Τούρτα Πραλίνα 

Υλικά:

παντεσπάνι
5 αυγά
1 κούπα ζάχαρη (250γρ)
1 κούπα αλεύρι (200γρ)
2 κουταλιές της σούπας κακάο
6 κουταλιές της σούπας νερό
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
Κρέμα
1 ζαχαρούχο γάλα
1 τενεκεδάκι σαντιγί
Πραλίνα
Μισό φλ ζάχαρη (περίπου 100 γρ)
2 κουταλιές νερό
1 φλ φουντούκια
Σιρόπι
Ένα φλυτζάνι καυτό νερό στο οποίο διαλύουμε 1 κουτ γλ νες καφε και 2 κουτ ζάχαρη
Η χρησιμοποιούμε απλό σιρόπι ή γάλα κακάο

Εκτέλεση:

1. Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν.
2. Προσθέτουμε το νερό και σιγά σιγά το αλεύρι στο οποίο ανακατέψαμε το μπέικιν και το κακάο. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι (2-3 κουταλιές) μέχρι να έχουμε ένα αφράτο μίγμα, όχι νερουλό ούτε πολύ σφιχτό
3. Λαδώνουμε το ταψί και το ρίχνουμε. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά στους 180
4. Μόλις το βγάλουμε απ τον φούρνου το αναποδογυρίζουμε σε μια πετσέτα, αφήνουμε 2-3 λεπτά να ξεϊδρώσει και το καλύπτουμε με πετσέτα να μείνει αφράτο. Το κόβουμε στη μέση οριζόντια όταν κρυώσει
5. Για την κρέμα χτυπάμε τη σαντιγί μαζί με το ζαχαρούχο να αφρατέψει
6. Για την πραλίνα, λιώνουμε τη ζάχαρη σε ένα αντικολλήτικο τηγάνι με 2 κουταλιές νερό. Όταν αρχίζει να παίρνει χρυσαφί χρώμα ρίχνουμε τα φουντούκια, ανακατεύουμε να καραμελώσουν και τραβάμε απ τη φωτιά

Απλώνουμε την καραμέλα σε αντικολλητικό χαρτί και αφήνουμε να κρυώσει εντελώς! Όταν κρυώσει την σπάμε με τον γουδοχέρι (προσοχή στο μούλτι γτ μπορεί να σπάσει η λεπίδα!!! Εκτός αν την κομματιάσετε καλά και την βάλετε στο μούλτι)
7. Κόβουμε το παντεσπάνι, σιροπιάζουμε την βάση και απλώνουμε την μισή κρέμα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο παντεσπάνι, ξανά λίγο σιρόπι και από πάνω την υπόλοιπη κρέμα. Ρίχνουμε λίγη πραλίνα, ίσα ίσα να κάνει την βάση. Την υπόλοιπη θα την ρίξουμε αφού παγώσει καλά η κρέμα γιατί η καραμέλα λιώνει.
Προσοχή στα μεγάλα κομμάτια καραμέλας να τα σπάσετε καλά
Αντί φουντούκια μπορείτε να βάλετε αμύγδαλα!
Αν θέλετε έντονη γεύση, δοκιμάστε να καβουρντίσετε τα φουντούκια για λίγο στο γκριλ
Μπορείτε να παραλείψετε το κακάο και να αφήσετε το παντεσπάνι λευκό, προσθέτοντας ξύσμα πορτοκάλι ή βανίλια. Αντί φουντούκια, καραμελώστε αμύγδαλα και θα έχετε μια σούπερ πάστα αμυγδάλου!

ΠΗΓΗ: dolmadaki.gr

Προηγούμενο άρθροΤο γλυκό “Κρέμα του Πάππα” (kremówka papieska)
Επόμενο άρθροΟι Λαχανοντολμάδες της Γιαγιάς Ευθυμίας