Το Κέικ με Κρέμα Dulce de Leche είναι ένα εντυπωσιακό γλυκό με υπέροχη καραμελένια γεύση και βελούδινη υφή . Το αφράτο παντεσπάνι κακάο φτιάχνεται εύκολα, χωρίς μίξερ , και δένει αρμονικά με τη σπιτική κρέμα Dulce de Leche και την πλούσια γκανάς σοκολάτας . Σας συμβουλεύω οπωσδήποτε να το δοκιμάσετε, το κέικ είναι πολύ τρυφερό, ζουμερό και νόστιμο !

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Σημείωση: Η συνταγή χρησιμοποιεί ως μέτρο ποτήρι 200 γρ. (π.χ. ποτήρι του νερού).

Για το Παντεσπάνι Κακάο (Διάμετρος φόρμας 20 cm):

  • 1 ποτήρι (περίπου 200 γρ.) – Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
  • 1 ποτήρι (περίπου 200 γρ.) – Ζάχαρη
  • 1 ποτήρι (περίπου 200 γρ.) – Κεφίρ (ή ξινόγαλο/γιαούρτι αραιωμένο)
  • 2 – Αυγά
  • 2 κ.σ. – Κακάο (κουταλιές σούπας)
  • 40 ml – Φυτικό λάδι (π.χ. ηλιέλαιο)
  • 0,5 κ.γ. – Σόδα μαγειρική (κουταλάκι γλυκού)
  • Λίγη – Βανιλίνη

Για την Κρέμα Dulce de Leche (Σπιτική Καραμέλα):

  • 400 γρ. – Ζάχαρη κρυσταλλική
  • 350 γρ. – Κρέμα γάλακτος (πλήρης, τουλάχιστον 35% λιπαρά)
  • 50 γρ. – Γάλα εβαπορέ
  • 50 γρ. – Βούτυρο αγελάδος
  • 3 κ.σ. – Νερό (κουταλιές σούπας)
  • 1 πρέζα – Αλάτι

Για τη Γκανάς Σοκολάτας:

  • 300 γρ. – Κουβερτούρα γάλακτος (ψιλοκομμένη)
  • 300 γρ. – Κρέμα γάλακτος (πλήρης)

Εκτέλεση

Α. Παντεσπάνι:

1. Μίξη Υγρών: Ανακατεύουμε με ένα σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν ελαφρά. Ρίχνουμε το κεφίρ , τη βανιλίνη , τη σόδα και το φυτικό λάδι . Ανακατεύουμε.

2. Μίξη Στερεών: Κοσκινίζουμε και προσθέτουμε το αλεύρι και το κακάο . Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν , προσέχοντας να μην το παρακάνουμε.

3. Ψήσιμο: Ρίχνουμε την τελική ζύμη σε μια φόρμα διαμέτρου 20 cm και στέλνουμε στον προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 40 λεπτά περίπου (ελέγχουμε με οδοντογλυφίδα).

4. Προετοιμασία: Αφήνουμε το παντεσπάνι να κρυώσει τελείως . Κόβουμε την κορυφή για να το ισιώσουμε και την τρίβουμε σε ένα μούλτι/μπλέντερ για να κάνουμε ψίχουλα (για το πλάι του κέικ). Κόβουμε το κέικ σε 3 μέρη (δίσκους).

Β. Κρέμα Dulce de Leche:

1. Καραμέλα: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη σε χαμηλή θερμοκρασία. Μόλις καραμελώσει και αρχίσει να σκουραίνει , αποσύρουμε από την φωτιά.

2. Βούτυρο: Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να ενσωματωθεί.

3. Ολοκλήρωση: Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος , το γάλα εβαπορέ και το αλάτι . Σιγοβράζουμε για 3-4 λεπτά ακόμη, ανακατεύοντας. Διατηρούμε την κρέμα στην άκρη για να κρυώσει και να σφίξει.

Γ. Γκανάς Σοκολάτας:

1. Θέρμανση: Βράζουμε την κρέμα γάλακτος (τα 300γρ.).

2. Μίξη: Τη ρίχνουμε ύστερα σε ένα μπολ με τα κομμάτια κουβερτούρας γάλακτος . Περιμένουμε 5 λεπτά και κατόπιν ανακατεύουμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί πλήρως . Αφήνουμε στην άκρη.

Δ. Συναρμολόγηση:

1. Στρώσεις: Αλείφουμε το κέικ με κρέμα Dulce de Leche ανάμεσα στους δίσκους του παντεσπανιού και έπειτα καλύπτουμε και την κορυφή και τα πλαϊνά του κέικ με την υπόλοιπη κρέμα.

2. Γλασάρισμα: Με μια κομμένη σακούλα ζαχαροπλαστικής (ή κορνέ), διακοσμούμε το γλάσο σοκολάτας (γκανάς) στην κορυφή. Εναλλακτικά, μπορούμε απλά να περιχύσουμε την γκανάς.

3. Τελείωμα: Πασπαλίζουμε τα πλαϊνά με τα ψίχουλα που είχαμε αφήσει στην άκρη.

4. Ωρίμανση: Αφήνουμε το έτοιμο κέικ να μουλιάσει σε δροσερό μέρος ή στο ψυγείο για αρκετές ώρες (ιδανικά ένα βράδυ) πριν το σερβίρισμα.


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 40 λεπτά (στους 170°C)

Χρόνος Ωρίμανσης: Αρκετές ώρες (ιδανικά 8 ώρες)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα 20 λεπτά (+ Ωρίμανση)


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Ζουμερό Κέικ και Τέλεια Καραμέλα

Παντεσπάνι: Η χρήση κεφίρ (ή ξινόγαλου) δίνει στο κέικ εξαιρετική υγρασία και αφράτη υφή . Μαζί με τη σόδα, βοηθούν το κέικ να φουσκώσει όμορφα χωρίς τη χρήση μίξερ. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κεφίρ με γάλα και 1 κ.σ. ξύδι .

Κρέμα Dulce de Leche: Όταν προσθέτετε τα υγρά (κρέμα, γάλα) στην καραμέλα, θα πρέπει να το κάνετε προσεκτικά καθώς η θερμοκρασία του μείγματος είναι πολύ υψηλή. Χρησιμοποιήστε ζεστή κρέμα γάλακτος για να αποφύγετε τα σβολιάσματα και ανακατέψτε καλά.

Γκανάς: Η γκανάς πρέπει να έχει χλιαρή θερμοκρασία όταν τη χρησιμοποιήσετε για το γλασάρισμα, ώστε να ρέει σωστά αλλά να μην είναι πολύ υγρή. Αν σφίξει πολύ, ζεστάνετέ τη για λίγα δευτερόλεπτα.

Ωρίμανση: Το κέικ αποκτά την ιδανική υφή και γεύση μόνο αφού μείνει για αρκετές ώρες (ή ένα βράδυ) στο ψυγείο. Αυτό επιτρέπει στο παντεσπάνι να απορροφήσει την υγρασία και τα αρώματα της κρέμας και της γκανάς.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κέικ Σοκολάτας Χωρίς Μίξερ

Σοκολατόπιτα με Γλάσο

Τάρτα Καραμέλας


ΠΗΓΗ: Svetlana Shtoda