Χριστουγεννιάτικοι Κουραμπιέδες

Συστατικά

1 κουπα βούτυρο*
3/4 κουπας κρυσταλλική ζάχαρη
1 βανιλίνη
1 κ.γ. ανθόνερο
1 πρέζα αλάτι (αν χρησιμοποιήσετε ανάλατο βούτυρο προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι)
3/4 κουπας ψιλοκομμένα φρέσκα αμύγδαλα, καρύδια**
2 -2 1/2 κουπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις ***
*Χρησιμοποιώ αλατισμένο βούτυρο, αν χρησιμοποιήσετε ανάλατο τότε προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι.

Για το σερβίρισμα
250 γρ. ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. ανθόνερο

Οδηγίες

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°
Βγάζουμε 2-3 ώρες νωρίτερα το βούτυρο από το ψυγείο και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει, προσθέτουμε τη ζάχαρη, βανιλίνη και το ανθόνερο και χτυπάμε ξανά μέχρι να αφρατέψει. Ξύστε τις πλευρές του μπολ και προσθέστε ξηρούς καρπούς, αλεύρι ** (προσθέστε 2 φλιτζάνια για να ξεκινήσετε και 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά (έως και 8 κουταλιές της σούπας αν χρειάζεται, βλέπε Σημείωση παραπάνω!) και αλάτι. Χτυπάμε στο χαμηλό μέχρι να ενωθούν.

Ζυμώστε τη ζύμη μαζί με τα δάχτυλά σας. Η ζύμη πρέπει να σπάει, να είναι σαν τρίμμα, αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Κόβουμε μικρά κομμάτια και πλάθουμε σε σχήμα μισοφέγγαρου. Τοποθετούμε σε λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά.
Αφαιρούμε τους κουραμπιέδες από τον φούρνο. Με προσοχή τους βγάζουμε από το ταψί και τους αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όταν είναι ζεστοί είναι πολύ μαλακοί.
Αφού κρυώσουν τους ραντίζουμε με λίγο ανθόνερο.
Σε ένα κόσκινο βάζουμε άχνη ζάχαρη και όταν κρυώσουν τους πασπαλίζουμε.

Καλές Γιορτές!

**Θυμηθείτε να μην αλέθετε τους ξηρούς καρπούς σε σκόνη, πρέπει να τεμαχιστούν σε πολύ μικρά κομμάτια. Τοποθετήστε τους ξηρούς καρπούς σε μια πλαστική σακούλα και σπάστε τους με έναν πλάστη, αυτό λειτουργεί καλά.

***Παρακαλώ σημειώστε την ποσότητα του ΑΛΕΥΡΙΟΥ, 2 1/2 κουπες λειτούργησαν για μένα αλλά φαίνεται να είναι υπερβολικό για τους περισσότερους. Ξεκινήστε λοιπόν με 2 – 2 1/4 φλιτζάνια και αν η ζύμη φαίνεται πολύ υγρή, προσθέστε μια κουταλιά της σούπας (έως 4-8) κάθε φορά, αν χρειάζεται.
Εάν δείτε τη ζύμη στεγνή, προσθέστε λίγο μαλακό βούτυρο στη ζύμη για να μαλακώσει.

Προηγούμενο άρθροΜακαρόνια με σάλτα αυγού με μαϊντανό
Επόμενο άρθροΣιμιγδάλι με γάλα και μαρμελάδα…από τα παιδικά μας χρόνια