Γιουβέτσι του Χασάπη είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Ακόμη θέλω να σας πω ότι όταν το φτιάχνω αυτό το φαγάκι μοσχοβολάνε 10 γειτονιές! Η συνταγή είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για το κρέας:

  • Χοιρινή πανσέτα ή μικρά κομμάτια από σπάλα
  • Διάφορα κομμάτια αρνιού (λαιμός, παϊδάκια, πανσέτα)

Για τη σάλτσα και τα αρωματικά:

  • Κρεμμύδια: 2
  • Σκελίδες σκόρδο: 2
  • Μπαχάρια: 3
  • Κανέλλα: 1 μικρό ξυλάκι
  • Δάφνης: 2 φύλλα
  • Ντομάτες ψιλοκομμένες: 3-4 ή 1 κονσέρβα ντοματάκι κονκασέ
  • Πελτέ ντομάτας: 2 κουταλιές

Για το μαγείρεμα και τη συνοδεία:

  • Κριθαράκι ή πατάτες
  • Λάδι: 1 ποτήρι του κρασιού
  • Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Ξεκινάω τη συνταγή ετοιμάζοντας όλα τα υλικά μαζί.

Σε ένα πήλινο γιουβέτσι ή σε γάστρα, βάζουμε όλα τα υλικά μαζί: τα κομμάτια από χοιρινή πανσέτα ή σπάλα, τα κομμάτια αρνιού (λαιμός, παϊδάκια, πανσέτα), τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα μπαχάρια, την κανέλλα, τα φύλλα δάφνης, το αλάτι, το πιπέρι, το λάδι, τις ντομάτες ψιλοκομμένες ή το κονκασέ, και τον πελτέ ντομάτας.

Τα ανακατεύουμε όλα πολύ καλά μέσα στο σκεύος και ψήνουμε στούς 180 βαθμούς για 2 ώρες περίπου.

Αν επιλέξετε κριθαράκι: Το κριθαράκι το βάζετε αφού ψηθεί το κρέας περίπου **1 1/2 ώρα** από την αρχή του ψησίματος. Συμπληρώνετε ζεστό νεράκι και προσθέτετε το κριθαράκι. Το αφήνετε περίπου 1/2 ώρα ακόμη και το Γιουβέτσι του Χασάπη είναι έτοιμο.

Αν επιλέξετε πατάτες: Τις πατάτες τις βάζετε από την αρχή, μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, στο ξεκίνημα του ψησίματος.

Το Γιουβέτσι του Χασάπη είναι ένα φαγητό που χρειάζεται τον χρόνο του για να μαλακώσει το κρέας και να δέσουν οι γεύσεις.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 120 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: 135 λεπτά

Επιπλέον Χρόνοι: Δεν απαιτούνται.


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει ακόμα πιο πλούσιο το **Γιουβέτσι του Χασάπη**, μπορείς να προσθέσεις 1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί στην αρχή του ψησίματος, πριν το βάλεις στον φούρνο. Δες κι άλλες συνταγές με αρνί.

Αν θέλεις το **γιουβέτσι** πιο πικάντικο, μπορείς να προσθέσεις λίγη καυτερή πιπεριά (τσίλι) ή μια πρέζα μπούκοβο μαζί με τα υπόλοιπα μπαχαρικά. Δες κι άλλες παραδοσιακά φαγητά για έμπνευση.

Για τέλεια υφή στο κριθαράκι, βεβαιώσου ότι έχεις προσθέσει αρκετό ζεστό νερό για να μαγειρευτεί σωστά, χωρίς να στεγνώσει. Δες ιδέες για μαγειρευτά κατσαρόλας.


 

Σχετικές Συνταγές 

 

ΠΗΓΗ: banabarbi.blogspot.com