Μανιταρόπιτα

Η Μανιταρόπιτα αποτελεί μια ιδανική επιλογή για ένα νόστιμο και χορταστικό γεύμα, γεμάτο με τα αρώματα των μανιταριών. Είτε την προτιμήσετε ζεστή, είτε κρύα, η Μανιταρόπιτα θα σας ενθουσιάσει! Σας προτρέπω ανεπιφύλακτα να δοκιμάσετε να φτιάξετε μια Μανιταρόπιτα στο σπίτι σας, και να μοιραστείτε αυτή την υπέροχη γεύση με τα αγαπημένα σας πρόσωπα!

Υλικά

Για την ζύμη ….
620 γρ. αλεύρι ανάμεικτο (μισό σκληρό “Μ. Αγ. Γεωργίου” και μισό για όλες τις χρήσεις),
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αλεύρι με το οποίο ανοίγετε φύλλο για πίτα.
1 κουταλάκι κοφτό αλάτι, ,
55 γρ. ηλιέλαιο,
2-3 κ. σ μηλόξυδο
νερό όσο πάρει ( πρέπει να είναι χλιαρό)..

για την γέμιση

2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα ,
2 πράσα κομμένα σε λεπτές ροδέλες
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα,
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες,
850 γραμμάρια διάφορα φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες,
30 γραμμάρια, αποξηραμένα, άγρια μανιτάρια του δάσους ή ποικιλία πορτσίνι
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη ή 2 μικρές
7 φέτες μπέικον κομμένες σε μικρά καρέ,
3 αυγά,
κονιάκ για να μουσκέψουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια,
220 γραμμάρια. ανάμεικτα κίτρινα τυριά τριμμένα,
150 γραμμάρια, γραβιέρα πικάντικη τριμμένη ,
φρέσκια ρίγανη,
φρέσκο θυμάρι,
το 1/3 από ένα ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο,
λίγο άνηθο,
1 μικρό κουτάκι γάλα εβαπορέ (170 ml),
βούτυρο,
1 κουταλιά κορν -φλάουρ
Αλάτι, πιπέρι …

Εκτέλεση…

ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΦΥΛΛΑ
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΜΕΡΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟ ΨΥΓΕΙΟ ΟΛΟ ΤΟ ΒΡΑΔΥ.

Για την ζύμη ….
Σε ένα ανοξείδωτο ταψάκι ή σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα αλεύρια,Κάνουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε το ελαιόλαδο το μηλόξυδο και το αλάτι μας…
Τρίβουμε τα υλικά όλα μαζί με τα δυο μας χέρια, να γίνουν σαν βρεγμένη άμμος,..
Προσθέτουμε λίγο- λίγο το νερό και ανακατεύουμε, ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μία ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια και ξεκολλάει από τα τοιχώματα της λεκάνης….
(Αν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε ακόμη λίγο)..
Αφήνουμε τη ζύμη μας στην άκρη να ξεκουραστεί για μια ώρα. …
Μετά από μια ώρα ζυμώνουμε και πάλι κάνοντας διπλώματα για 2-3 λεπτά.. Αφήνουμε να ξεκουραστεί. για άλλη μια ώρα.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Τη χωρίζουμε σε δυο ισομερή κομμάτια. Και το κάθε ισομερρές κομμάτι σε 8 μικρά δηλ έχουμε συνολικά 16 μικρά κομμάτια..
Πλάθουμε 16 μπαλάκια ..
Αφήνουμε να ξεκουραστούν για 45 λεπτά..

Σε ένα μπολ ρίχνουμε μαλακό βούτυρο και λίγο ηλιέλαιο ίσα να διαλύσουμε να μαλακώσει το βούτυρο. Φτιάχνουμε δηλ. ένα μείγμα βουτύρου
Παίρνουμε κάθε φορά 4 μπαλάκια και ανοίγουμε με τον πλάστη 4 μικρά φύλλα στο μέγεθος μικρού πιάτου..
Περνάμε τα τρία με το μείγμα του βούτυρου που ετοιμάσαμε και τοποθετούμε το ένα μικρό φύλλο πάνω στο άλλο…
Τοποθετούμε τελευταίο ( τέταρτο μικρό φύλλο) χωρίς να το περάσουμε με το μείγμα βουτύρου..
Με αυτόν τον τρόπο σχηματίζουμε μια στοίβα από 4 μικρά φύλλα…
Αφήνουμε την πρώτη στοίβα στην άκρη και με τον ίδιο τρόπο συνεχίζουμε…
Παίρνουμε κάθε φορά 4 μπαλάκια και τα ανοίγουμε σε μικρά φύλλα.. ..
Τα τοποθετούμε το ένα πάνω στο άλλο και ανάμεσα τα περνάμε με το μείγμα του βούτυρου.
Το επάνω φύλλο όπως έγραψα και πιο πάνω δεν το περνάμε με μείγμα βουτύρου..
Έτσι στο τέλος θα έχουμε 4 στοίβες…

Τυλίγουμε χωριστά τη καθεμιά στοίβα με διαφανή μεμβράνη και τις τοποθετούμε στο ψυγείο. Τις αφήνουμε όλο το βράδυ.

