Ο Μπακλαβάς Κανταΐφι Συνταγή είναι ένας εκλεκτός συνδυασμός των δύο παραδοσιακών γλυκών της Μέσης Ανατολής και δημιουργεί ένα νέο, απολαυστικό γλυκό. Η συνταγή συνήθως περιλαμβάνει λεπτά φύλλα κρούστας και κανταΐφι, γεμισμένα με αρίστης ποιότητας καρύδια ή αμύγδαλα και αρωματισμένα με κανέλα και γαρύφαλλο . Η πλούσια γεύση και η τραγανή υφή τους δίνουν ένα μοναδικό συνδυασμό και είναι ιδανικό για να απολαύσετε σε εορταστικές περιστάσεις ή ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

  • Φύλλα κρούστας Βηρυτού – 1 πακέτο (περίπου 450-500 γρ.)
  • Κανταΐφι – 500 γρ.
  • Καρύδια ψιλοκομμένα – 500 γρ.
  • Κανέλα – 2 κγ (κουταλάκια του γλυκού)
  • Γαρύφαλλο (τριμμένο) – 1 κγ
  • Βούτυρο καλό (αγελαδινό, λιωμένο) – 300 γρ.
  • Ελαιόλαδο – 200 γρ. (για ανάμειξη με το βούτυρο)

Για το Σιρόπι

  • Νερό – 4 ποτήρια (νερού)
  • Ζάχαρη – 4 ποτήρια (νερού)
  • Μέλι – 4 κσ (κουταλιές της σούπας)
  • Λεμόνι – 1/2 τεμάχιο (μισό)

Εκτέλεση Συνταγής

1. Βούτυρο: Λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να κρυώσει (το ανακατεύουμε με το ελαιόλαδο). Το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου πρέπει να είναι χλιαρό ή κρύο.

2. Καρύδια: Ανακατεύουμε τα ψιλοκομμένα καρύδια με την κανέλα και το γαρύφαλλο.

3. Κανταΐφι: Ανοίγουμε το κανταΐφι πάρα πολύ καλά σε ένα ταψί. Ρίχνουμε πάνω του λίγο από το μείγμα βουτύρου-ελαιολάδου και το ανακατεύουμε πολύ καλά να μουσκευτεί.

Συναρμολόγηση

1. Στρώσιμο: Λαδώνουμε (με το μείγμα βουτύρου) καλά το μεγάλο ταψί κουζίνας.

2. Πρώτη Βάση: Βάζουμε 3 φύλλα κρούστας Βηρυτού , λαδώνοντας τα καλά ανάμεσα στα φύλλα.

3. 1η Γέμιση: Απλώνουμε ομοιόμορφα 1/3 από το κανταΐφι, και από πάνω 1/3 από τα καρύδια.

4. 2η & 3η Στρώση: Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία: 3 φύλλα κρούστας , λάδωμα , κανταΐφι , καρύδια . Ξανά για τρίτη φορά: 3 φύλλα κρούστας , λάδωμα , κανταΐφι , καρύδια .

5. Τελείωμα: Τελειώνουμε βάζοντας 3 φύλλα κρούστας λαδώνοντας τα καλά ανάμεσά τους.

Ψήσιμο και Σιρόπιασμα

1. Κόψιμο: Κόβουμε το γλυκό σε κομμάτια (τετράγωνα ή ρόμβους).

2. Ράντισμα: Ραντίζουμε με λίγο νερό (περίπου 1 κ.σ.) την επιφάνεια του γλυκού. Αυτό βοηθάει να μην σηκωθούν τα φύλλα.

3. Ψήσιμο: Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς C (στις αντιστάσεις) για περίπου 1-1,5 ώρα, μέχρι να κοκκινίσει πολύ καλά και να γίνει τραγανό.

Το Σιρόπι

1. Βράσιμο: Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το μισό λεμόνι και το μέλι για 4 λεπτά από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο βρασμός. Το σιρόπι πρέπει να είναι έτοιμο και κρύο .

2. Σιρόπιασμα: Σιροπιάζουμε το καυτό γλυκό αμέσως μόλις βγει από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι. Δοκιμάστε κι άλλες συνταγές για σιροπιαστά. Καλή Υγεία να έχετε!


