Φάβα Σαντορίνης
Συστατικά
Η φάβα είναι σπασμένα κίτρινα μπιζέλια που καλλιεργούνται κατά προτίμηση σε ηφαιστειακό έδαφος στο νησί της Σαντορίνης.
500 γραμμάρια φάβα από λαθούρι
¾ Φλιτζάνι Κόκκινο Κρεμμύδι, χοντροκομμένο. περισσότερο για γαρνίρισμα
3 κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 Καρότο ψιλοκομμένο
4-6 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
5 φλιτζάνια ζεστό νερό ή ζωμό κότας
χυμό από 2 λεμόνια
1/3 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
Μερικά κλωνάρια θυμάρι
δάφνη
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ξεπλύνετε την φάβα με άφθονο νερό.
Ζεσταίνουμε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. προσθέτουμε 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το καρότο και λίγο φρέσκο θυμάρι και σοτάρουμε.
Μόλις τα κρεμμύδια αρχίσουν να καραμελώνουν, προσθέστε την φάβα και ανακατέψτε για ένα λεπτό περίπου.
Ρίχνουμε το χλιαρό νερό και το ελαιόλαδο, αφήνουμε να πάρει μια βράση και μετά χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια/χαμηλή και αλατοπιπερώνουμε καλά. Σιγοβράζουμε με το καπάκι για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι η φάβα να γίνει παχύρρευστος και χυλός.
Ενώ η φαβα βράζει, λίγος λευκός αφρός θα εμφανιστεί πιθανώς στο νερό.
Αφαιρέστε τον αφρό με τρυπητή κουτάλα ή χαρτί κουζίνας.
Όταν τελειώσετε, αφαιρέστε τη δάφνη και τους μίσχους του θυμαριού και ρίξτε το χυμό λεμονιού και μεταφέρετε το μείγμα σε έναν μπλεντερ ή χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ χειρος. Ανακατεύουμε, μέχρι η φάβα να γίνει λείος και κρεμώδης, σαν πουρές.
Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε κι άλλο αλάτι αν χρειάζεται.
Σερβίρετε τη φάβα με λίγο ελαιόλαδο, κόκκινο κρεμμύδι σε κυβάκια και λίγη κάπαρη ή ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Σερβίρουμε με φρυγανισμένη πίτα και κόκκινο κρασί.
ΠΗΓΗ: Bob Frangos Lesnick