Αετόπιτα

Υλικά !!!!

700 γρ. πανσέτα χοιρινή,
2 λουκάνικα χωριάτικα
4-5 πράσα (το άσπρο τρυφερό μέρος) ψιλοκομμένα,
1 ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο,
4-5 χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
1 φλιτζανάκι του καφέ τραχανά,
300 γρ. φέτα,
100 -150 γρ, γραβιέρα τριμμένη
4 αυγά,
150 γρ. μαργαρίνη με βούτυρο (flora soft) ελαιόλαδο,
Αλάτι,
πιπέρι,
άνηθο
μοσχοκάρυδο ,
δυόσμο

ΓΙΑ ΤΑ ΦΥΛΛΑ.
Θέλουμε 8-9 φύλλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για πιο ευκολία και το χωριάτικο φύλλο του ΚΑΝΑΚΗ με ελαιόλαδο (έχει 8-10 φύλλα)

Εκτέλεση.

Πλένουμε πολύ καλά την πανσέτα , την σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας απαλά, την αλατίζουμε με ανθό αλατιού και τη βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό ίσα που να την καλύπτει.
Την αφήνουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά.
Αποσύρουμε από την φωτιά και την τοποθετούμε σε ένα τρυπητό να στραγγίσει .
Στη συνέχεια την κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε λίγο από το βούτυρο, περίπου 15- 20 γρ. και ρίχνουμε τα κομματάκια της πανσέτας και τα λουκάνικα κομμένα σε λεπτές φέτες. Τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα πράσα.
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα προσθέτοντας το ξερό κρεμμύδι και τα χλωρά κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
Αφού σοταριστούν καλά ρίχνουμε τον τραχανά και σβήνουμε τη φωτιά μας.
Ανακατεύουμε για 2-3 λεπτά ,ρίχνουμε μισό φλιτζανάκι του καφέ νερό και κατεβάζουμε το τηγάνι τελείως από την εστία.
Ρίχνουμε τον άνηθο, το μαϊντανό και το δυόσμο (όσο μας αρέσει).
Ελέγχουμε το αλάτι , (ήταν αλατισμένη και η πανσέτα, έχουν αλάτι και τα λουκάνικα) ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε να πέσει η θερμοκρασία της γέμισης και ρίχνουμε τη φέτα σε τρίμματα, τη γραβιέρα, τα αυγά το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν όλα τα υλικά .
Η γέμιση είναι έτοιμη.!!!!

Σε ένα μπολ βάζουμε το υπόλοιπο από το βούτυρο και άλλο τόσο ελαιόλαδο.
Ανοίγουμε ένα- ένα τα φύλλα μας.
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό ταψί το αλείφουμε με το μείγμα βούτυρο+ ελαιόλαδο και στρώνουμε 3 φύλλα περνώντας το καθένα χωριστά με το μείγμα που έχουμε φτιάξει (βούτυρο +ελαιόλαδο) .
Χωρίζουμε τη γέμιση σε τρία μέρη… Βάζουμε το 1/3 της γέμισης σκόρπια.
Συνεχίζουμε με ένα φύλλο ακόμα ..το περνάμε με βούτυρο+ ελαιόλαδο και πάλι ρίχνουμε το άλλο 1/3 της γέμισης .
Με τον ίδιο τρόπο στρώνουμε άλλο ένα φύλλο, το περνάμε με βούτυρο+ ελαιόλαδο και πάλι ρίχνουμε το τελευταίο 1/3 της γέμισης.
Κάνουμε έτσι τρεις στρώσεις με γέμιση και στο τέλος βάζουμε 2 φύλλα από πάνω περνώντας το καθένα με το μείγμα βούτυρο+ ελαιόλαδο.
Κόβουμε τα φύλλα γύρω- γύρω που προεξέχουν και αλείφουμε πολύ καλά με ελαιόλαδο τις άκρες.

Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, την ραντίζουμε με νερό και την ψήνουμε πάντοτε στις αντιστάσεις και όχι στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 190 βαθμούς για 1 ώρα.
Μόλις την αφαιρέσουμε απο το φούρνο την αφήνουμε να σταθεί 5 λεπτά και την γυρίζουμε ανάποδα για να μείνουν τα φύλλα της βάσης τραγανά.
Την τοποθετούμε σε πιατέλα και σερβίρουμε. Εδώ εγώ την έψησα στον ξυλόφουρνο!!!!!

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Πηγή-Φωτογραφίες:  Μαγειρεύοντας με την marianna

Προηγούμενο άρθροΚρέμα καραμελέ με κρουασάν σε φόρμα κέικ
Επόμενο άρθροΡολό πατάτας…είναι φανταστικό