Γαλακτομπούρεκο με Φύλλο Βηρυτού

Το γαλακτομπούρεκο αποτελεί ένα αγαπημένο γλυκό για πολλούς, και η εκδοχή του με φύλλο Βηρυτού προσφέρει μια γευστική και υφή και ανατροπή που αξίζει να δοκιμάσετε!

Πλεονεκτήματα:

  • Τραγανό φύλλο: Το φύλλο Βηρυτού, σε αντίθεση με το κλασικό κρούστα, χαρίζει μια ωραία τραγανότητα στο γλυκό, που διατηρείται ακόμα και μετά το σιρόπιασμα.
  • Ελαφριά υφή: Το φύλλο Βηρυτού είναι πιο λεπτό και ελαφρύ, προσδίδοντας στο γαλακτομπούρεκο μια πιο αέρινη υφή.
  • Πλούσια γεύση: Η κρέμα παραμένει βελούδινη και πλούσια, ταιριάζοντας ιδανικά με την τραγανότητα του φύλλου.
  • Εντυπωσιακή εμφάνιση: Το χρυσαφένιο χρώμα και τα ίχνη από το φύλλο Βηρυτού δημιουργούν μια όμορφη και δελεαστική εμφάνιση.

Συμβουλές:

  • Χρησιμοποιήστε φρέσκο φύλλο Βηρυτού για βέλτιστη τραγανότητα.
  • Βουτυρώστε καλά τα φύλλα για να αποφύγετε το σκίσιμο.
  • Μην παραψήσετε το γαλακτομπούρεκο, για να διατηρηθεί η υφή του.
  • Σιροπιάστε το γαλακτομπούρεκο ζεστό, για να απορροφήσει το σιρόπι ομοιόμορφα.
  • Πασπαλίστε με κανέλα για επιπλέον γεύση.

Συνοψίζοντας:

Το γαλακτομπούρεκο αποτελεί ένα αγαπημένο γλυκό για πολλούς, και η εκδοχή του με φύλλο Βηρυτού προσφέρει μια γευστική και υφή-ική ανατροπή που αξίζει να δοκιμάσετε! Η τραγανή υφή, η πλούσια γεύση και η εντυπωσιακή εμφάνιση το καθιστούν ιδανικό για κάθε περίσταση.

Υλικά:

Για την κρέμα:

  • 4 κούπες γάλα
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 2 βανίλιες
  • Φλούδα από 1/2 λεμόνι
  • 1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
  • 2 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
  • 3 αυγά
  • 2 βανίλιες

Για το σιρόπι:

  • 2 κούπες ζάχαρη
  • 2 κούπες νερό
  • Φλούδα 1 λεμονιού
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού

Για το φύλλο:

  • 1 πακέτο φύλλο Βηρυτού
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση:

Για την κρέμα:

  1. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με τη φλούδα λεμονιού και τις βανίλιες μέχρι να πάρουν βράση.
  2. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  3. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και χτυπάμε καλά.
  4. Ρίχνουμε σιγά-σιγά το ζεστό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς.
  5. Αδειάζουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, μέχρι να πήξει η κρέμα.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
  7. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη τροφίμων και αφήνουμε να κρυώσει.

Για το σιρόπι:

  1. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού.
  2. Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
  4. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.

Για το γαλακτομπούρεκο:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  2. Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ.
  3. Λαδώνουμε ένα φύλλο Βηρυτού και το στρώνουμε στο ταψί.
  4. Επαναλαμβάνουμε με τα μισά φύλλα, λαδώνοντας τα ένα προς ένα.
  5. Αδειάζουμε την κρέμα πάνω στα φύλλα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  6. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, λαδώνοντας τα ένα προς ένα.
  7. Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε τετράγωνα κομμάτια.
  8. Ρίχνουμε το λιωμένο βούτυρο πάνω από το γαλακτομπούρεκο.
  9. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
  10. Βγάζουμε από τον φούρνο και σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
  11. Αφήνουμε να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!

H συνταγή είναι της Χρυσούλα Καλλωνη

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Γαλακτομπούρεκο χωρίς φύλλο

Θα φάτε το  Γαλακτομπούρεκο χωρίς φύλλο γιατι η κρέμα του Γαλακτομπούρεκου είναι τόσο πλούσια καινόστιμη που συχνά τρώγεται ακόμη και χωρίς φύλλα.

