Ετοιμαστείτε για ένα ελαφρύ, δροσιστικό και λαχταριστό επιδόρπιο που θα σας θυμίσει αέρινη μαρέγκα!
Υλικά
Για τη λευκή κρέμα:
35 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
Κρύο νερό (αρκετό για να καλύψει τη ζελατίνη)
2 φλιτζάνια γάλα
1 φλιτζάνι ζάχαρη (ή περισσότερο/λιγότερο ανάλογα με το γούστο)
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
1 λίτρο γιαούρτι στραγγιστό (πλήρες ή με χαμηλά λιπαρά)
Για τη σκούρα κρέμα:
25 γρ. ζελατίνη σε σκόνη
Κρύο νερό (αρκετό για να καλύψει τη ζελατίνη)
2 φλιτζάνια γάλα
3 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας κακάο σκούρο, καλής ποιότητας
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη λευκή κρέμα:
Σε ένα μικρό μπολ, ρίχνουμε κρύο νερό πάνω από τη ζελατίνη σε σκόνη, τόσο όσο να την καλύψει. Αφήνουμε τη ζελατίνη να φουσκώσει για περίπου 5-10 λεπτά, μέχρι να απορροφήσει το νερό και να γίνει σαν σφουγγάρι.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα και τη ζάχαρη. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. Προσθέτουμε τη ζάχαρη βανίλιας και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
Προσθέτουμε το γιαούρτι στην κατσαρόλα με το ζεστό γάλα και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε απαλά με ένα μίξερ χειρός ή σύρμα μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε τη φουσκωμένη ζελατίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει εντελώς και να γίνει υγρή. Προσοχή! Δεν πρέπει να βράσει η ζελατίνη.
Προσθέτουμε τη λιωμένη ζελατίνη στο μείγμα γιαουρτιού-γάλακτος στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά με το μίξερ χειρός ή σύρμα για να ενσωματωθεί ομοιόμορφα η ζελατίνη.
Ρίχνουμε το μείγμα σε μια μεγάλη φόρμα ή σε ατομικά μπολ και το τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες, ή μέχρι να κρυώσει καλά και να σταθεροποιηθεί η λευκή στρώση.
Ετοιμάζουμε τη σκούρα κρέμα:
Σε ένα άλλο μικρό μπολ, ρίχνουμε κρύο νερό πάνω από τη ζελατίνη σε σκόνη, τόσο όσο να την καλύψει. Αφήνουμε τη ζελατίνη να φουσκώσει για περίπου 5-10 λεπτά.
Σε μια κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και το κακάο. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα μέχρι να ενωθούν όλα τα υλικά και να μην υπάρχουν σβώλοι κακάο. Το μείγμα θα πρέπει να γίνει ομοιογενές και να ζεσταθεί καλά, αλλά δεν το αφήνουμε να βράσει.
Ζεσταίνουμε τη φουσκωμένη ζελατίνη σε πολύ χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να λιώσει εντελώς. Προσοχή! Δεν πρέπει να βράσει η ζελατίνη.
Προσθέτουμε τη λιωμένη ζελατίνη στο μείγμα κακάο-γάλακτος στην κατσαρόλα. Ανακατεύουμε καλά με το σύρμα για να ενσωματωθεί ομοιόμορφα.
Αφήνουμε το σκούρο μείγμα να κρυώσει ελαφρά σε θερμοκρασία δωματίου.
Μόλις η λευκή στρώση έχει κρυώσει καλά και έχει σταθεροποιηθεί στο ψυγείο, ρίχνουμε απαλά το χλιαρό σκούρο μείγμα πάνω από τη λευκή στρώση, φροντίζοντας να καλυφθεί ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε ξανά τη φόρμα ή τα μπολ στο ψυγείο για μερικές ώρες (τουλάχιστον 3-4), ή καλύτερα όλη τη νύχτα, μέχρι να κρυώσει εντελώς και να σταθεροποιηθεί και η σκούρα στρώση.
Για να ξεφορμάρετε το επιδόρπιο από μια μεγάλη φόρμα, μπορείτε να βυθίσετε για λίγα δευτερόλεπτα τον πάτο της φόρμας σε ζεστό νερό και στη συνέχεια να την αναποδογυρίσετε σε μια πιατέλα.
Μπορείτε να το γαρνίρετε προαιρετικά με λίγο κακάο σε σκόνη ή τριμμένη σοκολάτα.
Καλή σας όρεξη! Κάντε κλικ και μοιραστείτε αυτή την υπέροχη και ελαφριά συνταγή με τους φίλους σας!
H Συνταγή είναι από τις Приємні Спогади