Η συνταγή είναι από το κανάλι CuzinaGias, συνηθισμένοι στη νοστιμιά. Αυτή η πίτα Τυρόπιτα σε 10 Λεπτά είναι μια πίτα “αστραπή” που μας βγάζει από τη δύσκολη θέση με το τι να συνοδεύσουμε το καφεδάκι στην παρέα μας. Την ψήνουμε μέσα σε 10 λεπτά και τη σερβίρουμε ζεστή και τραγανή, τόσο εύκολα και απλά! Το μυστικό της είναι ότι δεν τηγανίζεται, αλλά ψήνεται αργά σε αντικολλητικό τηγάνι. Το αποτέλεσμα είναι μια τραγανή, χρυσαφένια πίτα με πλούσια γέμιση τυριών, έτοιμη να την καταναλώσουμε χωρίς αναμονή. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις μια πεντανόστιμη Τυρόπιτα σε 10 Λεπτά.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη Τυρόπιτα:

  • 2 Φύλλα χωριάτικα (έτοιμα)
  • 6-7 κσ Ελαιόλαδο (περίπου 80-100 ml, για το άλειμμα)
  • 4 κσ Γάλα ή Νερό (για το βρέξιμο του φύλλου)

Για τη Γέμιση:

  • 150 γρ. Φέτα ή Μυζήθρα (τριμμένη)
  • 70 γρ. Τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια) – (περίπου 1-2 κσ)
  • 1 Αυγό (προαιρετικά, για πιο δεμένη γέμιση)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία Γέμισης: Παίρνουμε ένα μπολ και τρίβουμε τη φέτα ή τη μυζήθρα. Προσθέτουμε το τυρί κρέμα (Φιλαδέλφεια) και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν θέλουμε, προσθέτουμε κι ένα αυγό προαιρετικά και ανακατεύουμε καλά.

Στρώσιμο της Πίτας: Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (περίπου 24-28 εκ.) βάζουμε δύο κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο και το αλείφουμε καλά να πάει παντού. Βάζουμε το πρώτο φύλλο, ώστε να εξέχει αρκετά στις άκρες του τηγανιού, χωρίς να έχουμε ανάψει ακόμα το μάτι της κουζίνας. Σημειώνουμε ότι η πίτα δεν θα τηγανιστεί, αλλά θα ψηθεί.

Βάζουμε 1-2 κσ λάδι και απλώνουμε προσεκτικά την γέμιση τυριού να πάει παντού, αφήνοντας κενό στις άκρες του φύλλου που εξέχουν.

Από πάνω βάζουμε το δεύτερο φύλλο και το λαδώνουμε ελαφρώς. Στη συνέχεια, κλείνουμε την Τυρόπιτα σε 10 Λεπτά με τα κομμάτια του πρώτου φύλλου που εξέχουν από το τηγάνι, διπλώνοντάς τα προς τα μέσα, και τα λαδώνουμε και αυτά ελαφρώς.

Τέλος, βρέχουμε το φύλλο με 4 κουταλιές περίπου γάλα ή νερό, για να μαλακώσει λίγο το φύλλο (κυρίως στις άκρες που είναι διπλωμένο).

Ψήσιμο στο Τηγάνι: Ανάβουμε το μάτι σε δυνατή φωτιά για 1 λεπτό και μετά την χαμηλώνουμε σε μέτρια προς χαμηλή (προς το 3 ή 4, αν έχετε 9 βαθμίδες). Έπειτα, αρχίζουμε και κουνάμε το τηγάνι κάθε τόσο.

Θα χρειαστούν 5 με 6 λεπτά για να πάρει χρώμα το κάτω φύλλο μας. Ελέγχουμε ότι έχει το επιθυμητό χρυσαφένιο χρώμα και γυρνάμε την πίτα. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο λάδι στο τηγάνι πριν γυρίσουμε.

Αφήνουμε να ψηθεί για περίπου άλλα 5 λεπτά, κουνώντας το τηγάνι κάποιες φορές. Αφού πάρει χρώμα και η άλλη πλευρά, η Τυρόπιτα σε 10 Λεπτά είναι έτοιμη να την καταναλώσουμε.


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος

Χρόνος Προετοιμασίας: 10 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Ψήσιμο): 10-12 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 22 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η Τυρόπιτα σε 10 Λεπτά ακόμα πιο τραγανή, φροντίστε να χρησιμοποιήσετε παγωμένο χωριάτικο φύλλο. Πρέπει να είναι ελαστικό, όχι σκισμένο. Δείτε κι άλλες γρήγορες συνταγές για πίτες.

Το κούνημα του τηγανιού κατά το ψήσιμο είναι κρίσιμο: βοηθάει στην ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας και εμποδίζει το φύλλο να καεί στα σημεία που εφάπτεται απευθείας στη βάση.

Αν δεν έχετε χωριάτικο φύλλο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φύλλο κρούστας. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε 3-4 φύλλα, λαδώνοντάς τα πολύ καλά μεταξύ τους.


 

Σχετικές Συνταγές 

Σπιτική Τυρόπιτα Φούρνου με Χειροποίητο Φύλλο

Ζυμαρένια Τυρόπιτα στο Τηγάνι χωρίς Φύλλο

Γρήγορα Τυροπιτάκια Κουρού


 

Η Συνταγή είναι από το κανάλι CuzinaGias συνηθισμένοι στη νοστιμιά