Το Τυρόψωμο με φέτα είναι ένα ψωμάκι που γίνεται μέσα σε λίγα λεπτά, αλλά η γεύση του είναι αξέχαστη. Είναι ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι, για το σχολικό κολατσιό ή απλά για να το απολαύσεις με ένα φλιτζάνι καφέ.


Υλικά

Για τη συνταγή αυτή θα χρειαστούμε:

  • 1/2 ποτήρι χλιαρό Γάλα
  • 1/2 ποτήρι χλιαρό Νερό
  • 1/2 ποτήρι Λάδι
  • 1 κ.γ. Ζάχαρη
  • 1 κ.γ. Αλάτι (ή και παραπάνω, ανάλογα με τα γούστα σας)
  • 1 φακελάκι Ξηρή μαγιά (περίπου 9 γρ.)
  • 580 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ. Φέτα
  • 1 Αυγό (για το άλειμμα)

Εκτέλεση της Συνταγής

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτό το νόστιμο ψωμί.

1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό και το λάδι. τα ανακατεύω καλά. στη συνέχεια, προσθέτω τη μαγιά και τη ζάχαρη και ανακατεύω μέχρι να διαλυθούν.

2. Προσθέτω σιγά-σιγά το αλεύρι και το αλάτι. ζυμώνω μέχρι να έχω μια αφράτη ζύμη. αν η ζύμη κολλάει στα χέρια μου, βάζω λίγο λάδι στις παλάμες μου και συνεχίζω το ζύμωμα.

3. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, τη βάζω σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο μπολ, τη σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω σε ζεστό μέρος για περίπου μισή ώρα, μέχρι να φουσκώσει.

4. Προθερμαίνω τον φούρνο στους 180°C. αφού η ζύμη έχει φουσκώσει, τη χωρίζω σε δύο ίσα μέρη. στρώνω μια λαδόκολλα σε ένα ταψί και ανοίγω το ένα κομμάτι ζύμης μέσα σε αυτό.

5. Θρυμματίζω τη φέτα και τη ρίχνω πάνω στο πρώτο κομμάτι ζύμης, καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. ανοίγω και το δεύτερο κομμάτι ζύμης, το παίρνω και το τοποθετώ προσεκτικά πάνω από τη φέτα.

6. Με τα δάχτυλά μου ενώνω τις άκρες των δύο κομματιών ζύμης και χαράζω την επιφάνεια του ψωμιού όχι μέχρι κάτω. αλείφω με το χτυπημένο αυγό και, αν θέλω, ρίχνω σουσάμι.

7. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 25 λεπτά, ή μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:

  • Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 15 λεπτά.
  • Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 25 λεπτά.
  • Συνολικός Χρόνος: Περίπου 40 λεπτά.
  • Επιπλέον Χρόνοι: Ανάπαυση ζύμης (30 λεπτά).

Χρήσιμα Tips για το Τέλειο Τυρόψωμο

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει το Τυρόψωμο με φέτα σας ακόμα πιο επιτυχημένο:

  • Ζύμη: Μην ανησυχείς αν η ζύμη κολλάει λίγο. Είναι φυσιολογικό. Λίγο λάδι στα χέρια είναι αρκετό για να τη χειριστείς εύκολα.
  • Αλάτι: Το αλάτι στη συνταγή είναι μια αρχική πρόταση. Αν σου αρέσει πιο αλμυρό, μπορείς να προσθέσεις λίγο παραπάνω.
  • Φούσκωμα: Το ζεστό περιβάλλον (π.χ. κοντά στο καλοριφέρ) θα βοηθήσει τη ζύμη να φουσκώσει γρήγορα και σωστά.

ΠΗΓΗ: Αντιγονη Τσουκαλα