Αυτό το γαλακτομπούρεκο με σιμιγδαλοκρέμα ξεπερνά κάθε προσδοκία! Το καταΐφι είναι τραγανό και αφράτο, ενώ η σιμιγδαλοκρέμα είναι βελούδινη και πλούσια σε γεύση. Η ισορροπία γλυκιάς και αλμυρής γεύσης είναι τέλεια. Το μυστικό για μια αφράτη και βελούδινη κρέμα κρύβεται στην σωστή θέρμανση των αυγών με το ζεστό γάλα (temperatura), κάτι που εξασφαλίζει ότι δεν θα κόψει και θα ψηθεί ομοιόμορφα.
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Συστατικά
Για το Φύλλο:
- 7 – Φύλλα κρούστας
- 300 γραμμάρια – Φύλλο κανταΐφι (αποψυγμένο)
- 250 γραμμάρια – Βούτυρο (λιωμένο, για το άλειμμα)
Για την Κρέμα:
- 1 & 1/2 λίτρο – Γάλα φρέσκο
- 250 γραμμάρια – Ζάχαρη κρυσταλλική
- 6 – Αυγά
- 100 γραμμάρια – Σιμιγδάλι ψιλό
- 50 γραμμάρια – Σιμιγδάλι χοντρό
- 100 γραμμάρια – Βούτυρο (για το τέλος)
- 2 – Βανίλιες (σκόνη ή εκχύλισμα)
- 2 πρέζες – Αλάτι
- 1 – Φλούδα λεμονιού (μεγάλη)
Για το Σιρόπι:
- 700 γραμμάρια – Ζάχαρη
- 500 γραμμάρια – Νερό
- 1 – Ξύλο κανέλας
- 1/2 – Λεμόνι (χυμός)
Εκτέλεση
Α. Προετοιμασία Σιροπιού και Φύλλων:
Ετοιμάζουμε το σιρόπι : Βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το ξύλο κανέλας και το μισό λεμόνι σε μια κατσαρόλα. Βράζουμε για 5-7 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς .
Βγάζουμε το φύλλο κρούστας και το καταΐφι από τη συσκευασία και τα αφήνουμε να ξεπαγώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Λιώνουμε τα 250 γραμμάρια βούτυρο για το άλειμμα.
Ανοίγουμε τις ίνες από το μισό φύλλο καταΐφι και το αφρατεύουμε .
Β. Ετοιμασία Κρέμας:
Σε μία κατσαρόλα σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, βάζουμε το γάλα (κρατάμε 1 φλιτζάνι κρύο), τη μισή ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού . Ζεσταίνουμε μέχρι να ατμίσει .
Σε ένα μπολ , χτυπάμε τα αυγά , τις βανίλιες , το σιμιγδάλι χοντρό και ψιλό , το αλάτι και την υπόλοιπη ζάχαρη . Αραιώνουμε το μείγμα με το κρύο γάλα που κρατήσαμε.
Παίρνουμε καυτό γάλα από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε σταδιακά στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς ( εξισορρόπηση θερμοκρασίας ).
Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα αυγών όλο μαζί στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας ΣΥΝΕΧΕΙΑ σε χαμηλή φωτιά μέχρι να πήξει η κρέμα. Μόλις πάρει βράση , αφήνουμε να βράσει για ένα λεπτό ακριβώς.
Βγάζουμε τη φλούδα λεμονιού. Κόβουμε το 1/3 από τα 100 γραμμάρια βούτυρο και το κυλάμε πάνω στην επιφάνεια της κρέμας.
Γ. Συναρμολόγηση και Ψήσιμο:
Βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί 32-34 εκ. (παντού). Στρώνουμε κάτω το μισό κανταΐφι σε μία στρώση. Βουτυρώνουμε καλά το κανταΐφι.
Στρώνουμε ακτινωτά 4 φύλλα κρούστας στο ταψί, έτσι ώστε να εξέχουν γύρω-γύρω πάνω στο κανταΐφι. Κάθε φύλλο που βάζουμε το βουτυρώνουμε καλά.
Ανακατεύουμε την κρέμα με το υπόλοιπο βούτυρο (τα 2/3 των 100 γραμμαρίων) να ομογενοποιηθεί . Αδειάζουμε την κρέμα μέσα στα φύλλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
Κλείνουμε γύρω-γύρω ό,τι προεξέχει πάνω στην κρέμα, βουτυρώνοντας κάθε φορά που διπλώνουμε.
Βάζουμε τα υπόλοιπα 3 φύλλα κρούστας από πάνω (πάντα βουτυρωμένα). Ό,τι περισσεύει στην άκρη το μπήγουμε από κάτω με μια σπατουλίτσα. Βουτυρώνουμε καλά το τελευταίο φύλλο.
Βάζουμε από πάνω το υπόλοιπο κανταΐφι , το στρώνουμε ωραία να πάει παντού και ραντίζουμε με το υπόλοιπο λιωμένο βούτυρο . Χαράζουμε ελαφρά την επιφάνεια.
Ψήνουμε για 1 ώρα στους 170°C στις αντιστάσεις (στην κάτω σχάρα). Αν θέλουμε να γίνει πολύ τραγανό , το τούμπαρουμε σε ένα αντίστοιχο ταψί τα τελευταία λεπτά του ψησίματος.
Βγάζουμε το ζεστό γαλακτομπούρεκο από τον φούρνο και το σιροπιάζουμε αμέσως, σταδιακά , με το εντελώς κρύο σιρόπι . Αφήνουμε να ποτίσει σιγά-σιγά για λίγο χρόνο πριν κόψουμε.
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 30 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 1 ώρα (170°C)
Χρόνος Αναμονής (Σιρόπι): 1 ώρα (για να κρυώσει)
Χρήσιμα Tips
Το Μυστικό για Αφράτη Κρέμα και Τραγανό Φύλλο
Temperatura Αυγών: Το μυστικό για να μην κόψει η κρέμα είναι η σταδιακή θέρμανση των αυγών. Ρίξτε το καυτό γάλα σιγά-σιγά στα αυγά, ανακατεύοντας διαρκώς, πριν τα ρίξετε όλο μαζί στην κατσαρόλα.
Πέτσα Κρέμας: Η προσθήκη του βουτύρου στην καυτή κρέμα και το κύλισμα στην επιφάνεια αποτρέπει τον σχηματισμό πέτσας ενώ κρυώνει.
Βουτύρωμα: Το καλό βουτύρωμα του ταψιού και των φύλλων είναι απαραίτητο για την τραγανή κρούστα και το χρυσαφένιο χρώμα. Βουτυρώνετε πάντα και όπου κλείνετε τα φύλλα.
Καταΐφι: Το καταΐφι στην επιφάνεια και στη βάση δίνει έξτρα τραγανότητα και όγκο . Ανοίξτε καλά τις ίνες πριν το χρησιμοποιήσετε.
Σχετικές Συνταγές
Εκμέκ Κανταΐφι με Κρέμα Μαστίχας
Τυρόπιτα με Φύλλο Κρούστας και Γιαούρτι







