Τούρτα Κωκ

Συστατικά

Κάνει περίπου 8 μερίδες

Παντεσπάνι
1 1/2 φλιτζάνια (190g) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/4 κουτ (2g) αλάτι
1 1/2 κουταλάκι του γλυκού (6g) σκόνη ψησίματος
1/2 φλιτζάνι (113g) αλατισμένο βούτυρο, θερμοκρασία δωματίου
3/4 φλιτζάνι (150g) ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1/2 φλιτζάνι (120 ml) γάλα

Κρέμα ζαχαροπλαστικής
1 1/2 φλιτζάνι (360 ml) γάλα
1/4 κουταλάκι του γλυκού (2g) αλάτι
2 μεγάλοι κρόκοι αυγών
1/4 φλιτζάνι (50g) ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας (24g) κορν φλαουρ
1 κουταλιά της σούπας (8g) αλεύρι
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας (15g) αλατισμένο βούτυρο

Σοκολάτα Γκαναζ
100g ημι-γλυκιά σοκολάτα, ψιλοκομμένη
1/4 φλιτζάνι (60g) κρέμα

Εκτελεση

1. Προετοιμάστε την κρέμα ζαχαροπλαστικής. Χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με ζάχαρη και
αλάτι μέχρι να πάρουν ένα ελαφρώς χλωμό χρώμα.

2. Ρίξτε το κορν φλαουρ και το αλεύρι με ¼ φλιτζάνι (60 ml) γάλα. Ρίξτε το υπόλοιπο
γάλα (300 ml) σε μια κατσαρόλα και σιγοβράστε. Ρίχνουμε περίπου το ένα τρίτο του ζεστού γάλακτος πάνω από το μείγμα κρόκων. Ρίξτε ολόκληρο το μείγμα στην κατσαρόλα πάνω από το γάλα. Βράστε ενώ ανακατεύετε και πήζει. Αφήστε το αρκετά στην φωτιά και τέλος προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας.

3. Ρίξτε την κρέμα σε ένα καθαρό μπολ και αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια ενσωματώστε το βούτυρο ενώ ανακατεύετε. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα, πιέζοντάς το απευθείας πάνω στην επιφάνεια της κρέμας ζαχαροπλαστικής για να αποτρέψετε το σχηματισμό πέτσας στην επιφάνεια. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και μετά βάλτε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

4. Προετοιμάστε το παντεσπάνι. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180C. Λιπάνετε με
βούτυρο και στρώστε με χαρτί ψησίματος ένα στρογγυλο ταψί (20cm).
5. Σε ένα μεσαίο μπολ χτυπάμε αλεύρι, μπέικιν πάουντερ και αλάτι. Αφήστε στην
άκρη μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

6. Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης προσθέστε βούτυρο και ζάχαρη και ανακατέψτε για να
τα συνδυάσετε. Ενσωματώστε τα αυγά ένα κάθε φορά και προσθέστε εκχύλισμα βανίλιας.
7. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα αλευριού ενώ εναλλάσσεστε με γάλα.
8. Ρίξτε το μειγμα ομοιόμορφα στο έτοιμο ταψί.


9. Ψήστε για περίπου 35-40 λεπτά μέχρι να βγει μια οδοντογλυφίδα που εισάγεται στο
κέντρο καθαρή.

10. Αφήστε το να κρυώσει σε μια βάση για 10 λεπτά.
11. Αφαιρέστε το κέικ από το ταψί και αφήστε το να κρυώσει εντελώς.
12. Συναρμολογήστε το κέικ. Χωρίστε το κέικ στα δύο οριζόντια και τοποθετήστε ένα
στρώμα πάνω σε ένα πιάτο. Απλώστε ομοιόμορφα την κρέμα ζαχαροπλαστικής αφήνοντας περιθώριο περίπου 1cm απο τα άκρα.

13. Τοποθετήστε το άλλο στρώμα κέικ απο πάνω.
14. Προετοιμάστε τη σοκολάτα Γκαναζ. Τοποθετήστε την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα
και σιγοβράστε. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
Αφήστε το να καθίσει για 1 λεπτό και μετά ανακατέψτε μέχρι να μαλακώσει.
15. Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα απλώστε την Γκαναζ απο πάνω και στα άκρα του κέικ.


16. Αφήστε το για 15 λεπτά και μετά σερβίρετε.

Subscribe to recipe’s youtube channel here

Προηγούμενο άρθροΤυροπιτάκια κουρού
Επόμενο άρθροΜακαρόνια με τυριά στο φούρνο…είναι η καλύτερη συνταγή