Φτερούγες Κοτόπουλου στο Φούρνο με Πατάτες είναι μια λαχταριστή επιλογή που φτιάχνω συχνά στο σπίτι, γιατί συνδυάζει γεύση, ευκολία και αποτέλεσμα που εντυπωσιάζει. Η συνταγή αυτή δίνει τραγανές φτερούγες με μια πλούσια, αρωματική σάλτσα που αγκαλιάζει τέλεια τις πατάτες, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο, πεντανόστιμο πιάτο. Η προετοιμασία για τις Φτερούγες Κοτόπουλου στο Φούρνο με Πατάτες είναι απλή, δεν απαιτεί ιδιαίτερη εμπειρία και ταιριάζει σε κάθε περίσταση. Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα θα έχεις ένα φαγητό που όλοι θα λατρέψουν, ενώ θα σου δώσω και μικρά μυστικά για να βγει ακόμα καλύτερο.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά Συνταγής
Για το κυρίως πιάτο:
- 1-1,2 κιλά Φτερούγες κοτόπουλου
- 1,5 κιλό Πατάτες καθαρισμένες (κομμένες κυδωνάτες)
- Λάδι (φυτικό ελαιόλαδο/ελαιόλαδο) για το περιχυμα
Για τη σάλτσα (μαρινάδα):
- 2 κγ Ρίγανη
- 2 κγ Αλεσμένο κόκκινο πιπέρι (γλυκό ή καυτερό)
- 1 κγ Μαύρο πιπέρι
- 2 κγ Θυμάρι
- 2 κγ Πάστα ντομάτας
- 4-5 κσ Φυτικό ελαιόλαδο (ή απλό ελαιόλαδο)
- 3 κσ Γάλα ή Νερό (για να αραιώσει η σάλτσα)
- Αλάτι (κατά βούληση)
- Προαιρετικά: Λίγο στημένο χυμό κρεμμυδιού
Εκτέλεση
Η διαδικασία βήμα-βήμα
Κόβετε τις πατάτες κυδωνάτες (σε χοντρά κομμάτια) και τις αφήνετε στην άκρη.
Σε μία μπασίνα (μεγάλο μπολ), ρίχνετε όλα τα υλικά για τη σάλτσα: ρίγανη, κόκκινο πιπέρι, μαύρο πιπέρι, θυμάρι, πάστα ντομάτας, λάδι (4-5 κσ), αλάτι, και το γάλα ή νερό. Ανακατεύουμε πολύ καλά την σάλτσα μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά.
Προσθέτουμε τις φτερούγες κοτόπουλου στην σάλτσα, και αμέσως μετά προσθέτουμε και τις πατάτες. Ανακατεύουμε με τα χέρια πολύ καλά, φροντίζοντας η σάλτσα να καλύψει ομοιόμορφα κάθε φτερούγα και πατάτα.
Ρίχνουμε όλο το κοτόπουλο και τις πατάτες στο ταψί (χωρίς να είναι στριμωγμένα) και απλώνουμε καλά.
Περιχύνουμε με λίγο επιπλέον ελαιόλαδο και προσθέτουμε λίγο νερό στον πάτο του ταψιού (περίπου ένα δάχτυλο). Αυτό βοηθάει να ψηθούν οι πατάτες χωρίς να στεγνώσουν.
Ψήνουμε τις Φτερούγες Κοτόπουλου στο Φούρνο με Πατάτες σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς (αέρα ή αντιστάσεις) για 2 ώρες περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά οι πατάτες και οι φτερούγες. Εάν χρειάζεται, ανακατέψτε τις πατάτες μία φορά στα μισά του ψησίματος. Για πιο τραγανές φτερούγες, μπορείτε να ανεβάσετε τη θερμοκρασία στους 200°C τα τελευταία 15 λεπτά.
Σερβίρουμε αμέσως. Καλή Επιτυχία!
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Χρόνος Μαγειρέματος: 120 λεπτά (2 ώρες)
Συνολικός Χρόνος: 2 ώρες και 20 λεπτά
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για να γίνουν οι Φτερούγες Κοτόπουλου στο Φούρνο με Πατάτες ακόμα πιο τραγανές, προσθέστε στη μαρινάδα μία κουταλιά της σούπας κορν φλάουρ.
Για να αυξήσετε τη γεύση, όπως αναφέρεται, μπορείτε να προσθέσετε λίγο στημένο χυμό κρεμμυδιού στη σάλτσα. Δείτε κι άλλες συνταγές με κοτόπουλο στο φούρνο.
Μπορείτε να μαρινάρετε το κοτόπουλο και τις πατάτες από το προηγούμενο βράδυ. Αυτό θα επιτρέψει στις Φτερούγες Κοτόπουλου στο Φούρνο με Πατάτες να απορροφήσουν όλα τα αρώματα.
Σχετικές Συνταγές
Κοτόπουλο Λεμονάτο στον Φούρνο
Σουβλάκια Κοτόπουλο με Ειδική Μαρινάδα











