Χριστουγενιάτικα Καλτσουνέτα

Όπως κάθε χρόνο όταν ξεκινάμε σπιτι να φτιαχνουμε τα καλσιουνέτα, σημαίνει ότι έφτασαν οι γιορτές.

Τα καλτσουνετα είναι μια σταθερή συνταγή για την οικογένειά μου, δεν μπορούν να λείπουν ποτέ από το τραπέζι μας τα χριστούγεννα.
Είναι μια συνταγή με πολλές παραλλαγές στη γέμιση, άλλοι χρησιμοποιούν μαρμελάδα σταφύλι, άλλοι χρησιμοποιούν κρέμα κάστανου, ακόμα και με nutella
(είναι νόστιμα), η οικογένειά μου χρησιμοποιούσε πάντα τα ρεβίθια μαζί σε άλλα υλικά που θα δούμε αργότερα.
Αυτό το χριστουγεννιάτικο γλυκό μπορεί να μαγειρευτεί και στο φούρνο, αλλά η παράδοση θέλει τηγάνισμα χωρίς αντιρρήσεις,
για μια φορά μπορούμε να ξεφύγουμε λιγο.
Η διαδικασία δεν είναι τόσο δύσκολη στην πραγματοποίησή της, αλλά έχει μια αρκετά μεγάλη και λεπτομερή διαδικασία.

Ας δούμε τα υλικά που θα χρειαστούμε

Υλικά για περίπου 600-700 γρ καλτσουνετα:

Για τη ζύμη:
500 γρ αλεύρι00
1 ποτήρι λευκό κρασί
1\2 ποτήρι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 πρέζα μπέικιν πάουντερ

Για τη γέμιση:

400 γρ ρεβίθια
1 ξυσμα πορτοκαλιού
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
100 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας
50 γραμμάρια ζαχαρούχο κακάο σε σκόνη
3 κουταλιές μέλι
Σπορέλαιο για τηγάνισμα

Παρασκευή:

Μουλιάστε τα ρεβίθια το προηγούμενο βράδυ. την επόμενη μέρα τα βράζουμε σε βραστό νερό, τα στραγγίζουμε και μόλις κρυώσουν τα ξεφλουδίζουμε.
Περνάμε τα ρεβίθια σε μύλο λαχανικών (ή μπλεντερ) και τα αφήνουμε να γίνουν πουρές.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε τον πουρέ από ρεβίθια, το ξυσμα πορτοκαλιού, την κανέλα σε σκόνη, την ψιλοκομμένη μαύρη σοκολάτα, τη ζαχαρωμένη σκόνη κακάο,
3 κουταλιές μέλι και το βάζουμε στη φωτιά.
Αφήνουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να πάρει μια συμπαγή σύσταση (καλό θα ήταν να αφήσετε το μείγμα να ξεκουραστεί όλη νύχτα στο ψυγείο, αν δεν έχετε χρόνο πριν
το χρησιμοποιήσετε, περιμένετε τουλάχιστον να κρυώσει).

Τώρα προχωρήστε με τη ζύμη. Τοποθετήστε το αλεύρι σε μια πλάκα ζαχαροπλαστικής όπου θα βάζετε λίγο-λίγο μια πρέζα μπέικιν πάουντερ, το λευκό κρασί και το
έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε ένα λείο και σφιχτό μείγμα.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 30 λεπτά σκεπασμένη με διάφανη μεμβράνη.
Μετά από αυτά τα λεπτά, ξαναπάρτε τη ζύμη και κόψτε τη σε μικρά κομμάτια από το μείγμα και ανοιξτε το καθένα σε λεπτές λωρίδες ζύμης πάχους περίπου 1 χιλιοστού.
Τοποθετήστε τη γέμιση μ ενα κουταλακι στη ζύμη σε απόσταση μεταξύ τους (περίπου 2 εκ.),


στη συνέχεια σκεπάστετα ένα άλλο φύλλο πάνω του και με τα χέρια σας κάντε τις δύο άκρες να κολλήσουν καλά.

Με έναν τροχό κοπής ζυμαρικών κόβουμε τη ζύμη σε ραβιόλια και καθώς είναι έτοιμα τα αραδιάζουμε σε αλευρωμένο δίσκο.
Σε μια κατσαρόλα με ψηλές άκρες προσθέτουμε μπόλικο σπορέλαιο, το βάζουμε σε θερμοκρασία προσέχοντας να μην καεί και τα τα καλτσιόνετα μας
(θα τηγανιστούν σε λίγα λεπτά).
Μόλις είναι έτοιμα, τα στραγγίζουμε καλά σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.
Τα αφήνουμε να κρυώσουν και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

θα σας αφήσουν άφωνους.

Προηγούμενο άρθροΥπέροχα Κορνεδάκια😋
Επόμενο άρθροΤυρόπιτα Βουτυράτη