Άγρια χόρτα που βρήκα στη λαϊκή , μυρωδικά από τις γλάστρες μου και η πρώτη φθινοπωρινή χορτόπιτα ετοιμάστηκε και σερβιρίστηκε στο Κυριακάτικο τραπέζι μας… Τα φύλλα χειροποίητα με αλεύρι σκληρό «Μύλοι Αγ. Γεωργίου» ………..
Υλικά

Άγρια χόρτα 1.200 γραμμάρια ,
4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
καυκαλήθρες,
½ ματσάκι μαϊντανό,
½ ματσάκι άνηθο,
1 κρεμμύδι ξερό ελαιόλαδο για την πίτα,
ελαιόλαδο για τα φύλλα,
αλάτι χοντρό για να τρίψουμε τα χόρτα,
κατσικίσιο τυρί Ρούμελης ……
ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ ………..
620 γρ. αλεύρι σκληρό «Μύλοι Αγ. Γεωργίου»,
αλάτι,
2 κ. σ ξύδι λευκό ή μηλόξυδο,
45 γρ. ελαιόλαδο,
νερό όσο χρειαστεί για να έχουμε μια εύπλαστη ζύμη …….

Εκτέλεση
Για την γέμιση της Πίτας:
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά τα άγρια χόρτα και τα μυρωδικά….
Τα αφήνουμε σε ένα σουρωτήρι να φύγουν τα πολλά νερά. Στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε και τα μεταφέρουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύουμε να αναμειχθούν άγρια χόρτα και μυρωδικά… Ρίχνουμε χοντρό αλάτι και τα τρίβουμε με τα χέρια μας να μαραθούν και να αποβάλλουν τα υγρά τους. Αφαιρούμε τα υγρά και ρίχνουμε 4-5 κ. σ ελαιόλαδο και το κατσικίσιο τυρί σε τρίμματα. Προσθέτουμε και τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια…. .Ψιλοκόβουμε το ξερό κρεμμύδι και το προσθέτουμε και αυτό στα χόρτα…..
Μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο τραχανά αν μας αρέσει για να απορροφήσει τα τυχόν υγρά από τα χόρτα.. …….. Η γέμιση είναι έτοιμη…. Την αφήνουμε στην άκρη και ετοιμάζουμε τη ζύμη για τα φύλλα ……
Για την Ζύμη……
Σε ένα γυάλινο μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, το ξύδι και σιγά- σιγά προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας και στη συνέχεια ζυμώνοντας με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια ζύμη εύπλαστη που να μην κολλάει στα χέρια. Ζυμώνουμε για 5 λεπτά και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μια ώρα τουλάχιστον. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα…
Μετά από 1 ώρα……
Χωρίζουμε τη ζύμη σε εφτά κομμάτια. Τα τέσσερα κομμάτια μεγαλύτερα από τα άλλα τρία.
Πλάθουμε 4 μπαλάκια μεγάλα, που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε τα 4 πρώτα φύλλα που θα απλώσουμε στο κάτω μέρος της πίτας, και 3 μπαλάκια μικρότερα που θα χρησιμοποιήσουμε για να ανοίξουμε τα 3 επόμενα φύλλα που θα απλώσουμε στο πάνω μέρος της πίτας. Περνάμε και τα 7 μπαλάκια με ελαιόλαδο και τα αφήνουμε στην άκρη για άλλη μια ώρα. 
Στήνουμε την πίτα….
Ανοίγουμε τα φύλλα μας με τον πλάστη. Τα πρώτα τέσσερα φύλλα πολύ μεγάλα ώστε να διπλώσουν την πίτα μας. Περνάμε το σινί(ταψί) με ελαιόλαδο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο το οποίο θα προεξέχει κατά πολύ από τα τοιχώματα του σινί. Το περνάμε με ελαιόλαδο, στρώνουμε το δεύτερο φύλλο σουρωτό και συνεχίζουμε με το τρίτο και το τέταρτο φύλλο. Ρίχνουμε τα χόρτα και τα απλώνουμε να έχουν παντού το ίδιο πάχος. Γυρίζουμε προς τα μέσα το μέρος των φύλλων που προεξέχουν, ώστε να διπλώνουν την πίτα μας.Τα περνάμε με ελαιόλαδο και ανοίγουμε και στρώνουμε τα τρία επόμενα φύλλα σουρωτά περνώντας το καθένα με ελαιόλαδο.
Χαράζουμε την πίτα , την ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για μια ώρα, να πάρει ροδοκόκκινο χρώμα.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

ΠΗΓΗ: Μαγειρεύοντας με την marianna

Προηγούμενο άρθροΚουλουράκια με ζάχαρη & κανέλα
Επόμενο άρθροΗπειρώτικη γλυκιά κολοκυθόπιτα