Γαλακτομπούρεκο

Τι θα χρειαστείτε

1 πακέτο φύλλο κρούστας πολίτικο ή Βυρηττού για γλυκά
250 γρ. βούτυρο για τα φύλλα
Για την κρέμα:
200 γρ. ζάχαρη
1,2 lt γάλα φρέσκο
5 αυγά
120 γρ. σιμιγδάλι
2 βανίλιες
1 κ.σ. βούτυρο
Για το σιρόπι:
600 γρ. ζάχαρη
500 ml νερό

Φλούδες από λεμόνι
7-8 σταγόνες λεμονιού
1 στικ κανέλας
1 κ.σ. μέλι

Εκτέλεση συνταγής

Διαλέξτε καλής ποιότητας υλικά για να απολαύσετε το πιο ωραίο γαλακτομπούρεκο. Φρέσκα αυγά, καλό φύλλο και ένα ωραίο αρωματικό βούτυρο!
Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό. Μόλις λιώσει η ζάχαρη χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και βάζουμε τις φλούδες λεμονιού και την κανέλα. Βράζουμε το σιρόπι 8-10 λεπτά. Μόλις σβήσουμε τη φωτιά προσθέτουμε το μέλι και τις σταγόνες λεμονιού, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε την κρέμα. Χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί, όχι να βράσει. Ρίχνουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο, “χιονίζοντας” το (χρησιμοποιήστε σήτα ή σουρωτήρι αν θέλετε). Ανακατεύουμε με σύρμα. Μόλις κοχλάσει παίρνουμε 2-3 κουταλιές από το μίγμα και τις προσθέτουμε στα αυγά, να εξομοιώσουμε τη θερμοκρασία. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μίγμα των αυγών στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε μέχρι να δέσει η κρέμα, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (για να μην μας αρπάξει στον πάτο της κατσαρόλας). Στο τέλος ρίχνουμε το βούτυρο και τραβάμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Μπορούμε να σκεπάσουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη για να μην κάνει πέτσα. Την αφήνουμε να κρυώσει.

Ετοιμάζουμε τα φύλλα. Βουτυρώνουμε ένα ταψί (στρογγυλό διαμέτρου 30 εκ. ή το ορθογώνιο 25 Χ 35 εκ.). Στρώνουμε τα μισά φύλλα βουτυρώνοντάς τα πολύ καλά ένα-ένα (και τις άκρες). Στρώνουμε την κρέμα και συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα. Γυρνάμε τις άκρες που περισσεύουν προς τα μέσα. Κρατάμε τα δύο τελευταία φύλλα. Τα απλώνουμε πάνω στο γαλακτομπούρεκο και σπρώχνουμε τις άκρες τους να μπουν από κάτω, πιέζοντας απαλά με το πινέλο ή με μια σπάτουλα σιλικόνης. Τα βουτυρώνουμε καλά και αυτά, καθώς και το γαλακτομπούρεκο στα πλαϊνά του γύρω-γύρω.

Χαράζουμε ελαφρά τα πάνω φύλλα (προσοχή να μην τρέξει η κρέμα).
Ψήνουμε στους 170° βαθμούς στον αέρα στην κάτω σχάρα για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει το φύλλο.
Μόλις βγει το γαλακτομπούρεκο το περιχύνουμε με μια κουτάλα με το σιρόπι. Προσοχή, όχι όλο μαζί. Κουταλιά – κουταλιά.

Δείτε κι άλλες ωραίες συνταγες στο Greek-Cooking by Κατερίνα

Προηγούμενο άρθροΑυθεντικό Χειροποίητο Μιλφέιγ
Επόμενο άρθροΓρήγορη σπιτική μαγιονέζα