Γεμιστό ψητό χοιρινό με δαμάσκηνα και κρεμμύδια

Συστατικά για 4 μερίδες

2 πορτοκάλια
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
250 γραμμάρια πατάτες
250 γραμμάρια σελινόριζα
αλάτι
5 κλων θυμάρι
2 κουταλιές της σούπας κορν φλαουερ
1 αυγό
φρεσκοτριμμένες πιπεριές
4 μικρά κρεμμυδάκια
200 γραμμάρια δαμάσκηνα
1 κιλό χοιρινό ρολό ψημένο (ψαρονέφρι)
10 λεπτές φέτες μπέικον
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
100 χιλιοστόλιτρα λευκό ξηρό κρασί
200 ml ζωμός κοτόπουλου

Βήματα προετοιμασίας

1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C
2. Ξεπλύνετε τα πορτοκάλια με ζεστό νερό, τρίψτε τη φλούδα από 1 πορτοκάλι, στύψτε και τα δύο πορτοκάλια και ανακατέψτε το χυμό και το ξύσμα με την μουστάρδα.
3. Καθαρίζουμε τις πατάτες και τη σελινόριζα, κόβουμε σε κύβους και βράζουμε σε αλατισμένο νερό που βράζει μέχρι να μαλακώσουν, για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια τα στραγγίζουμε και τα πολτοποιούμε. Ξεπλύνετε τα κλωνάρια θυμαριού, αφαιρέστε τα φύλλα και ανακατέψτε με τον πουρέ πατάτας και τη σελινόριζα, ρίξτε το κορν φλαουρ και ανακατέψτε με το αυγό. Αλατοπιπερώνουμε.

4. Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα κόβουμε κατά μήκος σε λεπτές λωρίδες. Ξεπλύνετε τα δαμάσκηνα, κόψτε στη μέση, αφαιρέστε τα κουκούτσια και κόψτε σε φέτες.
5. Ξεπλένουμε το ψητό, σχίζετε τα 2 κομμάτια από το ψαρονέφρι κατά μήκος, χωρίς να χωρίσουν.
Ανοίγετε και τα χτυπάτε για να πλατύνουν και στεγνώνουμε και αλατοπιπερώνουμε. Απλώνουμε από πάνω το μείγμα της πατάτας, τυλίγουμε σφιχτά, σκεπάζουμε με φέτες μπέικον και δένουμε με σπάγκο κουζίνας. Τρίψτε το ψητό με το μείγμα του χυμού

πορτοκαλιού με την μουστάρδα και τοποθετήστε το με το βούτυρο σε ένα ταψί. Περιχύνουμε με τον υπόλοιπο χυμό πορτοκαλιού και βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο. Ψήνετε για 10 λεπτά, στη συνέχεια προσθέτετε το λευκό κρασί και λίγο ζωμό κοτόπουλου και ψήνετε για περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά. Αλείφετε περιστασιακά με το ζωμό.

6. Βγάζετε το ψητό από το ταψί και το βάζετε σε πιατέλα. Ρίξτε τα δαμάσκηνα και τα κρεμμύδια με τους χυμούς του κρέατος στο ταψί. Ψήνουμε στο φούρνο μέχρι να γίνει τραγανό, περίπου 30 λεπτά.

7. Κόβουμε το ψητό και σερβίρουμε με δαμάσκηνα και κρεμμύδια.

ΠΗΓΗ