Αυτή η Τυρόπιτα Στριφτή με χειροποίητο φύλλο είναι ό,τι πιο παραδοσιακό και νόστιμο ! Το αφράτο και ελαστικό φύλλο σε συνδυασμό με την πλούσια γέμιση φέτας δημιουργούν μια ασύγκριτη γεύση . Είναι ιδανική για το κυριακάτικο τραπέζι ή για σνακ όλες τις ώρες. (Για ένα ταψί κουζίνας χρειάζονται 12 φύλλα).

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Συστατικά

Για τη Ζύμη (12 Φύλλα):

  • 500 γρ. – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 250 γρ. – Νερό χλιαρό (περίπου)
  • 2 κουτ. σούπας – Ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας – Ξύδι
  • 1 κουτ. γλυκού – Αλάτι
  • 3 γραμ. – Μαγιά στιγμής (προαιρετικά)

Για τη Γέμιση:

  • 500 γρ. – Τυρί φέτα (θρυμματισμένη)
  • 3 – Αυγά
  • 90 γρ. (1/2 κούπα τσαγιού) – Ελαιόλαδο
  • 100 γρ. (1/2 κούπα τσαγιού) – Γάλα
  • 1/2 κουτ. γλυκού – Αλάτι (προσοχή στη φέτα)
  • 1/2 κουτ. γλυκού – Πιπέρι άσπρο

Για το Άλειμμα:

  • Όσο χρειαστεί – Ελαιόλαδο (ή βούτυρο)

Εκτέλεση

Α. Ζύμη & Γέμιση:

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη ( αλεύρι, ξύδι, ελαιόλαδο, αλάτι, μαγιά ) στην λεκάνη και ανακατεύουμε με το χέρι. Ρίχνουμε το νερό σιγά σιγά και κανονίζουμε η ζύμη να μην κολλάει στο χέρι. Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ελαστική .

Αφήνουμε τη ζύμη για λίγο να ξεκουραστεί (περίπου 20-30 λεπτά) και παράλληλα κάνουμε τη γέμιση .

Για τη γέμιση : Σε ένα μεγάλο μπολ , χτυπάμε με πιρούνι τα αυγά , προσθέτουμε το τυρί και τα υπόλοιπα υλικά ( ελαιόλαδο, γάλα, αλάτι, πιπέρι ) και τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν .

Β. Άνοιγμα & Συναρμολόγηση:

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 ίσα μπαλάκια . Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι με τον πλάστη σε ένα λεπτό στρογγυλό φύλλο .

Λαδώνουμε το ανοιχτό φύλλο (με επιπλέον ελαιόλαδο ή λιωμένο βούτυρο) και απλώνουμε την γέμιση ομοιόμορφα πάνω του.

Διπλώνουμε το φύλλο, το τσαλακώνουμε ( το στρίβουμε ) και το τοποθετούμε στο ταψί κουζίνας (το οποίο έχουμε λαδώσει). Δημιουργούμε μία σπείρα με τα ρολάκια στο ταψί.

Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να τελειώσουν όλα τα φύλλα .

Γ. Ψήσιμο:

Ραντίζω με λίγο λάδι από πάνω και λίγο νερό την επιφάνεια.

Χαράζω την πίτα σε κομμάτια (προαιρετικά) και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις για 45 λεπτά περίπου , μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανή η επιφάνεια.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά

Χρόνος Ξεκούρασης Ζύμης: 20 – 30 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 45 λεπτά (στους 200°C)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Ελαστικό Χειροποίητο Φύλλο

Ποιότητα Ζύμης: Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και ελαστική , ώστε να ανοίγει εύκολα με τον πλάστη. Το ξύδι και το ελαιόλαδο βοηθούν στη δημιουργία ενός ελαστικού και τραγανού φύλλου. Η μαγιά (προαιρετικά) δίνει επιπλέον αφράτο αποτέλεσμα.

Άνοιγμα Φύλλου: Λαδώστε τον πάγκο εργασίας και τον πλάστη. Όσο πιο λεπτό ανοιχτεί το φύλλο, τόσο πιο τραγανή θα γίνει η πίτα.

Γέμιση: Προσοχή στο αλάτι της γέμισης, καθώς η φέτα είναι ήδη αρκετά αλμυρή . Δοκιμάστε τη γέμιση πριν την προσθέσετε.

Ψήσιμο: Το ράντισμα με λίγο λάδι και λίγο νερό πριν το ψήσιμο εξασφαλίζει ότι η πίτα θα γίνει τραγανή και θα ροδίσει ομοιόμορφα.


 

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!!!

Η Συνταγή είναι της κας ελενη τσιουκανη