Ντονατς

Υλικά

160 ml ζεστό νερό
5 γρ. ξηρή μαγιά
1 αυγό
2 κ.σ ζάχαρη
2 κ.σ ηλιέλαιο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 βανίλια ζάχαρη πορτοκάλι
360 γρ.αλεύρι
2 γρ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κ.σ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό.Σ ένα μπολ ρίχνουμε το αυγό ,τη ζάχαρη,το λάδι,το ξύσμα και τη βανίλια.Ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το νερό με τη μαγιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι ανακατεύοντας συνεχώς με μια σπάτουλα.Σε αυτό το σημείο ρίχνουμε το μπέικιν και το αλάτι.
Αφήνουμε την σπάτουλα και συνεχίζουμε με τα χέρια να ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μία μαλακή ζύμη που να μη κολλάει στα χέρια.
Βάζουμε το βούτυρο και ζυμώνουμε μέχρι ν απορροφηθεί, 5 λεπτά περίπου.
Βάζουμε τη ζύμη σ ένα μπολ σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
Αλευρώνουμε τον πάγκο της κουζίνας και αδειάζουμε τη ζύμη.Την χωρίζουμε στη μέση.Πλάθουμε 2 ίσες μπάλες.

Ανοίγουμε με τον πλάστη τη μία μπάλα σε στρογγυλό φύλλο πάχους 1 εκ.
Το βάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί και το κόβουμε σε 8 τρίγωνα κομμάτια (όπως κόβουμε την πίτσα).
Κάνουμε την ίδια διαδικασία και με την άλλη μπάλα.Τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστουν για 40 λεπτά.
Βάζουμε μπόλικο λάδι στο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί βάζουμε τα κομμάτια της ζύμης και τα τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά και απ τις 2 πλευρές μέχρι να ροδίσουν.
Τα βγάζουμε σε αντικολλητικό χαρτί και μόλις κρυώσουν τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
Αν θέλουμε μπορούμε να πασπαλίσουμε και κανέλα!!!

Καλή επιτυχία!!!

Προηγούμενο άρθροΠαγωτό βανίλια με σάλτσα φράουλας….βρήκαμε την συνταγή που μιλάει όλο το internet
Επόμενο άρθροΤηγανίτα Κουνουπίδι….Σερβίρετε με τζατζίκι