Ψωμάκια βανίλιας

Αυτά τα ψωμάκια είναι τόσο αέρινα, απαλά και μυρωδάτα….
Μέχρι στιγμής, αυτά είναι τα καλύτερα που έχω ψήσει μέχρι σήμερα.

Θα χρειαστείτε:

Για 16 ψωμάκια:
1 συσκευασία (8 g) ξηρή μαγιά
600 γρ αλεύρι (πιθανόν περισσότερο, καθώς η ποιότητα του αλευριού ποικίλλει)
250 ml γάλα
4 κρόκοι αυγών
100 γρ βούτυρο
2 φακελάκια βανίλια
100 γρ ζάχαρη
μια πρέζα αλάτι

Για επίστρωση:
1 κρόκο
2 κ.σ κρέμα γάλακτος

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το γάλα (στους 36-38 βαθμούς περίπου), αραιώνουμε μέσα τη μαγιά, προσθέτουμε 1-2 κ.σ. ζάχαρη, 1-2 κ.σ. αλεύρι,
ανακατεύουμε και βάζουμε σε ζεστό μέρος για 15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά

Στη συνέχεια προσθέστε ζάχαρη στο μείγμα…
… κρόκοι
…μαλακωμένο βούτυρο
… βανιλίνη
Ανακατευουμε.

Εκτέλεση

Κοσκινίζουμε σταδιακά το αλεύρι
Το αλεύρι είναι διαφορετικό για τον καθένα, επομένως η ποσότητα μπορεί να διαφέρει, με γνώμονα τη συνοχή.
Η ζύμη πρέπει να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια σας. Μου πήρε περίπου 550 γρ
Βάζουμε τη ζύμη σε ένα λαδωμένο μπολ και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει.
Υπομονή και αφήστε τη ζύμη να φουσκώσει καλά! Είναι σημαντικό!
Βάλτε τη ζύμη στο τραπέζι, διπλώστε την ελαφρά

Στη συνέχεια, σχηματίστε ρολά, στρώστε τα σε ένα ταψί (τα ψωμάκια πρέπει να τοποθετηθούν σε μικρή απόσταση το ένα από το άλλο.), Τα βάζετε σε ζεστό μέρος για να φουσκώσουν (αφήστε τα ψωμάκια να φουσκώσουν καλά ώστε να ενωθούν)
Λιπάνετε τα ψωμάκια πριν τα ψήσετε με τον κρόκο ανακατεμένο με κρέμα (είχα μόνο τον κρόκο, δεν υπήρχε κρέμα)
Ψήνουμε για 20-25 λεπτά στους 200 βαθμούς.
Καλή όρεξη!

Προηγούμενο άρθροΚεφτέδες με πατατούλες στο φούρνο…
Επόμενο άρθροΣοκολατόπιτα του ονείρου