Ο Cheesecake Μπακλαβά είναι ένα γλυκό που συνδυάζει την παράδοση του σιροπιαστού μπακλαβά με την μοντέρνα αίσθηση του κρεμώδους cheesecake. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό πιάτο που θα κλέψει την παράσταση σε κάθε τραπέζι. Τα τραγανά φύλλα κρούστας «αγκαλιάζουν» μια πλούσια γέμιση ξηρών καρπών και μια βελούδινη, δροσερή κρέμα cheesecake, η οποία σιροπιάζεται ελαφρά στο τέλος. Το αποτέλεσμα είναι μαγευτικό: τραγανό, κρεμώδες και σιροπιαστό ταυτόχρονα. Ακολουθήστε τη λεπτομερή εκτέλεση και φτιάξτε τον πιο ιδιαίτερο Cheesecake Μπακλαβά που έχετε δοκιμάσει.

Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips


Υλικά Συνταγής

Για τη Βάση:

  • 8-10 Φύλλα κρούστας (για γλυκά)
  • Ηλιέλαιο (για το λάδωμα)

Για τη Γέμιση Ξηρών Καρπών:

  • 150 γρ. Καρύδια (αλεσμένα)
  • 100 γρ. Φιστίκια Αιγίνης (αλεσμένα)
  • 3 κσ Ηλιέλαιο (για την ύγρανση)

Για την Κρέμα Cheesecake:

  • 200 γρ. Τυρί κρέμα (τύπου Φιλαδέλφεια)
  • 150 γρ. Στραγγιστό γιαούρτι (πλήρες)
  • 1 Κουτί Ζαχαρούχο γάλα
  • Λίγο Χυμό λεμονιού
  • 3 Αυγά
  • 2 κγ Βανίλια (ή υγρή βανίλια)

Για το Σιρόπι:

  • 1 Ποτήρι νερού Ζάχαρη (περίπου 200 γρ.)
  • 1 Ποτήρι νερού Νερό (περίπου 200 ml)
  • 1 Ξυλάκι κανέλας
  • 1 Φέτα λεμόνι

Για τη Διακόσμηση:

  • Φιστίκια Αιγίνης (αλεσμένα και ολόκληρα)

Εκτέλεση

Η διαδικασία βήμα-βήμα

Προετοιμασία Φόρμας: Λαδώνουμε με πινέλο ένα φύλλο κρούστας και το διπλώνουμε στη μέση. Το διπλώνουμε άλλη μια φορά, μέχρι να έχουμε μια φαρδιά λωρίδα. Την λαδώνουμε ξανά ελαφρά και την τοποθετούμε σε μια λαδωμένη φόρμα με αποσπώμενο πάτο. Ένα μέρος των φύλλων πρέπει να προεξέχει από τα τοιχώματα της φόρμας. Συνεχίζουμε με όλα τα φύλλα (8-10) μέχρι να καλύψουν όλη τη φόρμα, επικαλύπτοντας ελαφρώς το ένα το άλλο.

Προετοιμασία Γέμισης: Αλέθουμε τα καρύδια και τα φιστίκια Αιγίνης σε μίξερ. Προσθέτουμε 3 κσ ηλιέλαιο και αλέθουμε ξανά για πολύ λίγο, ίσα ίσα μέχρι να υγρανθούν οι ξηροί καρποί. Ανακατεύουμε το μείγμα με ένα κουτάλι και το απλώνουμε ομοιόμορφα μέσα στη φόρμα, πάνω από τα φύλλα κρούστας.

Προετοιμασία Κρέμας: Σε ένα μπολ προσθέτουμε το τυρί κρέμα, το στραγγιστό γιαούρτι και το ζαχαρούχο γάλα. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη βανίλια, τον χυμό λεμονιού και τέλος τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα για λίγο ακόμα.

Συναρμολόγηση και Ψήσιμο: Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τους ξηρούς καρπούς, μέσα στη φόρμα. Τα φύλλα που προεξέχουν από τα τοιχώματα της φόρμας τα φέρνουμε απαλά προς το κέντρο, πάνω από την κρέμα, δημιουργώντας ένα κλείσιμο. Τα λαδώνουμε ελαφρά. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 30 λεπτά περίπου.

Για το Σιρόπι: Παράλληλα, κάνουμε το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξυλάκι κανέλας και τη φέτα λεμονιού. Βράζουμε για 7 λεπτά από τη στιγμή του κοχλασμού. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.

Σιρόπιασμα και Σερβίρισμα: Όταν ψηθεί ο Cheesecake Μπακλαβά (πρέπει να έχει ροδίσει και να έχει σταθεροποιηθεί η κρέμα), τον βγάζουμε από τον φούρνο. Με ένα κουτάλι ρίχνουμε το κρύο σιρόπι πάνω στα ζεστά φύλλα κρούστας. Αφήνουμε να κρυώσει για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά περισσότερο) και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με αλεσμένα ή ολόκληρα φιστίκια Αιγίνης. Καλή επιτυχία!


Αναλυτικοί χρόνοι

Χρόνοι Προετοιμασίας και Μαγειρέματος

Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 15 λεπτά

Χρόνος Μαγειρέματος (Σιρόπι): 7 λεπτά

Χρόνος Ψησίματος: 30 λεπτά

Χρόνος Ψύξης/Αναμονής: Τουλάχιστον 60 λεπτά (1 ώρα)

Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά


Χρήσιμα Tips για τη συνταγή

Μικρά μυστικά επιτυχίας

Για να γίνει η κρέμα του Cheesecake Μπακλαβά πιο αφράτη, βεβαιωθείτε ότι το τυρί κρέμα είναι σε θερμοκρασία δωματίου πριν το χτυπήσετε. Δείτε κι άλλες συνταγές cheesecake.

Αντί για ηλιέλαιο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λιωμένο βούτυρο (φυτίνη) ή βούτυρο γάλακτος για τα φύλλα, για πιο παραδοσιακή γεύση μπακλαβά.

Το σιρόπι πρέπει να είναι κρύο και το γλυκό ζεστό (μόλις βγει από τον φούρνο). Αυτή η αντίθεση είναι κρίσιμη για να σιροπιαστεί σωστά το γλυκό χωρίς να λασπώσει. Δοκιμάστε να φτιάξετε και τον κλασικό μπακλαβά.


Σχετικές Συνταγές (Internal Links)

Γαλακτομπούρεκο με Κρέμα Τυρί

Κανταΐφι με Κρέμα

Τοστ Μπακλαβάς


Για Περισσότερες φωτογραφίες στο Helena’s Greek cooking