Αμυγδαλότουρτα

Η αμυγδαλότουρτα είναι ένα γλυκό γλυκό που αγαπούν μικροί και μεγάλοι. Είναι μια πλούσια και αρωματική τούρτα με έντονη γεύση αμυγδάλου. Η συνταγή της είναι σχετικά απλή, αλλά απαιτεί λίγη προσοχή για να βγει σωστή.

Η βάση της τούρτας είναι φτιαγμένη με αμύγδαλα, αλεύρι, ζάχαρη και αυγά. Τα αμύγδαλα δίνουν στη τούρτα την πλούσια γεύση και το άρωμά της.

Το αλεύρι βοηθά στη δομή της τούρτας και τα αυγά την κάνουν ζουμερή και αφράτη.

Η τούρτα ψήνεται στον φούρνο για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει. Αφού κρυώσει, περιχύνεται με ένα σιρόπι από ζάχαρη και νερό. Το σιρόπι δίνει στη τούρτα επιπλέον γλυκύτητα και άρωμα.

Η αμυγδαλότουρτα μπορεί να σερβιριστεί σκέτη με σαντιγί, κρέμα πατισερι και αμύγδαλα. Είναι ένα υπέροχο γλυκό για κάθε περίσταση, είτε για πρωινό, είτε για δεκατιανό, είτε για επιδόρπιο.

Συμπερασματικά, η αμυγδαλότουρτα είναι ένα υπέροχο γλυκό με πλούσια γεύση, ζουμερή υφή και όμορφη εμφάνιση. Είναι ένα κλασικό ελληνικό γλυκό που αξίζει να δοκιμάσετε.

Υλικά

Για το κέικ
120 γρ Αμύγδαλα
120 γρ Ζάχαρη
80 γρ Σιμιγδάλι ψιλό
10 γρ Κονιάκ ή Ρούμι
8 γρ Μπέϊκιν Πάουντερ
4 Αυγά
1 Λεμόνι μόνο το ξύσμα

Για το σιρόπι
260 γρ Νερό
240 γρ Ζάχαρη
2 Φλούδες Λεμόνι

Για την κρέμα
250 γρ Φρέσκο Γάλα
30 γρ Ζάχαρη
20 γρ Βούτυρο
20 γρ Κορν Φλάουρ
3 γρ Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε
1 Κρόκο Αυγού
1 πρέζα Αλάτι

Για τη σαντιγί
500 ml Κρέμα Γάλακτος
20 γρ Άχνη Ζάχαρη
3 γρ Υγρή Βανίλια ή όποια άλλη θέλετε

Εκτέλεση

Για το κέικ:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγκα.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ ή το ρούμι, ανακατεύοντας καλά.
Σιγά σιγά, ενσωματώνουμε απαλά τη μαρέγκα στο μείγμα με τους κρόκους.
Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα στο μουλτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψί.
Ψήνουμε για 30-35 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσει η επιφάνεια.
Για το σιρόπι:

Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη και τις φλούδες λεμονιού.
Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη.
Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την κρέμα:

Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα.
Σε ένα μπολ, χτυπάμε τον κρόκο αυγού με τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, τη βανίλια και το αλάτι.
Ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα με τα αυγά, ανακατεύοντας συνεχώς.
Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να πήξει η κρέμα.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ενσωματώνουμε το βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει.
Σκεπάζουμε την επιφάνεια της κρέμας με μεμβράνη και την αφήνουμε να κρυώσει.

Συναρμολόγηση

Χτυπάμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος με την άχνη και τη βανίλια να πήξει και να γίνει σαντιγί.

Την επόμενη μέρα στήνουμε το γλυκό, προσθέτουμε στην κρέμα 3 κουταλιές σαντιγί και τη χτυπάμε με μίξερ να αφρατέψει.
Απλώνουμε την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο κέικ και τελειώνουμε την Αμυγδαλότουρτα με την σαντιγί και τριμμένα αμύγδαλα !!

Σχόλια για την εμφάνιση:

Η αμυγδαλότουρτα έχει μια όμορφη εμφάνιση, με μια χρυσαφένια κρούστα και μια ομοιόμορφη υφή. Μπορεί να διακοσμηθεί με σαντιγί και αμύγδαλα για να γίνει ακόμα πιο εντυπωσιακή.