Υλικά για ταψί 24εκ

250gr μπισκότα digestive
100-120γρ βούτυρο αγελάδος
Βάζουμε στη κατάψυξη για 8-10 λεπτά

για την κρέμα
150γρ σιμιγδάλι ψιλό η( 9-10 κτλσ )
250γρ ζάχαρη η( 12 κτλσ ) μπορείτε να την μειώσετε ανάλογα με τις προτιμήσεις!!
40 γρ αλεύρι γοχ
1 βανιλέτα η ότι σας αρέσει
ξύσμα πορτοκάλι ή λεμόνι μια πρέζα αλάτι
1.5 L γάλα πλήρες
3 αυγά
30 γρ βούτυρο

από πάνω για χρώμα

1 αυγό
1 κτλσ γιαούρτι στραγγιστό
1 κτλσ σιμιγδάλι κοφτό
1 κτλσ ζάχαρη κοφτό
1 κτλσ γάλα

Εκτέλεση

Στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια βάζουμε τα μπισκότα, το βούτυρο και χτυπάμε πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Στρώνουμε στο κάτω μέρος της φόρμας λαδόκολλα την αλείφουμε με λίγο σπορέλαιο και στα εσωτερικά τοιχώματα της φόρμας και μετά πασπαλίζω την φόρμα με σιμιγδάλι ρίχνω το μπισκότο το πατάμε καλά με ένα ποτήρι ομοιόμορφα και βάζουμε την φόρμα στο ψυγείο
μέχρι να ετοιμάσουμε την κρέμα για την γαλόπιτα

για την κρέμα
Ζεσταίνετε ανακατεύοντας το γάλα το ξύσμα του εσπεριδοειδούς την βανίλια.
Μόλις ζεσταθούν λίγο, ρίχνετε το αλευρι και το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς. Μόλις πάρουν βράση αποσύρετε από τη φωτιά.
Ρίχνετε τμηματικά 30 γρ. από το βούτυρο, ανακατεύετε και αφήνετε την κρέμα να κρυώσει.
Χωρίζετε τους κρόκους των αυγών από τα ασπράδια. Χτυπάτε τους κρόκους πολύ καλά με τη ζάχαρη και τα ασπράδια με λίγο αλάτι σε σφιχτή μαρέγκα. Όταν η κρέμα κρυώσει καλά ενσωματώνετε τους κρόκους με τη ζάχαρη και τελευταία ρίχνετε τη
μαρέγκα.

Χτυπάμε πολύ καλά με το πιρούνι το αυγό και γιαούρτι και τα υπόλοιπα για την κρούστα να μην είναι πολύ σφιχτό

το απλώνουμε με κουτάλι στο επάνω μέρος και μετά τι βάζουμε στο φούρνο

Ψήνουμε στους 210° προθερμασμένο φούρνο αντιστάσεις μεσαία σχάρα για περίπου 40-45 λεπτά
Βγάζουμε κατευθείαν από το φούρνο


αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου και 2-3 ώρες στο ψυγείο


Καλή επιτυχία σε όσους δοκιμάσουν

Η Συνταγή είναι της Eleni Koumoutsakis

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ρολάκια Γαλακτομπούρεκο

Ρολάκια Γαλακτομπούρεκο

Υλικά

200 γραμμάρια βούτυρο κλαριφέ
20 φύλλα κρουστας

Γέμιση κρέμας:
4 φλιτζάνια γάλα
4 αυγά
¾ φλιτζάνι ζάχαρη
1/2 φλιτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
½ κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 κουταλιά της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
3 κουταλιές της σούπας βούτυρο

Σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
2,5 φλιτζάνι νερό
1 ξυλάκι κανέλα
1/2 λεμόνι Χρησιμοποιήστε σιρόπι σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας

Εκτέλεση

για το σιρόπι
Ανακατεύουμε τη ζάχαρη, το νερό και το μισό λεμόνι, το ξυλάκι κανέλας σε κατσαρόλα.
Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει.

Για την κρέμα
Χτυπάμε τα αυγά σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε το γάλα, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το εκχύλισμα βανίλιας.
Ανάβουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι. Αφήνουμε να βράσει σε μέτρια φωτιά. Όσο ζεσταίνεται η κρέμα, ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Ενώ η κρέμα πηζει, μην φοβάστε τις φυσαλίδες αφού την κατεβάσετε από τη φωτιά.

Λιώστε το βούτυρο

για την κατασκευη ρολών
Ξετυλίξτε το φύλλο. Πάρτε ένα φύλλο και απλώστε το και σκεπάστε τα υπόλοιπα με υγρή πετσέτα.
Αλείφουμε το μισό φύλλο με λιωμένο βούτυρο. Διπλώστε το φύλλο στα δύο και βάλτε 1 κουταλιά της σούπας κρέμα στο επάνω μέρος του φύλλου φύλλου.
Διπλώστε πρώτα το πάνω μέρος και μετά τα πλαϊνά και μετά τυλίξτε μέχρι κάτω. Τοποθετούμε σε ταψί. Επαναλάβετε μέχρι να τελειώσετε.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 και ψήνουμε τα ρολά Γαλακτομπούρεκο για 30-40 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις κρυώσει περιχύνουμε με σιρόπι τα ρολά Γαλακτομπούρεκο και σερβίρουμε!!

ΠΗΓΗ: Valentina Stavrinides 

Προηγούμενο άρθροΠικάντικη τηγανιά με μοσχαράκι και πιπεριές: Για τους λάτρεις των δυνατών γεύσεων
Επόμενο άρθροΚέικ με κρέμα του καφέ