Η τυρόπιτα με φύλλο είναι από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, γιατί είναι γρήγορη, εύκολη και βγαίνει πάντα αφράτη. Χρησιμοποιώ ένα κόλπο με γιαούρτι και ανθρακούχο νερό, που της δίνει μια απίστευτη υφή. Είναι μία από τις συνταγές που φτιάχνω ξανά και ξανά, γιατί ποτέ δεν μένει ούτε ένα κομμάτι! Πραγματικά, είναι ιδανική για ένα γρήγορο γεύμα, για ένα μπουφέ ή για ένα κολατσιό στο σχολείο ή το γραφείο.


Υλικά

για την Τυρόπιτα

  • 1 πακέτο φύλλο για πίτα (500 γρ.)
  • 4 αυγά
  • 250-300 γρ. γιαούρτι
  • 350-400 γρ. φέτα
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 50 γρ. φυτικό λάδι
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

 για τη γέμιση

  • 150 ml ανθρακούχο νερό
  • 1 αυγό

Εκτέλεση της συνταγής

Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το λιωμένο βούτυρο με το φυτικό λάδι και το αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μπολ, χτυπάω τα αυγά με τον αυγοδάρτη και προσθέτω το γιαούρτι και τη σόδα. Ανακατεύω καλά μέχρι να ενσωματωθούν.
Προσθέτω και τη φέτα, την οποία έχω θρυμματίσει με το χέρι, και ανακατεύω απαλά. Αυτή είναι η γέμισή μου.

Λιπαίνω τη βάση από ένα ταψάκι με το μείγμα βουτύρου-λαδιού.
1η στρώση: Στρώνω 2 φύλλα στον πάτο και τα αλείφω με το ίδιο μείγμα.

2η στρώση: Στρώνω άλλα 2 φύλλα και ρίχνω 5 κουταλιές της σούπας από τη γέμιση.

3η στρώση: Στρώνω 2 φύλλα, απλώνω γέμιση και αλείφω με βούτυρο-λάδι.
4η στρώση: Βάζω 2 φύλλα και γέμιση.
5η στρώση: Στρώνω τα τελευταία 2 φύλλα και απλώνω την υπόλοιπη γέμιση.
Τέλος, βάζω 1-2 φύλλα από πάνω και κάνω τρύπες στην πίτα με ένα μαχαίρι.

Ανακατεύω ό,τι έχει μείνει από το μείγμα βουτύρου-λαδιού με το ανθρακούχο νερό και το επιπλέον αυγό. Αδειάζω το μείγμα πάνω από την πίτα.

Ψήνω την τυρόπιτα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 40-45 λεπτά, ή μέχρι να αποκτήσει μια όμορφη, χρυσαφένια κρούστα.


Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος: 40-45 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα


Χρήσιμα Tips για την Τυρόπιτα

Για να γίνει η τυρόπιτα σας ακόμα πιο αφράτη, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε πλήρες γιαούρτι.

Το ανθρακούχο νερό είναι το μυστικό για να φουσκώσει η πίτα και να γίνει αέρινη. Μην το παραλείψετε!

Μπορείτε να προσθέσετε λίγο πιπέρι στη γέμιση για μια πιο πικάντικη γεύση.

Καλή Ορεξη