Το χοιρινό με πατάτες και μανιτάρια στην κατσαρόλα της κας Souki Simeonidou είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου οικογενειακά φαγητά που μαγειρεύω συχνά στο σπίτι. Επιπλέον, αυτή η συνταγή συνδυάζει την απαλότητα του χοιρινού κρέατος με τη γευστικότητα των πατατών και τη μοναδική γεύση των μανιταριών. Παράλληλα, το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στο μαγείρεμα με λευκό κρασί που προσφέρει εξαιρετική υφή και άρωμα.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Χοιρινό με Πατάτες και Μανιτάρια
Ετοιμάζω το πιο νόστιμο χοιρινό με πατάτες και μανιτάρια στην κατσαρόλα, ένα πιάτο που φέρνει στο μυαλό μας τα οικογενειακά τραπέζια και τις αγαπημένες, παραδοσιακές γεύσεις! Το κρέας γίνεται απίστευτα μαλακό και ζουμερό, ενώ το κρασί και τα μπαχαρικά του δίνουν ένα βαθύ, πλούσιο άρωμα που θα λατρέψετε. Είναι μία συνταγή που χορταίνει και ζεσταίνει την καρδιά, ιδανική για τις κρύες νύχτες του χειμώνα.
Ingredients
- Χοιρινό κρέας σε κομμάτια (περίπου 800γρ - 1 κιλό)
- Ελαιόλαδο για το τσιγάρισμα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 πατάτες σε κομμάτια
- 1 καρότο
- 4 μικρά κρεμμυδάκια ολόκληρα
- 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
- 1 κονσέρβα μικρά μανιτάρια
- Χυμός από 1/2 λεμόνι
- Ρίγανη
- Αλάτι και πιπέρι
- Ζεστό νερό (αν χρειαστεί)
Instructions
Αρχικά, ζεσταίνω την κατσαρόλα μου και ρίχνω γενναιόδωρη ποσότητα ελαιόλαδο. Στη συνέχεια, τσιγαρίζω τα κομμάτια του χοιρινού κρέατος σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Όταν παίρνουν όμορφο χρυσαφένιο χρώμα από τη μία μεριά, τα γυρίζω προσεκτικά με ξύλινη κουτάλα.
Μόλις το κρέας ροδίσει καλά, προσθέτω το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι. Έπειτα, χαμηλώνω τη φωτιά και βάζω καπάκι στην κατσαρόλα. Αφήνω για περίπου δέκα λεπτά να πιάσει ελαφρά το φαγητό, ώστε να πάρει όμορφο καραμελωμένο χρώμα. Κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου, το φέρνω μία-δύο βόλτες με την ξύλινη κουτάλα για να μην κολλήσει.
Συνεχίζω προσθέτοντας το ψιλοκομμένο σκόρδο, τις πατάτες κομμένες σε μέτρια κομμάτια, το καρότο και τα τέσσερα μικρά κρεμμυδάκια ολόκληρα. Ύστερα, βάζω ξανά το καπάκι και διατηρώ τη φωτιά χαμηλή. Αφήνω τα υλικά να σιγοβράσουν για περίπου δεκαπέντε λεπτά, ώστε να αρχίσουν να μαλακώνουν τα λαχανικά.
Μετά από περίπου δεκαπέντε λεπτά, έρχεται η στιγμή να ρίξω το λευκό ξηρό κρασί. Προσθέτω επίσης αλάτι και πιπέρι κατά την κρίση μου. Σημειώνω ότι σε αυτή τη συνταγή δεν σβήνω απλά το χοιρινό με πατάτες και μανιτάρια με ένα ποτηράκι κρασιού, αλλά το μαγειρεύω με κρασί χωρίς να προσθέσω καθόλου νερό. Εάν παρατηρήσω ότι χρειάζεται περισσότερο υγρό κατά το μαγείρεμα, προσθέτω λίγο ζεστό νερό.
Περίπου είκοσι λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα, ανοίγω την κονσέρβα με τα μικρά μανιτάρια. Αρχικά, τα ξεπλένω καλά στο σουρωτήρι για να φύγει το υγρό της κονσέρβας. Στη συνέχεια, τα προσθέτω στην κατσαρόλα και ανακατεύω απαλά.
Όταν κλείνω το φαγητό και το κρέας είναι μαλακό, ρίχνω τον χυμό από το μισό λεμόνι και πασπαλίζω με ρίγανη. Αυτά τα δύο συστατικά δίνουν την τελική πινελιά γεύσης που κάνει τη συνταγή ξεχωριστή
Η Συνταγή είναι της κας Souki Simeonidou
Tips για το Χοιρινό με Πατάτες και Μανιτάρια
- Το τσιγάρισμα: Είναι σημαντικό το κρέας να πάρει χρώμα στην αρχή, καθώς αυτό “κλειδώνει” τους χυμούς του και δίνει βάθος στη γεύση του φαγητού μας.
- Το κρασί: Αν επιθυμείτε πιο έντονη γεύση κρασιού, ακολουθήστε τη δική μου μέθοδο: μαγειρέψτε το κρέας με 1 ποτήρι κρασί χωρίς να ρίξετε καθόλου νερό, αντί να “σβήσετε” απλά με ένα ποτηράκι.
-
Η φωτιά: Διατηρήστε τη φωτιά χαμηλή καθ’ όλη τη διάρκεια του μαγειρέματος στην κατσαρόλα. έτσι, το κρέας θα μαλακώσει σωστά.
Μπορείτε να δείτε και άλλες υπέροχες συνταγές μας:










