Αφράτες πίτες με καραμελωμένα λαχανικά

Γεύση:

  • Τα καραμελωμένα λαχανικά δίνουν μια γλυκιά και πλούσια γεύση στις πίτες, η οποία ισορροπεί τέλεια με την αλμυρή ζύμη.
  • Η ποικιλία των λαχανικών προσθέτει μια ποικιλία υφών και γεύσεων, κάνοντας κάθε μπουκιά συναρπαστική.
  • Η ζύμη είναι αφράτη και μαλακή, με ελαφρώς μαστιχωτή υφή.

Εμφάνιση:

  • Οι πίτες είναι χρυσαφένιες και ψημένες ομοιόμορφα, με μια λαχταριστή κρούστα.
  • Το γέμισμα λαχανικών είναι ορατό μέσα από την ζύμη, προσθέτοντας χρώμα και οπτική γοητεία.
  • Το σχήμα και το μέγεθος των πιτών μπορεί να διαμορφωθεί σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

Πλεονεκτήματα:

  • Η συνταγή είναι εύκολη στην παρασκευή και δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες μαγειρικής.
  • Τα υλικά είναι απλά και οικονομικά, εύκολα διαθέσιμα στα περισσότερα σούπερ μάρκετ.
  • Η συνταγή είναι ευέλικτη και μπορεί να προσαρμοστεί με βάση τα διαθέσιμα λαχανικά ή τις γευστικές σας προτιμήσεις.
  • Αποτελεί μια υγιεινή και θρεπτική επιλογή για γεύμα ή σνακ.

Συνολικά:

Αυτή η συνταγή για αφράτες πίτες με καραμελωμένα λαχανικά είναι μια εύκολη, νόστιμη και υγιεινή επιλογή για γεύμα ή σνακ. Η γλυκιά και αλμυρή γεύση, η ποικιλία υφών και η ελκυστική εμφάνιση καθιστούν αυτές τις πίτες ιδανικές για κάθε περίσταση.

Υλικά:

Για την Ζύμη:
Αλεύρι – 700 γρ.
Αλάτι – 1 κουταλάκι του γλυκού.
Ζάχαρη – 1 κουταλιά της σούπας.
Φυτικό λάδι – 3 κουταλιές της σούπας
Βραστό νερό  – 250 γρ.
ζεστό νερό – 250 γρ.
Στιγμιαία ξηρή μαγιά – 10 γρ.

Γέμισμα για τις πίτες 
Λάχανο – 500 γρ.
Καρότα – 200 γρ.
Κρεμμύδια – 150 γρ.
Πιπέρι, αλάτι για γεύση.
Σάλτσα ντομάτας – 2 κουταλιές της σούπας

Εκτέλεση

Ψιλοκόβουμε το λάχανο, κρεμμύδι, και τρίβουμε το καρότο .
Βάζουμε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το κρεμμύδι, τηγανίζουμε για 1 λεπτό, προσθέτουμε καρότα και συνεχίζουμε ανακατεύοντας για περίπου 4 ακόμη λεπτά, προσθέστε λάχανο, ανακατέψτε και συνεχίστε με ανοιχτό καπάκι για άλλα 5 λεπτά το λάχανο. Ρίχνω αλάτι και πιπέρι και 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα ντομάτας,


μπορείτε απλά να αραιώσετε την σάλτσα ντομάτας με λίγο νερό ανακατεύοντας,
κλείστε το καπάκι και συνεχίστε να μαγειρεύετε το λάχανο μέχρι να ψηθεί σε χαμηλή φωτιά
7-10 λεπτά. Είναι έτοιμο να μεταφερθεί από το τηγάνι σε ένα πιάτο έτσι ώστε η γέμιση
να κρυώσει γρήγορα καθώς φτιάχνετε τη ζύμη

Για την ζύμη

Σε ένα βαθύ μπολ προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας αλεύρι με ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μια κουταλιά της σούπας ζάχαρη και ανακατεύω
Προσθέτω 3 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι 250 γραμμάρια βραστό νερό και ανακατεύουμε με μία μαρίζ και απλώς διαλύουμε όλα τα κομμάτια και αφήνουμε το μείγμα μέχρι να κρυώσει
Προσθέτω άλλο ένα ποτήρι 250 γραμμάρια λίγο ζεστό νερό , ανακατεύοντας λίγο.
Ανακατέψτε μέσα 10 γραμμάρια ξηρής στιγμιαίας μαγιάς και κοσκινίζουμε το αλεύρι και
ζυμώνουμε τη ζύμη όταν δυσκολέψει με την μαρίζ βγάζουμε την ζύμη στον παγκο μας
με αρκετο αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια μας, έτσι γίνεται η ζύμη μαλακή και δεν κολλάει

Λιπαίνετε τα χέρια σας με φυτικό λάδι και λιπαίνουμε επίσης με φυτικό λάδι και το τραπέζι
έτσι ώστε να είναι πιο βολικό για εμάς να δουλεύουμε την ζυμη. Κόβουμε περίπου 90 γραμμάρια ζύμης και φτιαχνω 13 μπάλες.


Τώρα καλύπτουμε τις μπάλες με μια πετσέτα και τις αφήνουμε κυριολεκτικά για πέντε λεπτά
Η ζύμη φουσκώνει κυριολεκτικά μπροστά στα μάτια μας
Λιπαίνω λίγο με λάδι ξανά τα χερια παίρνουμε τη ζύμη και φτιάχνουμε ξανά πλάθουμε την μπάλα και απλώς χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα μας για να σχηματίσουμε μια πίτα στην οποία
θα βάλουμε την γέμιση.


Σε καθε πίτα έβαλα περίπου 2 κουταλάκια του γλυκού γεμιση πιανω τις πλευρες της πιτας και κλίνω μεσα καλα την γέμιση και τις διαμορφώνω λίγο με τα χέρια.


Συνεχίζω μέχρι να τελειώσουν όλες οι μπαλες

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι με αρκετά καλή ποσότητα λαδιού και τηγανίζω τις πίτες σε χαμηλή
φωτιά έτσι το λάδι δεν είναι πολύ ζεστό, εάν υπάρχει μια λωρίδα στην μέση που δεν εχει τηγανιστή απλα γυριστε τες όρθιες για λίγο


Βγάζω τις πιτες σε μια χαρτοπετσέτα για να στραγγίζει το υπερβολικό λάδι
Οι πίτες είναι πολύ αφράτες και έτοιμες να τις φάτε

Καλή Επιτυχία

Σημείωση: Μπορείτε να τις ψήσετε στο φούρνο αφού τις αλείψετε με κρόκο αυγού στους 180 βαθμούς για 15 λεπτά

Subscribe to recipe’s youtube channel here

 

Προηγούμενο άρθροΜια καταπληκτική συνταγή κέικ μανταρίνι!
Επόμενο άρθροΑρνί με πατάτες στο Φούρνο