Δείτε Επίσης: Γεμιστά με γέμιση Παστίτσιου…είναι “έργο τέχνης” | Το Παστίτσιο της Μαμάς

Παστιτσιο 

Συστατικά

1,3 κιλά μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 κουτιά σάλτσα ντομάτας (400 γρ έκαστο)
1/2 κγ κανέλα
αλάτι
1 πακέτο χοντρό μακαρόνι
600-700gr ή περισσότερο τυρί κασέρι, τριμμένο, περίπου 4 φλιτζάνια
4 αυγά
160γρ ανάλατο βούτυρο
1 φλιτζάνι αλεύρι 

1 πρέζα μοσχοκάρυδο
5 1/2 φλιτζάνι πλήρες γάλα

Οδηγίες

Φτιάξτε τη σάλτσα κρέατος μια μέρα μπροστά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, προσθέστε λίγο ελαιόλαδο και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και
πασπαλίζουμε με μια πλούσια πρέζα αλάτι, μαγειρεύουμε έως ότου τα κρεμμύδια είναι απλά
ημιδιαφανή. Προσθέστε το κιμά και μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να μην είναι πλέον ροζ, σπάζοντάς το με ένα ξύλινο κουτάλι καθώς μαγειρεύετε. Προσθέστε τα 2 κουτάκια σάλτσας ντομάτας και κανέλα, ανακατέψτε και σιγοβράστε. Ρίξτε αλάτι για γεύση. Αφήστε τη σάλτσα κρέατος να βράσει για 3 ώρες, ναι, για 3 ώρες με ένα καπάκι, ελαφρώς ανοιχτό.
Ανακατέψτε περιστασιακά. Αφήστε να κρυώσει και μετά βάλτε στο ψυγείο όλη τη νύχτα.

Φέρτε τη σάλτσα σε θερμοκρασία δωματίου ή θερμάνετε απαλά πριν την απλώσετε στο παστίτσιο.
Τρίψτε το τυρί κασέρι και αφήστε το στην άκρη, θέλετε τουλάχιστον 4 φλιτζάνια.
Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά σε βραστό αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente (μαγειρεύω ένα ή δύο λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες συσκευασίας) Στραγγίξτε τα και όταν κρυώσει αρκετά για να τα χειριστείτε, βάλτε τα σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατέψτε ένα χτυπημένο αυγό μαζί με τα ζυμαρικά με τα χέρια σας.

Προθερμάνετε το φούρνο στους 180º. Σε ένα ταψί αλείψτε λίγο ελαιόλαδο στο κάτω μέρος.
Βάλτε όλα τα ζυμαρικά που είχαν αναμειχθεί με αυγό στο κάτω μέρος της κατσαρόλας και
τακτοποιήστε τα ομοιόμορφα. Πασπαλίζουμε με το ένα τρίτο του τριμμένου τυριού.
Χρησιμοποιώντας κουτάλα καλύψτε τα ζυμαρικά με το τυρί ομοιόμορφα, και με όλο ή το
μεγαλύτερο μέρος του μείγματος κιμά, αφήνοντας χώρο για το στρώμα μπεσαμέλ από πάνω.
Πασπαλίστε το ένα τρίτο του τυριού πάνω από το στρώμα κιμά. Τώρα έχετε μέχρι στιγμής
ζυμαρικά, τυρί, κιμά, τυρί.

Παστιτσιο

Φτιάξτε τη σάλτσα μπεσαμέλ.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με χοντρό πάτο, λιώστε 1 βούτυρο.
Προσθέστε το αλεύρι στο λιωμένο βούτυρο και χτυπήστε ελαφρά για να τα συνδυάσετε καλά
και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συνεχώς για ένα ή δύο λεπτά. Προσθέστε αργά 5 φλιτζάνια
γάλα, χτυπώντας συνέχεια. Μαγειρέψτε και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να αρχίσει να βράζει,
και όταν αρχίζει να φουσκώνει σβήστε τη φωτιά.
Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε 3 αυγά και 1/2 φλιτζάνι γάλα με ένα μίξερ χειρός. Προσθέστε
αυτό το μείγμα στην κατσαρόλα, αργά, χτυπώντας συνέχεια.
Επανατοποθετήστε σε μέτρια-υψηλή φωτιά ρίξτε το μοσχοκάρυδο και μαγειρέψτε και χτυπήστε ελαφρά μέχρι να γίνει παχύ και αφρώδες. Όταν βρίσκεστε στην επιθυμητή συνοχή, σβήστε τη φωτιά και αφήστε τη μπεσαμέλ να καθίσει για λίγα λεπτά.
Σε μια μικρή κατσαρόλα, λιώστε 1/2 βούτυρο. Αφού η μπεσαμέλ ξεκουραστεί λίγα λεπτά,
ρίξτε το πάνω από το στρώμα κρέατος και τυριού, απλώνοντας ομοιόμορφα.
Πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί πάνω από τη μπεσαμέλ. Τέλος, ραντίζετε το
λιωμένο βούτυρο πάνω από το τυρί, αυτό θα μαυρίσει το πάνω μέρος του παστίτσιο.

Τοποθετήστε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο και ψήστε για 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει και
το κέντρο να ψηθεί. Εάν δεν είναι αρκετά ροδαλό, μετά από 1 ώρα, ενεργοποιήστε το γκριλ και μαγειρέψτε άλλα 3 – 5 λεπτά, προσέχοντας προσεκτικά μέχρι να ροδίσει από πάνω.
Αφήστε το παστιτσιο να ξεκουραστεί για 10 λεπτά πριν το σερβίρετε.

Σημειώσεις
Η σάλτσα διαρκεί 3 ώρες για να σιγοβράσει και να ψύχεται καλύτερα όλη τη νύχτα
Η συναρμολόγηση του παστίτσιο διαρκεί περίπου 30 – 45 λεπτά
Ο χρόνος ψησίματος είναι περίπου 1 ώρα και στη συνέχεια πρέπει να ξεκουραστεί λίγο
Χρησιμοποίησα ένα ταψί 45 εκ.

Δείτε Επίσης: Γεμιστά με γέμιση Παστίτσιου…είναι “έργο τέχνης” | Το Παστίτσιο της Μαμάς