Δείτε Επίσης: Το Παστίτσιο όπως πρέπει να φτιάχνετε | Το Αρχοντικό Παστίτσιο
Το Παστίτσιο είναι το φαγητό που φωνάζει «οικογένεια και σπίτι»! Η σημερινή συνταγή, το Παστίτσιο του Άρη, είναι απλή, ακολουθεί την κλασική λογική και το αποτέλεσμα είναι εγγυημένο. Εγώ το λατρεύω και είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψετε κι εσείς.
Υλικά
Για να φτιάξουμε αυτό το κλασικό παστίτσιο θα χρειαστούμε:
Βασικά συστατικά:
- 500 γρ. Μακαρόνια για παστίτσιο (Νο 2)
- 3 Αυγά
- ¾ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 2 κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
Για τη σάλτσα κιμά:
- 1 κιλό άπαχος μοσχαρίσιος κιμάς
- 2 μέτρια Κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 400 γρ. Ντομάτες κονσέρβα
- 1 κ.σ. Τοματοπελτές
- 1 κ.γ. Ζάχαρη
- 1 φύλλο Δάφνης
- 1 κ.γ. Κανέλα
- 1 κ.σ. Αποξηραμένος δυόσμος
- 1 κ.σ. Αποξηραμένη ρίγανη
- 1 κ.γ. Γαρίφαλο
- 2 φλιτζάνια Νερό
- 1/4 φλιτζανιού Ελαιόλαδο
- Θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Για τη σάλτσα μπεσαμέλ:
- ¾ φλιτζάνι απλό Αλεύρι
- 120 γρ. Βούτυρο
- 900 ml Γάλα
- 2 Αυγά
- ¾ φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
- Μια πρέζα Μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο παστίτσιο.
1. Βράζω τα ζυμαρικά για 2-3 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας, ώστε να είναι αλ ντέντε και να μην μαλακώσουν πολύ στο ψήσιμο. τα στραγγίζω και τα αφήνω να κρυώσουν ελαφρώς. προσθέτω απαλά τα χτυπημένα αυγά, το τριμμένο τυρί και τον δυόσμο, και ανακατεύω καλά.
2. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια-υψηλή φωτιά. σοτάρω τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν. προσθέτω το σκόρδο και τον κιμά, σπάζοντάς τον με μια ξύλινη κουτάλα, και σοτάρω μέχρι να πάρει χρώμα.
3. Προσθέτω στην κατσαρόλα τις ντομάτες, τον τοματοπελτέ, το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τον δυόσμο, τη ρίγανη, το φύλλο δάφνης και αλατοπιπερώνω. αφήνω να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνω τη φωτιά. σιγοβράζω με το καπάκι για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να εξατμιστούν οι περισσότεροι χυμοί. μόλις είναι έτοιμος ο κιμάς, αφαιρώ το φύλλο δάφνης.
4. Για να φτιάξω την μπεσαμέλ, λιώνω το βούτυρο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. προσθέτω το αλεύρι και μαγειρεύω, ανακατεύοντας συνεχώς, για 2 λεπτά. προσθέτω σταδιακά το γάλα, ένα φλιτζάνι κάθε φορά, χτυπώντας συνεχώς μέχρι να γίνει λείο το μείγμα μετά από κάθε προσθήκη.
5. Μειώνω τη φωτιά σε χαμηλή θερμοκρασία και σιγοβράζω για 5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά. αποσύρω από τη φωτιά και χτυπάω ένα-ένα τα αυγά, προσθέτω το μοσχοκάρυδο και το τριμμένο τυρί. αλατίζω.
6. Για τη συναρμολόγηση, στρώνω τα μισά ζυμαρικά σε ένα βαθύ ταψί. από πάνω απλώνω ομοιόμορφα τη σάλτσα κιμά. μετά προσθέτω τα υπόλοιπα ζυμαρικά και τέλος καλύπτω όλη την επιφάνεια με τη σάλτσα μπεσαμέλ.
7. Πασπαλίζω με επιπλέον τριμμένο τυρί (π.χ. κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα). ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 45 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος
Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
- Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά.
- Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 45 λεπτά (για το ψήσιμο).
- Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά.
- Επιπλέον Χρόνοι: Κανένας.
Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Παστίτσιο
Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Παστίτσιο σας ακόμα πιο επιτυχημένο:
- Μακαρόνια: Είναι πολύ σημαντικό να μαγειρέψετε τα μακαρόνια λιγότερο από το κανονικό, ώστε να μην λασπώσουν κατά το ψήσιμο.
- Κιμάς: Το μυστικό για τον τέλειο κιμά είναι να τον σπάτε με την κουτάλα στην αρχή, ώστε να μην γίνει σβόλους.
- Μπεσαμέλ: Για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ, προσθέστε το γάλα σταδιακά και χτυπήστε συνεχώς.