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Τούρτα Σεράνο

Η Συνταγή είναι του Pastry chef Stratos Petrou

Υλικά

Για το Παντεσπάνι
5 Αυγά μεσαία
125 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
125 γρ Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
20 γρ Κακάο Σκόνη(κοσκινισμένο)
1 βανίλια

Για το Σιρόπι
(βράζουμε για 2 λεπτά απο την στιγμή Βρασμού)
250 γρ Νερό
150 γρ ζάχαρη κρυσταλλική

Για την Ιταλική Μαρέγκα
40 γρ Νερό
180 γρ ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ Ασπράδι Αυγού (4 Μεσαία)

Για την Κρέμα Σεράνο
180 γρ Σοκολάτα Κουβερτούρα
120 γρ κρέμα γάλακτος35% σε Υγρή μορφή
600 γρ κρέμα γάλακτος 35 % χτυπημένη σε
Παχύρευστη μορφή
Την Ιταλική Μαρέγκα που φτιάξαμε

Κεράσια για Διακόσμηση

Εκτέλεση

Ξεκινάμε την τούρτα σεράνο
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα πέντε αυγά τη ζάχαρη τη βανίλια και τα χτυπάμε πάρα πολύ καλά μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσει το μείγμα. Οταν έχει ασπρίσει το μείγμα Καλά τότε ρίχνουμε το αλεύρι και το κακάο κοσκινισμένα και ανακατεύουμε πολύ απαλά ώστε να μη χάσουν τον όγκο τους τα αυγά που πήραν από το χτύπημα
Σε ένα τσέρκι 24 εκατοστών που έχουμε κλείσει τον πάτο με αλουμινόχαρτο αδειάζουμε το μείγμα για το παντεσπάνι ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς αέρα για 25 με 30 λεπτά
Οταν έχει ψηθεί και τελειώσει το τυλίγω με μεμβράνη και το βάζω στο ψυγείο την επόμενη μέρα

Ξεκινάμε να φτιάξουμε την κρέμα σεράνο
Για τη μαρέγκα ρίχνουμε σε ένα μπρίκι τη ζάχαρη με το νερό και τα βάζουμε να βράσουν έως ότου φτάσουν στους 123 βαθμούς τρία με τέσσερα λεπτά από το σημείο βρασμού
Οσο βράζει το σιρόπι στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε τα ασπράδια τα χτυπάμε σε μέτρια ένταση να γίνουμε σε μαρέγκα
Όταν είναι έτοιμο το σιρόπι χαμηλώνουμε την ένταση στη μαρέγκα και το ρίχνουμε σιγά-σιγά με προσοχή να μην καείτε.
Στη συνέχεια δυναμώνουμε την ένταση έως ότου κρυώσει ο κάδος και σφίξει μαρέγκα σε ένα μπωλ ρίχνουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και δεν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ζέστη ανακατεύουμε πολύ απαλά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε στην κουβερτούρα τη μαρέγκα που φτιάξαμε και ανακατεύουμε πολύ απαλά προσοχή στο ανακάτεμα να μην ξεφουσκώσει ο όγκος της κρεμας.
Αφού έχουν ανακατευτεί προσθέτω την κρέμα γάλακτος σε υγρή μορφή και την ενσωματώνω
Αφού έχουμε μία λεία κρέμα προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος σε παχύρευστη μορφή και την ενσωματώνουμε ώστε να έχουμε την κρέμα σεράνο

Ξεκινάμε το στήσιμο

Κόβουμε το παντεσπάνι σε τρεις δίσκους χρησιμοποιώ ένα τσέρκι 24 εκατοστών βάζω τον πρώτο δίσκο από το παντεσπάνι το ταιριάζουμε πάρα πολύ καλά και σιροπιάζουμε πάρα πολύ καλά και προσθέτουμε το ένα τρίτο της κρέμας, έτσι συνεχίζουμε και για τα άλλα δύο παντεσπάνια
Βάζουμε και δεύτερο δίσκο σιροπιάζουμε πολύ καλά και προσθέτουμε άλλη μία δόση κρέμας τοποθετούμε και τον τρίτο δίσκο σιροπιάζουμε και τοποθετούμε στο ψυγείο να σφίξει τέσσερις με έξι ώρες ή καλύτερα για ένα ολόκληρο βράδυ.
Την κρέμα που επίτηδες αφήσαμε να περισσέψει την βάζουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και την τοποθετούμε στο ψυγείο ώστε να τη χρησιμοποιήσουμε για την διακόσμηση

Οταν είναι έτοιμη και έχει παγώσει η τούρτα σεράνο ξεκινάμε τη διακόσμηση σεράνο
Χρησιμοποιώ την κρέμα Σεράνο που είχαμε κρατήσει στο ψυγείο και διακοσμούμε όπως επιθυμεί ο καθένας προσθέτω στην κορυφή
Αφού έχω τελειώσει με τη διακόσμηση της κρέμας βάζουμε τα κερασάκια που έχουν κλασικά η τούρτα σεράνο και η τούρτα είναι έτοιμη

Προηγούμενο άρθροΕάν έχετε 10 λεπτά φτιάξτε αυτά τα τυροπιτάκια
Επόμενο άρθροΤυροφουσκέτες: Το απόλυτο σνακ για τους λάτρεις του τυριού!