Τσαλακωτό Γλυκό

Υλικα

1 πακετο 450 gr με φύλλο κρουστας για γλυκα
220 γρ βούτυρο, λιωμένο 1 φλ

Για κρέμα
1 (397g) κουτί ζαχαρούχο γάλα
2 φλιτζάνια (500 ml) κρέμα γάλακτος

Για απλό σιρόπι
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι νερό
2 κουταλάκια του γλυκού ροδόνερο
½ κουταλάκι του γλυκού σαφράν

Για διακόσμιση
Καραμέλα (μπορείτε και φυστίκι αιγίνης ή καρύδια τριμμένα)

Εκτέλεση

Ξεπαγώστε τη ζύμη φύλλου στο ψυγείο όλη τη νύχτα ή σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180°C και ψεκάστε ένα ταψί 22 Χ 35 με λάδι.

Ζαρώστε μαζί 2 φύλλα ζύμης φύλλου διπλώνοντάς τα σαν ακορντεόν, τοποθετώντας τα στην πιο μακριά πλευρά του ταψιού. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο φύλλο και συνεχίστε
να στοιβάζετε τα σουρωμένα φύλλα δίπλα-δίπλα.

Ψήνουμε για 10 λεπτά. Εν τω μεταξύ, λιώστε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο ομοιόμορφα πάνω από το τσαλακωμένο φύλλο. Το ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.

Βγάζετε το ταψι από το φούρνο και περιχύνετε την επιφάνεια με το ζαχαρούχο γάλα και στη συνέχεια την κρέμα γάλακτος το μείγμα θα σφύριξει και θα τσιτσιρίσει και ξανα ψήνουμε για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Εν τω μεταξύ, ετοιμάστε σιρόπι ζάχαρης. Προσθέστε το νερό, τη ζάχαρη και το σαφράν σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε να σιγοβράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά για να πήξει το σιρόπι. Μόλις το σιρόπι αποκτήσει μια πυκνή υφή, σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει και να πήξει.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και περιχύνετε ομοιόμορφα το σιρόπι σε όλο το φύλλο.

Προσθέστε γαρνιτούρες τις επιλογής σας εγω εφτιαξα λίγη καραμέλα. Αφήστε το να κρυώσει για 15-20 λεπτά. Κόψτε σε φέτες και απολαύστε το όσο είναι χλιαρό.

Καλή απόλαυση

Προηγούμενο άρθροΠλούσια και γοητευτική: Η αυθεντική συνταγή για Τούρτα «ΠΡΑΓΑ»
Επόμενο άρθρο🍎Ταρτάκια με μήλο🍎