Αναλυτικοί χρόνοι

Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 40 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 60 – 90 λεπτά (στους 160°C)

Χρόνος Βρασμού Σιροπιού: 4 λεπτά

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Σιρόπι και Θερμοκρασία: Ο κανόνας του σιροπιάσματος είναι απαράβατος : Καυτό γλυκό – Κρύο σιρόπι . Αυτό εξασφαλίζει ότι το γλυκό θα μείνει τραγανό και δεν θα λασπώσει.

Το Κόψιμο: Είναι σημαντικό να κόψετε το γλυκό πριν το ψήσιμο . Το ράντισμα με νερό αμέσως μετά το κόψιμο (περίπου 1 κ.σ.) βοηθάει στο να μην ανασηκωθούν τα φύλλα και να διατηρήσουν το σχήμα τους κατά το ψήσιμο.

Βούτυρο: Η χρήση βουτύρου αγελάδος (ιδανικά καθαρισμένο/λιωμένο βούτυρο γάλακτος, δηλαδή ghee ή βούτυρο τύπου Κερκύρας) δίνει το πλούσιο άρωμα. Το λάδωμα του ταψιού και των φύλλων πρέπει να είναι γενναιόδωρο για να γίνει τραγανό.

Χαμηλό Ψήσιμο: Η χαμηλή θερμοκρασία (160°C) και το πολύωρο ψήσιμο (1-1,5 ώρα) είναι το μυστικό για να ψηθεί σωστά το κέντρο και να μην καεί η επιφάνεια.


 

Σχετικές Συνταγές 

Κλασικό Κανταΐφι με Κρέμα

Αφράτη Πορτοκαλόπιτα Σιροπιαστή

Μπακλαβάς με Φυστίκι Αιγίνης


Η Συνταγή είναι της κας ελενη τσιουκανη


 

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

“Μπακλαβάς” με καρύδια, μήλα και σταφίδες.

Μπακλαβάς με καρύδια, μήλα και σταφίδες.

Υλικά

Περίπου 600 γραμμάρια μήλα καθαρίζονται και κόβονται σε κύβους,
2 κ.σ. μέλι
1 κουτ. κανέλα,
50 γρ σταφίδες
2 κ.σ. ρούμι
100 γρ ωμά καρύδια
Φύλλα κρούστας μπακλαβά 400 γρ

Σιρόπι
1 κούπα ζάχαρη
1 1/2 κούπα νερό,
1 φέτα λεμόνι

η κούπα μου έχει χωρητικότητα 200 ml.

Εκτέλεση

Τα μήλα καθαρίζονται και κόβονται σε κύβους, τα βάζετε σε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτετε μέλι και
κανέλα, ανακατεύουμε καλά και απαλά και αφήνουμε το υγρό να εξατμιστεί χωρίς να το ανακατεύουμε πολύ.
Στις σταφίδες προσθέστε 2 κ.σ. ρούμι και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά, ψιλοκόβουμε τα καρύδια.
Τα μήλα, οι σταφίδες και τα καρύδια ανακατεύουμε καλά.

Τα φύλλα του μπακλαβά χωρίζεται σε 3 μέρη, απλώνονται δύο κρούστες σε ένα ταψί, αλείφεται λίγο λάδι
πάλι δύο φύλλα και πάλι λάδι, έτσι κάνουμε με το 1/3 των φύλλων.
Βάζουμε το 1/2 της γέμισης, πάλι φύλλα και λάδι, πάλι γέμιση και τέλος τις τελευταίες κρούστες πάλι με λάδι.
Κόβουμε και βάζουμε λίγο λάδι σε κάθε σχισμή. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για περίπου μία ώρα, μέχρι να ροδίσουν.

Φτιάξτε σιρόπι από 1 φλιτζάνι ζάχαρη και 1 1/2 φλιτζάνι νερό, μια φέτα λεμόνι. Περιχύνουμε με ζεστό σιρόπι τον κρύο μπακλαβά. Μένει για 12 ώρες και είναι έτοιμο.

Καλή Απόλαυση