Η Συνταγή είναι της Fay Karamanakis
Αν σου αρέσει το παραδοσιακό ψωμί με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, τότε αυτό το ψωμί εφτάζυμο είναι η συνταγή που έψαχνες. Εγώ το έφτιαξα σε μικρά ατομικά ψωμάκια και έγιναν φανταστικά, αλλά μπορείς να το κάνεις και σε ένα μεγάλο.
Υλικά
Για τη συνταγή αυτή, θα χρειαστούμε:
- 2 κιλά Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 4 φακελάκια Ξηρή μαγιά
- 1 φλιτζάνι Βούτυρο ή ηλιέλαιο, λιωμένο
- 1 φλιτζάνι Γάλα
- 1 φλιτζάνι Ζάχαρη
- 1,5 φλιτζάνι Νερό
- 5 Φύλλα δάφνης
- 1/2 ποτήρι Ούζο
- 1 κ.γ. Αλάτι
- 4-5 τεμάχια Μαστίχα, τριμμένη
- 2 κ.σ. Σπόρος γλυκάνισου
- Σουσάμι, για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
- 1 Κρόκο αυγού, για το άλειμμα
Εκτέλεση της Συνταγής
Τοποθετήστε σε μια κατσαρόλα τα 1 & 1 / 2 φλιτζάνια νερό για να βράσει μαζί τα φύλλα δάφνης και το γλυκάνισο.
Βράζουν έως ότου το νερό γίνει σκούρο χρώμα, αφαιρέστε όλα τα φύλλα δάφνης και ρίξτε τους σπόρους και επαναφέρετε σε βράση, στη συνέχεια αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε τα υπόλοιπα υγρά Ζάχαρη γάλα ούζο λιωμένο βούτυρο ή λάδι σε ένα μπολ. Αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία σωματος προτού προσθέσετε τη μαγιά αν είναι πολύ ζεστό το μείγμα η μαγιά δεν θα φουσκώσει. Τοποθετήστε σε ένα ξεχωριστό μεγάλο μπολ το αλεύρι με την ξηρή μαγιά την ξηρή μαγια και την σκόνη μαστίχας και κάνετε μια τρύπα στη μέση και ρίξτε την υγρή ενεργοποιημένη μαγιά και με τα χέρια σας ανακατέψτε για να πάρετε ένα μαλακό μείγμα.
Εάν είναι απαραίτητο προσθέστε λίγο ζεστό νερό. Καλύψτε με πλαστικό περιτύλιγμα και τοποθετήστε το στο πιο ζεστό μέρος του σπιτιού και καλύπτεται με μια κουβέρτα για να φουσκώσει περίπου 1 ώρα.
Όταν η ζύμη έχει διπλασιαστεί σε μέγεθος, βγάζουμε σε ένα αλευρωμένο παγκο και ζημώνουμε για άλλη μια φορά για να αφήσουμε όλο τον αέρα έξω και στη συνέχεια πλάθουμε στο επιθυμητό σχήμα!
Παραδοσιακά κόβουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο κομμάτι και ένα μικρότερο στη συνέχεια πλαθύουμε το μεγάλο σε μια μπάλα και στρωνουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί και μετά κάνουμε το ίδιο με το μικρότερο και το τοποθετούμε πάνω από το μεγάλο κομμάτι και μετά αλειφουμε απο πάνω με έναν κρόκο αυγού πασπαλίζουμε το σουσάμι και το γλυκάνισο στην κορυφή και παραμένουμε σκεπασμένοι μέχρι να φουσκώσει ξανά και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσουν.
Χρήσιμα Tips για το Ψωμί Εφτάζυμο
- Μαγιά: Το πιο σημαντικό είναι η μαγιά να ενεργοποιηθεί σωστά. Το υγρό μείγμα δεν πρέπει να είναι καυτό, αλλά χλιαρό.
- Ξεκούραση: Μην παραλείψεις τα δύο στάδια φουσκώματος. Αυτό είναι το μυστικό για να γίνει το ψωμί σου αφράτο.
- Αρώματα: Τα φύλλα δάφνης, ο γλυκάνισος και η μαστίχα δίνουν στο ψωμί ένα μοναδικό άρωμα που το ξεχωρίζει.
Να έχετε μία ωραία μέρα












