Σας έχω την πιο νόστιμη και εύκολη συνταγή για Χοιρινό Στον Φούρνο Με Πιπεριές ! Με σωστή προετοιμασία και πολύωρο ψήσιμο , το χοιρινό κρέας (ιδανικά σπάλα ) γίνεται τόσο τρυφερό που λιώνει στο στόμα – κυριολεκτικά «γλύκισμα» . Τα αρώματα από το κόκκινο κρασί , τη μουστάρδα και τα μπαχαρικά δίνουν ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ακολουθήστε τα βήματα για να πετύχετε το τέλειο, μαλακό χοιρινό στον φούρνο!

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά

Βασικά Συστατικά:

  • 2 κιλά – Χοιρινό (σπάλα κατά προτίμηση)
  • 2 – Πιπεριές κέρατο κόκκινες
  • 2 – Πιπεριές κέρατο πράσινες
  • 2 μεγάλα – Κρεμμύδια
  • 4 – Σκελίδες σκόρδο
  • 2 ποτήρια – Κόκκινο κρασί
  • 2 ποτηράκια – Νερό
  • Ανάλογα – Ελαιόλαδο
  • Ανάλογα – Μουστάρδα (κατά προτίμηση πικάντικη)
  • Λίγο – Χυμό λεμονιού

Καρυκεύματα:

  • Ανάλογα – Αλάτι
  • Ανάλογα – Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο)
  • Ανάλογα – Πάπρικα γλυκιά
  • Ανάλογα – Ρίγανη
  • 2 κ.γ. – Maggi νοστιμιά (κουταλάκια του γλυκού)
  • Λίγους – Κόκκους μπαχάρι
  • Λίγο – Κύμινο
  • 3 – Φύλλα δάφνης

Υλικά Σκεπάσματος:

  • 2 κομμάτια – Λαδόκολλα
  • 2 κομμάτια – Αλουμινόχαρτο

Εκτέλεση

1. Προετοιμασία Κρέατος: Αρχικά, παίρνουμε το κρέας και το πλένουμε πάρα πολύ σχολαστικά . Το κόβουμε σε μπουκιές και το βάζουμε σε ένα μεγάλο τετράγωνο ταψί (αντικολλητικό κατά προτίμηση).

2. Λαχανικά: Κόβουμε τις πιπεριές , τα κρεμμύδια και το σκόρδο σε κυβάκια ή μεγάλα κομμάτια και τα ρίχνουμε όλα πάνω από το κρέας .

3. Μαρινάρισμα: Στη συνέχεια, βάζουμε το ελαιόλαδο , το κρασί , τη μουστάρδα , το νερό και όλα τα καρυκεύματα (αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, ρίγανη, Maggi, μπαχάρι, κύμινο, δάφνη, χυμό λεμονιού).

4. Μίξη: Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια (ή με κουτάλα) να απλωθούν όλα τα υλικά μαζί με το κρέας και να καλυφθούν όλα τα κομμάτια από τα αρωματικά και τα υγρά.

5. Σκέπασμα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 250°C . Βάζουμε 2 κομμάτια λαδόκολλα και 2 κομμάτια αλουμινόχαρτο και σφραγίζουμε το ταψί (αν χρησιμοποιείτε γάστρα, βάλτε το καπάκι).

6. Ψήσιμο: Τοποθετούμε το ταψί στον φούρνο και χαμηλώνουμε αμέσως σε σταθερή θερμοκρασία στους 200°C για 1,5 ώρα .

7. Ξεσκέπασμα & Ροδοκοκκίνισμα: Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για ακόμη 1 ώρα (ή μέχρι να ροδίσει και να πιει τα υγρά του) για να πάρει ωραίο χρώμα και να καραμελώσουν οι σάλτσες. Καλή επιτυχία και καλοφάγωτο ! Δείτε κι άλλες Συνταγές για Χοιρινό στο Φούρνο!


Χρόνοι Παρασκευής

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 15 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος (Σκεπασμένο): 1 ώρα και 30 λεπτά (στους 200°C)

Χρόνος Ψησίματος (Ξεσκέπαστο): 1 ώρα

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες και 45 λεπτά


Χρήσιμα Tips

Μυστικά για Χοιρινό που «Λιώνει»

Το Σκέπασμα: Η χρήση λαδόκολλας πριν το αλουμινόχαρτο είναι σημαντική . Η λαδόκολλα εμποδίζει το αλουμινόχαρτο να έρθει σε επαφή με το κρέας, ενώ και τα δύο μαζί σφραγίζουν το ταψί, παγιδεύοντας τους χυμούς και δημιουργώντας ουσιαστικά συνθήκες γάστρας για να γίνει το κρέας πραγματικό λουκούμι .

Μαρινάρισμα: Αν έχετε χρόνο, αφήστε το κρέας να μαριναριστεί για μια ώρα ή και όλο το βράδυ στο ψυγείο μαζί με τα υγρά και τα μπαχαρικά. Αυτό θα δώσει ακόμα πιο βαθιά γεύση στο τελικό πιάτο.

Κρέας: Η χοιρινή σπάλα είναι ιδανική για αυτό το ψήσιμο, καθώς έχει αρκετό λίπος και συνδετικό ιστό που λιώνει κατά το πολύωρο ψήσιμο, κάνοντας το κρέας απίστευτα τρυφερό και ζουμερό.

Συνοδευτικό: Το χοιρινό αυτό ταιριάζει υπέροχα με πατάτες φούρνου (ψημένες στο ίδιο ταψί ή σε ξεχωριστό), ρύζι ή απλώς με ψωμί για να βουτήξετε στην πλούσια σάλτσα.


 

Σχετικές Συνταγές

Μοσχαράκι στη Γάστρα

Χοιρινά Παϊδάκια στο Φούρνο

Χοιρινό Λεμονάτο


 ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ Vasilis Lytras