Τυρόπιτα Βουτυράτη

Υλικά:

500 γρ φύλλα κρουστας για πιτα
4 αυγά
350 γρ τυρί
200 γρ γιαούρτι
1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
80 γρ βούτυρο αγελάδος
αλάτι αν χρειάζεται

Εκτέλεση

Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με το γιαούρτι και τη σόδα. Τρίβουμε το 1/3 του τυριού στο μείγμα.
Εάν χρησιμοποιείτε αναλατο τυρί, προσθέστε μερικές πρέζες αλάτι, αλλά μην το παρακάνετε.
Θρυμματίζουμε το υπόλοιπο τυρί σε κατάλληλο δοχείο. Στη συνέχεια λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
Αφήνουμε για λίγο να κρυώσει και αρχίζουμε να φτιαχνουμε την πίτα. Τοποθετήστε τα φύλλα στον πάγκο εργασίας.

Κάθε μεμονωμένη στρώση της πίτας πρέπει να έχει δύο ή τρια φύλλα για να μην σκιστεί στο ρολό. Ψεκάστε λοιπόν την επιφάνεια με λιωμένο βούτυρο, πασπαλίστε με το θρυμματισμένο τυρί, πιάστε με τα δάχτυλά σας τον επιθυμητό αριθμό φυλλων και τυλίξτε προσεκτικά σε ρολό. Το βάζετε σε προηγουμένως λαδωμένο ταψί και συνεχίζετε. Ψεκάστε ξανά τη νέα στρώση με βούτυρο, πασπαλίστε με τυρί και τυλίξτε. Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τσ φύλλα.

Αφού κάνετε ρολό και τακτοποιήσετε την πίτα στο ταψί, χρησιμοποιήστε τη μύτη ενός ψαλιδιού κουζίνας για να κάνετε μικρές
εγκάρσιες τομές σε απόσταση περίπου 10 εκ. Αυτό θα βοηθήσει την επικάλυψη να μπει ανάμεσα στις στρώσεις.
Μόλις είναι έτοιμο, περιχύνουμε με το μείγμα αυγού-γάλακτος. Ανακινούμε προσεκτικά το ταψί ώστε η επικάλυψη να απλωθεί παντού ομοιόμορφα και βάζουμε την πίτα να ψηθεί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 60 λεπτά μέχρι να ροδίσει ορεκτικά.
Όταν η πίτα είναι έτοιμη, φροντίστε να την αφήσετε στον σβηστό φούρνο για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.

Μπορείτε να σερβίρετε! Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΧριστουγενιάτικα Καλτσουνέτα….παραδοσιακή συνταγή της Γιαγιάς μου
Επόμενο άρθροΜαγειρεμένο κρέας στο τηγάνι με λαχανικά…απλό και νόστιμο φαγητό