Είχα μαρμελάδα μήλο που την μαγείρεψα μόνη μου την φτιάχνω και με καραμελωμένα μήλα όταν έχω χρόνο, είναι πολύ νόστιμη!
Η ζύμη είναι απαλή και αφράτη, παραμένει απαλή και τις επόμενες μέρες, την προτείνω!
✅Συστατικά
250 ml ζεστό νερό
20 γρ – φρέσκια μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού – μέλι
450 g – αλεύρι (+- πρέπει να είναι μαλακή)
1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
6 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
6 κουταλιές της σούπας λάδι
0,5 κουταλάκι του γλυκού – αλάτι
1 βανίλια
2 κουταλιές της σούπας – πάστα πορτοκαλιού (ή ξύσμα από 1 πορτοκάλι)
✅ Προετοιμασία
Τρίβουμε τη μαγιά με 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι, προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας αλεύρι από τη συνολική ποσότητα, ρίχνουμε χλιαρό νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθει για 20 λεπτά.
Προσθέστε ζάχαρη, βανίλια, αλάτι, λάδι, πάστα/ξύσμα πορτοκάλι, αλεύρι κοσκινισμένο με μπέικιν πάουντερ, αν θέλετε, μπαχαρικά στη ζύμη, ζυμώστε μια μαλακή ζύμη (μπορεί να χρησιμοποιηθεί λιγότερο αλεύρι, προσθέστε σταδιακά)
Αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο (να σκεπάσει οπωσδήποτε τη ζύμη)
Χωρίζουμε τη ζύμη σε κομμάτια, πλαθουμε σε μπαλάκια, σκεπάζουμε, αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά ( 21 κομμάτια, περίπου 40 γρ. το καθένα)
Ανοιγουμε έναν κύκλο από το ζυμαρι, βάζουμε τη γέμιση, το τσιμπάμε, το στρογγυλοποιούμε, το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα. Σκεπάζουμε και το αφήνουμε να φουσκώσει καλά σε ζεστο μέρος.
Ψήνουμε σε φούρνο προθερμασμένο στους 200 για 25 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Αλλοίψτε τα έτοιμα ψωμάκια με βούτυρο, μπορείτε να τα αφήσετε χωρίς λιπαρότητα.
Τα πασπαλίζουμε ελαφρά με ζάχαρη άχνη.
Μαγειρέψτε με ευχαρίστηση ❤️ να είναι όλα επιτυχημένα!
H Συνταγή είναι της κας Татьяна Петришина