Τσουρέκι με αποξηραμένα φρούτα

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ένα λαχταριστό τσορεκάκι με ελαφριές γευσεις πορτοκαλιού, ντελικάτη και ινώδη ψίχα.
❗️Φόρμα με διάμετρο 22 (μπορείτε 24, τότε θα είναι χαμηλότερη)

✅Υλικά

Για την μαγιά
150 ml – γάλα (ζεστό)
25 γρ. – πατητή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
Ανακατεύουμε τα πάντα, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά. να διπλασιαστεί.

✅ Ζύμη
550/600 γρ αλεύρι (εξαρτάται από τα αυγά και το αλεύρι)
8-10 κουταλιές της σούπας ζάχαρη (μπορείτε να έχετε περισσότερη)
2 αυγα
2-3 κουταλιές της σούπας – γιαουρτι
0,5 κουταλάκι του γλυκού αλάτι,
2 κουταλιές της σούπας λάδι (για το ζύμωμα της ζύμης στο τραπέζι)
100 γρ. – βούτυρο (μαλακό)
2 κουταλιές της σούπας – ξύσμα πορτοκαλιού (ή παστα)
1 κγ ζάχαρη βανίλιας

✅ Εκτέλεση

Ανακατεύουμε χωριστά τα αυγά, το ξύσμα, τη ζάχαρη, το μέλι, τη ζάχαρη βανίλιας
μαλακό βούτυρο, γιαουρτι, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί, ρίχνουμε την μαγια, προσθέτουμε σταδιακά το κοσκινισμένο αλεύρι, ζυμώνουμε την κολλώδη ζύμη,
την βάζουμε στο τραπέζι, ζυμώνουμε τη ζύμη χωρίς αλεύρι, αλείφουμε το τραπέζι και τα χέρια με λάδι.

(Ζυμώνω τη ζύμη έτσι:
Την τεντωνω και την διπλώνω στο τραπέζι, κολλάει στα χέρια μου, περισσότερο αλεύρι όχι-όχι, για 5 λεπτά και μετά με τη βοήθεια μιας ξύστρας ζύμης/σπάτουλα τη μαζεύω σε ένα τσουρέκι,
το ρίχνω ελαφρά στο τραπέζι, η ζύμη είναι ελαστική και απαλή, την σκεπάζω, την αφήνω να φουσκώσει 1-1,5 ώρα. σε ζεστό μέρος.)

✅ Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, την αφήνουμε να ξεκουραστεί, κάνουμε 2 μπαλες, την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά. (καλυμμένο με μεμβράνη)
Ανοίγουμε σε σχήμα παραλληλόγραμμου (περίπου 45*20), πασπαλίζουμε με σταφίδες, ζαχαρωτά φρούτα, τυλίγουμε σφιχτά σε ρολο, πλαθουμε με τη γέμιση να γινουν 2 σχοινια
Μπλέκουμε τα δύο σχοινια σε κοτσιδα, τυλίγουμε σε ρολό σαλιγκάρι, όχι πολύ σφιχτό (η ζύμη να χωράει στη φόρμα)
Βάζουμε σε φόρμα στρωμένη με χαρτι ψησίματος ή αλειμμένη με λάδι, σκεπάζουμε με μεμβράνη, αφήνουμε να φουσκώσει ξανά στη φωτιά για 30 λεπτά
5 λεπτά πριν το ψήσιμο, αλείφουμε με κρόκο + νερό, πασπαλίζουμε με αμύγδαλο αν θέλουμε ή ξηρούς καρπούς
️Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180, 40-50 λεπτά

✅Για τη γέμιση:
Είχα σταφίδες, κράνμπερι, καρύδια, (προαποξηραμένα) γλασαρισμένα πορτοκάλια περίπου 350/400 γρ. συνολικά.
Τα μούλιασα στο χυμό από 1/2 πορτοκάλι + ρούμι, ξεκουράστηκαν εκεί όσο δούλευα τη ζύμη, μετά τα στέγνωσα καλά από την υγρασία με χαρτοπετσέτα,
μπορείτε να τα μουλιάσετε και όλη τη νύχτα.

Μακάρι όλα να πάνε!

ΠΗΓΗ: Татьяна Петришина

Προηγούμενο άρθροΦρεσκοψημένο Σουσαμόψωμο
Επόμενο άρθροΟταν ο Πατσάς γίνεται μία γκουρμέ σούπα