Αν θέλετε να φτιάξετε πλούσια και αφράτη ζύμη που θα σας εντυπωσιάσει, τότε είστε στο σωστό μέρος. Είναι μια συνταγή που εγώ εμπιστεύομαι απόλυτα, γιατί το αποτέλεσμα είναι πάντα εγγυημένο. Το τελικό αποτέλεσμα είναι τόσο αφράτο και ελαφρύ που θα σας εκπλήξει ευχάριστα.

Υλικά

700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κ.γ. Αλάτι
4 κ.σ. Ζάχαρη
8 γρ. Ξηρή μαγιά
400 ml Χλιαρό γάλα
2 Αυγά (σε θερμοκρασία δωματίου)
80 ml Ηλιέλαιο
10 γρ. Μπέικιν πάουντερ
10 ml Μηλόξυδο
50 γρ. Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
1 Κρόκος αυγού (για το άλειμμα)
Σουσάμι (για το πασπάλισμα)

Εκτέλεση

Πάμε τώρα να δούμε βήμα προς βήμα πώς θα φτιάξουμε αυτή την υπέροχη ζύμη.
1. Σε ένα βαθύ μπολ, ρίχνω το αλεύρι. Προσθέτω το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά και το μπέικιν πάουντερ και τα ανακατεύω όλα μαζί.

2. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνω το χλιαρό γάλα. Προσθέτω τα δύο αυγά, το ηλιέλαιο, το μηλόξυδο και το βούτυρο και ανακατεύω καλά.

3. Ενώνω τα δύο μείγματα και ζυμώνω καλά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη και ελαστική ζύμη. Ήδη σε αυτό το στάδιο, θα δείτε πόσο υπέροχη είναι.

4. Σκεπάζω το μπολ με μεμβράνη και το αφήνω σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

5. Μεταφέρω τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη ζυμώνω ξανά για λίγα λεπτά. Βλέπετε πόσο εύπλαστη και αφράτη έχει γίνει.

6. Χωρίζω τη ζύμη σε ίσα μέρη, πλάθω τα ψωμάκια και τα μεταφέρω σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Τα αφήνω για 15-20 λεπτά ακόμα για να φουσκώσουν.

7. Αλείφω την επιφάνεια με χτυπημένο κρόκο αυγού και πασπαλίζω με σουσάμι. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Για να οργανωθούμε καλύτερα στην κουζίνα μας:
Χρόνος Προετοιμασίας: Περίπου 20 λεπτά (για το ζύμωμα και το πλάσιμο).
Χρόνος Μαγειρέματος: Περίπου 30 λεπτά.
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 50 λεπτά.
Επιπλέον Χρόνοι: Ανάπαυση και φούσκωμα της ζύμης, 40-60 λεπτά.

Χρήσιμα Tips για την Αφράτη Ζύμη

Εδώ είναι μερικά μυστικά για να γίνει η πλούσια ζύμη σας ακόμα πιο επιτυχημένη:
Το μηλόξυδο: Το μηλόξυδο βοηθάει τη ζύμη να γίνει πιο αφράτη και δίνει ένα πιο “ευάερο” αποτέλεσμα. Μην το παραλείψετε!
Το ζύμωμα: Ζυμώστε καλά τη ζύμη. Όσο πιο πολύ τη ζυμώσετε, τόσο πιο ελαστική και αφράτη θα γίνει.
Το φούσκωμα: Φροντίστε να αφήσετε τη ζύμη σε ένα ζεστό μέρος για να φουσκώσει σωστά. Αυτό είναι απαραίτητο για το τελικό αποτέλεσμα.
Εναλλακτικές: Αυτή η ζύμη για ψωμάκια είναι ιδανική και για γλυκά ψωμάκια, αν αυξήσετε λίγο τη ζάχαρη.