Γλυκό του κουταλιού πορτοκαλί!!
Το γλυκό του κουταλιού πορτοκαλί είναι ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό με βάση το πορτοκάλι. Έχει μια ελαφριά και δροσερή γεύση και συνήθως σερβίρεται ως επιδόρπιο μετά από ένα γεύμα. Είναι επίσης δημοφιλές για την προετοιμασία του κατά τη διάρκεια των εορτών και των επετείων.
Υλικά
1 κιλό πορτοκάλια καθαρισμένα
1100 γρ ζάχαρη
4 ποτήρια νερό
2 βανίλιες
2 αστεροειδή γλυκάνισο
1 λεμόνι το χυμό του
Εκτέλεση
Πλένουμε τα πορτοκάλια μας και τα στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας.
Περνούμε τον τρίφτη και τριβουμε ελαφρά την φλούδα . ( την κρατάμε για τα κέικ μας σε ένα βαζάκι στην κατάψυξη .)
Κόβουμε το πάνω και το κάτω μερος με ένα μαχαίρι .
Χαράζουμε την φλούδα σε περίπου 6 κοματια, η περισσότερα, τα κάνουμε ρόλο τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα η το περνάμε σε κλωστή όπως το περνούσε η μαμα μου.
Τα βάζουμε σε ένα σκεύος και τα βράζουμε 5 λεπτά από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός,
αδειάζουμε το ζεστό νερό και ρίχνουμε κρύο.
Το επαναλαμβάνουμε άλλες 2 φορές.
Αυτό το κάνουμε για να ξεπικρίζει.
Την τελευταία φορά το ξεπλένουμε καλά το Στραγγίζουμε και ρίχνουμε την ζάχαρη και το νερό, την βανίλια, τον αστεροειδή γλυκάνισο.
Το βάζουμε να βράσει μέχρι να δέσει το σιρόπι μας.
Λιγο πριν το τελος ρίχνουμε τον χυμό του λεμονιού.
Το σιρόπι είναι δεμένο καλά όταν αρχίζει να κάνει πολλές φουσκάλες.
Το αποθηκεύουμε σε βάζα αποστηρωμενα.
H Συνταγή είναι απο το Cooking Tips’ Σπιτικά
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Γλυκό του Κουταλιού Φράουλα
Υλικά
2 κιλά φράουλες
1300 ζάχαρη (υπολογίζουμε για κάθε κιλό φράουλες 650 γραμμάρια ζάχαρη)
1 μεγάλο ποτήρι νερό (οι φράουλες βγάζουν αρκετό
Εκτέλεση
Πλένουμε τις φράουλες καλά 3 – 4 φορές αλλάζοντας το νερό μέσα στη λεκάνη του νεροχύτη με το κοτσάνι τους γιατί αλλιώς απορροφούν νερό. Ρίχνουμε λίγο ξύδι στο πρώτο νερό… βοηθάει στην αφαίρεση φυτοφαρμάκων. Αφήνουμε για λίγο και τις ξεπλένουμε καλά μέσα σε πολύ νερό. Τις βγάζουμε σ ένα μεγάλο ταψί κάθε φορά. Τις καθαρίζουμε κόβοντας τα κοτσανάκια τους και τις ζυγίζουμε.
Τις ρίχνουμε στη γάστρα, προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις αφήνουμε για 30 λεπτά όχι παραπάνω γιατί είναι ευαίσθητες και θα μαραθούν. Ρίχνουμε το νερό από πάνω να πάει σε όλη τη ζάχαρη… Και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε στον πάτο της γάστρας να απλωθεί λίγο η ζάχαρη, αλλιώς θα πετρώσει.
Σκεπάζουμε την γάστρα και βάζουμε τον φούρνο στο 250 στην αρχή για να αρχίσει ο βρασμός …Σ’ αυτούς τους βαθμούς το αφήνουμε για 15 με 20 λεπτά, ανάλογα με την δύναμη της κάθε κουζίνας. Μετά τα πρώτα 10 -15 λεπτά ανοίγουμε την γάστρα και ανακατεύουμε πάλι με την ξύλινη κουτάλα, προσεχτικά γιατί πρέπει να λιώσει η ζάχαρη…
Μετά τα πρώτα 15-20 λεπτά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 220 βαθμούς για αλλά 15 -20 λεπτά.
Ανοίγουμε την γάστρα κι αν θέλουμε το σιρόπι πιο δεμένο το αδειάζουμε με προσοχή σε κατσαρόλα και το δένουμε όσο επιθυμούμε.
Σημείωση:
Δεν τις ξαφρίζουμε γιατί στη γάστρα δεν κάνουν αφρό….
Δεν γεμίζουμε μέχρι πάνω την γάστρα γιατί όταν θα βράζουν θα ξεχειλίζει τι σιρόπι από το καπάκι.