Αυτή η Τυρόπιτα Στριφτή με χειροποίητο φύλλο είναι ό,τι πιο παραδοσιακό και νόστιμο ! Το αφράτο και ελαστικό φύλλο σε συνδυασμό με την πλούσια γέμιση φέτας δημιουργούν μια ασύγκριτη γεύση . Είναι ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι ή για σνακ όλες τις ώρες. (Για ένα ταψί κουζίνας χρειάζονται 12 φύλλα).
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για τη Ζύμη (12 Φύλλα):
- 500 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
- 250 γρ. – Νερό χλιαρό (περίπου)
- 2 κουτ. σούπας – Ελαιόλαδο
- 1 κουτ. σούπας – Ξύδι
- 1 κουτ. γλυκού – Αλάτι
- 3 γραμ. – Μαγιά στιγμής (προαιρετικά)
Για τη Γέμιση:
- 500 γρ. – Τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
- 3 – Αυγά
- 90 γρ. (1/2 κούπα τσαγιού) – Ελαιόλαδο
- 100 γρ. (1/2 κούπα τσαγιού) – Γάλα
- 1/2 κουτ. γλυκού – Αλάτι (προσοχή στη φέτα)
- 1/2 κουτ. γλυκού – Πιπέρι άσπρο
Για το Άλειμμα:
- Όσο χρειαστεί – Ελαιόλαδο (ή βούτυρο)
Εκτέλεση
Α. Ζύμη & Γέμιση:
Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη ( αλεύρι, ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι, μαγιά ) στην λεκάνη και ανακατεύουμε με το χέρι. Ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά και κανονίζουμε η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική .
Αφήνουμε τη ζύμη για λίγο να ξεκουραστεί (περίπου 20-30 λεπτά) και παράλληλα κάνουμε τη γέμιση .
Για τη γέμιση : Σε ένα μεγάλο μπολ , χτυπάμε με πιρούνι τα αυγά , προσθέτουμε το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά ( ελαιόλαδο, γάλα, αλάτι, πιπέρι ) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν .
Β. Άνοιγμα & Συναρμολόγηση:
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μπαλάκια . Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε ένα λεπτό στρογγυλό φύλλο .
Λαδώνουμε το ανοιχτό φύλλο (με επιπλέον ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο) και απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα πάνω του.
Διπλώνουμε το φύλλο, το τσαλακώνουμε ( το στρίβουμε ) και το τοποθετούμε στο ταψί κουζίνας (το οποίο έχουμε λαδώσει). Δημιουργούμε μία σπείρα με τα ρολάκια στο ταψί.
Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα .
Γ. Ψήσιμο:
Ραντίζω με λίγο λάδι από πάνω και λίγο νερό την επιφάνεια.
Χαράζω την πίτα σε κομμάτια (προαιρετικά) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η επιφάνεια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ξεκούρασης Ζύμης: 20 – 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά (στους 200°C)
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Ελαστικό Χειροποίητο Φύλλο
Ποιότητα Ζύμης: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική , ώστε να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη. Το ξύδι και το ελαιόλαδο βοηθούν στη δημιουργία ενός ελαστικού και τραγανού φύλλου. Η μαγιά (προαιρετικά) δίνει επιπλέον αφράτο αποτέλεσμα.
Άνοιγμα Φύλλου: Λαδώστε τον πάγκο εργασίας και τον πλάστη. Όσο πιο λεπτό ανοιχτεί το φύλλο, τόσο πιο τραγανή θα γίνει η πίτα.
Γέμιση: Προσοχή στο αλάτι της γέμισης, καθώς η φέτα είναι ήδη αρκετά αλμυρή . Δοκιμάστε τη γέμιση πριν την προσθέσετε.
Ψήσιμο: Το ράντισμα με λίγο λάδι και λίγο νερό πριν το ψήσιμο εξασφαλίζει ότι η πίτα θα γίνει τραγανή και θα ροδίσει ομοιόμορφα.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!
Η Συνταγή είναι της κας ελενη τσιουκανη