για την γέμιση…..
Σε ένα μπολ ρίχνουμε λίγο κονιάκ (περίπου 30 ml) και λίγο χλιαρό νερό
(περίπου 100 ml )..
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια να μουσκέψουν για μια ώρα….
Στη συνέχεια κόβουμε σε φέτες τα φρέσκα μανιτάρια….

Σε μεγάλο και βαθύ τηγάνι ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το μπέικον μέχρι να πάρει χρώμα….
Το αφαιρούμε από το τηγάνι και το αφήνουμε στην άκρη…
Στο ίδιο τηγάνι, όπως έχει το ελαιόλαδο από το σοτάρισμα του μπέικον, προσθέτουμε επιπλέον 2 κ. σ ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα ξερά κρεμμύδια, τα πράσα και τη πιπεριά.
Σοτάρουμε για 6-7 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. και προσθέτουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια
Συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά ακόμη, δυναμώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα φρέσκα μανιτάρια….
Τα σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν χρώμα….
Ρίχνουμε το αλάτι, λίγη φρέσκια ρίγανη και λίγο φρέσκο θυμάρι για άρωμα ..
Προσθέτουμε και το σκόρδο….
Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε τα αποξηραμένα μανιτάρια αφού τα στραγγίσουμε πολύ καλά και τα ψιλοκόψουμε.
.Ρίχνουμε πιπέρι….
Προσθέτουμε και λίγο από το νερό με το κονιάκ που μουλιάσαμε τα μανιτάρια (όχι όλο)…
Στο υπόλοιπο νερό με το κονιάκ που μουλιάσαμε τα μανιτάρια, προσθέτουμε το γάλα εβαπορέ και διαλύουμε μια μεγάλη κουταλιά κορν φλάουρ,,,,
Το ρίχνουμε στο τηγάνι με τα μανιτάρια. ..
Ανακατεύουμε γρήγορα για να δέσει η σάλτσα μας και κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά…
Ρίχνουμε τον μαϊντανό και τον άνηθο.
Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει μείγμα μας….
Μόλις κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τα τυριά. …
Αναμειγνύουμε πολύ καλά και η γέμιση της πίτας μας είναι έτοιμη…

Ανοίγουμε τα φύλλα

Με τον πλάστη ανοίγουμε 4 φύλλα .που θα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε την παραδοσιακή πίτα μας.
Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο χρησιμοποιώντας τη μία από τις 4 στοίβες…
Το φύλλο αυτό είναι γνωστό και ως πολύφυλλο….(γιατί μέσα του περιέχει 4 μικρά φύλλα)..
Το φύλλο δεν πρέπει να το ανοίξουμε ούτε πολύ διαφανές δηλ.. πολύ λεπτό ούτε σχετικά χοντρό..
Είναι ένα ημιδιαφανές φύλλο (όπως βλέπετε στη φωτο )…
Απλώνουμε το πρώτο φύλλο στο σινί που το έχουμε περάσει με λίγο ελαιόλαδο…(δεν χρειάζεται πολύ )
Το φύλλο θα προεξέχει από το σινί…
Συνεχίζουμε….. περνάμε το φύλλο με λίγο ελαιόλαδο πολύ καλά και τώρα σειρά έχει το δεύτερο φύλλο….
Το δεύτερο φύλλο θα το απλώσουμε ζαρωμένο να κάνει πτυχές….
Το περνάμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε τη γέμιση έτσι ώστε να έχει το ίδιο πάχος παντού….
Γυρίζουμε τα φύλλα που προεξέχουν από το σινί και τα περνάμε με ελαιόλαδο…….
Ανοίγουμε και στρώνουμε τα επόμενα δυο φύλλα ζαρωμένα….


Τα περνάμε με ελαιόλαδο..
Το ελαιόλαδο που περνάμε τα φύλλα είναι ελάχιστο διότι τα φύλλα έχουν ήδη το μείγμα βούτυρου
Χαράζουμε την πίτα, την ραντίζουμε με λίγο νερό και την ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 200ο για 50 λεπτά περίπου….

Η Συνταγή είναι από το Μαγειρεύοντας με την marianna

Προηγούμενο άρθροΠαραδοσιακό Κοτόπουλο Γιουβέτσι: Σαν της μαμάς!!😋😋
Επόμενο άρθροΑφράτα κοκάκια: Το τέλειο συνοδευτικό για τον καφέ σας!