η Τούρτα Κωκ είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και κλασικά γλυκά της ελληνικής ζαχαροπλαστικής. Συνδυάζει την ανάλαφρη υφή του αφράτου παντεσπανιού με τη βελούδινη γεύση της κρέμας ζαχαροπλαστικής και ολοκληρώνεται με ένα λαχταριστό γλάσο σοκολάτας. Το αποτέλεσμα είναι μια τούρτα που φέρνει στο νου τα παλιά, κλασικά ζαχαροπλαστεία και είναι ιδανική για κάθε περίσταση. Η συνταγή απαιτεί προσοχή στα βήματα, ειδικά στην κρέμα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις μια τέλεια Τούρτα Κωκ, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερη.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το Παντεσπάνι (8 μερίδες):

  • 190 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (περίπου 1 1/2 φλιτζάνια)
  • 2 γρ. Αλάτι (1/4 κγ)
  • 6 γρ. Μπέικιν πάουντερ (1 1/2 κγ) (η συνταγή το αναφέρει ως σκόνη ψησίματος)
  • 113 γρ. Βούτυρο αλατισμένο (σε θερμοκρασία δωματίου) (περίπου 1/2 φλιτζάνι)
  • 150 γρ. Ζάχαρη (3/4 φλιτζανιού)
  • 2 μεγάλα Αυγά
  • 1 κγ Εκχύλισμα βανίλιας
  • 120 ml Γάλα (1/2 φλιτζάνι)

Για την Κρέμα Ζαχαροπλαστικής:

  • 360 ml Γάλα (1 1/2 φλιτζάνι)
  • 2 γρ. Αλάτι (1/4 κγ)
  • 2 μεγάλοι Κρόκοι αυγών
  • 50 γρ. Ζάχαρη (1/4 φλιτζάνι)
  • 24 γρ. Κορν φλάουρ (3 κσ)
  • 8 γρ. Αλεύρι (1 κσ)
  • 1 κγ Εκχύλισμα βανίλιας
  • 15 γρ. Βούτυρο αλατισμένο (1 κσ)

Για τη Σοκολάτα Γκανάζ (Γλάσο):

  • 100 γρ. Ημι-γλυκιά σοκολάτα (κουβερτούρα), ψιλοκομμένη
  • 60 γρ. Κρέμα γάλακτος (1/4 φλιτζάνι)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

1. Προετοιμασία της Κρέμας Ζαχαροπλαστικής: Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τη ζάχαρη και το αλάτι μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς χλωμό χρώμα και να αφρατέψουν.

Ρίξτε το κορν φλάουρ και το αλεύρι σε ¼ φλιτζάνι (60 ml) γάλα και ανακατέψτε καλά. Βάλτε το υπόλοιπο γάλα (300 ml) σε μια κατσαρόλα και σιγοβράστε.

Ρίχνουμε περίπου το ένα τρίτο του ζεστού γάλακτος πάνω από το μείγμα κρόκων (το λεγόμενο temper, για να ανέβει η θερμοκρασία των κρόκων σταδιακά) και ανακατεύουμε γρήγορα. Ρίξτε ολόκληρο το μείγμα πίσω στην κατσαρόλα πάνω από το υπόλοιπο γάλα. Συνεχίστε το βράσιμο ενώ ανακατεύετε συνεχώς μέχρι να πήξει έντονα η κρέμα. Αφήστε τη λίγο ακόμα στη φωτιά και τέλος προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.

Ρίξτε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ και αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά. Στη συνέχεια, ενσωματώστε το βούτυρο ενώ ανακατεύετε καλά. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα, πιέζοντάς το απευθείας πάνω στην επιφάνεια της κρέμας ζαχαροπλαστικής για να αποτρέψετε το σχηματισμό πέτσας. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλτε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

2. Προετοιμασία του Παντεσπανιού: Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις). Λιπάνετε με βούτυρο και στρώστε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλό ταψί (20 εκ.).

Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Αφήστε στην άκρη.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, προσθέστε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν. Ενσωματώστε τα αυγά ένα κάθε φορά και προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.

Προσθέστε σταδιακά το μείγμα αλευριού ενώ εναλλάσσεστε με το γάλα. Ξεκινήστε και τελειώστε με το μείγμα αλευριού. Ρίξτε το μίγμα ομοιόμορφα στο έτοιμο ταψί.

Ψήστε για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα που εισάγεται στο κέντρο καθαρή. Αφήστε το να κρυώσει σε μια βάση για 10 λεπτά. Αφαιρέστε το κέικ από το ταψί και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.

3. Συναρμολόγηση της Τούρτας Κωκ: Χωρίστε το κέικ στα δύο οριζόντια και τοποθετήστε το κάτω στρώμα σε ένα πιάτο. Απλώστε ομοιόμορφα την κρύα κρέμα ζαχαροπλαστικής αφήνοντας περιθώριο περίπου 1 εκ. από τα άκρα.

Τοποθετήστε το άλλο στρώμα κέικ από πάνω.

4. Προετοιμασία της Σοκολάτας Γκανάζ: Τοποθετήστε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και σιγοβράστε. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Αφήστε το να καθίσει για 1 λεπτό και μετά ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει και να γίνει ένα λείο γλάσο.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα απλώστε την Γκανάζ ομοιόμορφα από πάνω και στα άκρα της Τούρτας Κωκ.

Αφήστε το γλυκό για 15 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου για να σταθεροποιηθεί το γλάσο και μετά σερβίρετε. Αν θέλετε να σφίξει η κρέμα, βάλτε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 35-40 λεπτά

Χρόνος Ψύξης: 2 ώρες (για την κρέμα και το τελικό στήσιμο)

Συνολικός Χρόνος (Ενεργός): Περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για πιο έντονη γεύση βανίλιας στην κρέμα, χρησιμοποιήστε πραγματικό λοβό βανίλιας. Κόψτε τον στη μέση, ξύστε τους σπόρους και βάλτε τους στο γάλα μαζί με τον λοβό κατά το σιγοβράσιμο.

Για πιο αφράτο παντεσπάνι, βεβαιωθείτε ότι το βούτυρο και τα αυγά είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Το σωστό ψήσιμο στους 180°C είναι κρίσιμο για την υφή της Τούρτας Κωκ.

Μπορείτε να σιροπιάσετε ελαφρά το παντεσπάνι (με λίγο σιρόπι από ζάχαρη, νερό και βανίλια) πριν βάλετε την κρέμα, αν θέλετε το κέικ να είναι πιο ζουμερό. Δείτε κι άλλες συνταγές με σοκολάτα.


 

Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Προφιτερόλ: Η Κλασική Συνταγή

Εκμέκ Κανταΐφι με Κρέμα

Αφράτο Κέικ Βανίλιας


Subscribe to recipe’s youtube channel here