Το Basbusa είναι ένα διάσημο αραβικό γλυκό

Πρέπει να πάρετε:

-1 ποτήρι αλεύρι γ.ο.χ
-1 ποτήρι σιμιγδάλι
-1 φλιτζάνι ζάχαρη
-1 φλιτζάνι τριμμένη καρύδα
-1 ποτήρι κεφίρ (ή γιαούρτι χωρίς πρόσθετα)
-1 ποτήρι ηλιέλαιο
-1 αυγό
– 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη βανίλιας
– 2 κουτ μπέικιν πάουντερ
– 20 τεμ. αμύγδαλα για γαρνιτούρα (προαιρετικά)

-Σιρόπι:
– 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
– 1/2 ποτήρι πόσιμο νερό
– 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

Παρασκευή:

Βάλτε αλεύρι, σιμιγδάλι, ζάχαρη, καρύδα σε ένα μπολ, Ζάχαρη βανίλιας, μπέικιν πάουντερ, ανακατεύουμε τα πάντα καλά.
Ρίχνουμε το κεφίρ (ή γιαούρτι), και φυτικό λάδι.
Χτυπάμε ελαφρά το αυγό με ένα πιρούνι (στο ίδιο ποτήρι με το οποίο μετρήθηκαν όλοι). Ρίξτε το αυγό στη συνολική μάζα.
Ανακατέψτε καλά τα πάντα, η ζύμη είναι μέτρια όσον αφορά την πυκνότητα.
Λιπάνετε το ταψί σας με λάδι (χρησιμοποίησα μούχλα 25×25 cm, συνιστάται να xρησιμοποιήσετε ταψί χωρίς μικρότερο
μέγεθος, ώστε το γλυκό να μην είναι πολύ ψηλό). Ρίξτε τη ζύμη, ανακινήστε το ταψί για ομοιόμορφη κατανομή της ζύμης.
Απλώνουμε ομοιόμορφα τα αμύγδαλα (δεν χρειάζεται να τα πατήσετε μέσα). Βάλτε σε ένα φούρνο προθερμασμένο στους 180 βαθμούς. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.

Αρχίζουμε αμέσως να ετοιμάζουμε το σιρόπι έτσι ώστε να έχει χρόνο να κρυώσει.
Βάλτε ζάχαρη, νερό, χυμό λεμονιού σε μια μικρή κατσαρόλα (για 2 κουταλιές της σούπας, χρησιμοποίησα περίπου το 1/3 του λεμονιού). Βράζουμε, ανακατεύοντας όλη την ώρα, σιγοβράζουμε για 2-3 λεπτά. Αφήστε να κρυώσει το έτοιμο σιρόπι.
Αφήστε να κρυώσει η ψημένη ζύμη λίγο, περίπου 20 λεπτά.
Χρησιμοποιώντας ένα κοφτερό μαχαίρι, κόψτε το γλυκό σε ορθογώνια σχήματα, έτσι ώστε να υπάρχει ένα αμύγδαλο στο κέντρο κάθε κομματιού.
Ρίξτε το κρύο σιρόπι πάνω από το γλυκό με ένα κουτάλι (καλό είναι να υγράνετε ολόκληρη την επιφάνεια του, συμπεριλαμβανομένων των ξηρών καρπών, και ρίξτε λίγο σιρόπι στα κοψίματα.

Ετοιμοοοοοοοοοοο!

Προηγούμενο άρθροΣτριφτή Τυρόπιτα Μακεδονίτικη
Επόμενο άρθροΗ Νόστιμη και εύκολη μηλόπιτα