Κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ
Τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό πιάτο που συνδυάζει την πικάντικη γεύση του κιμά μέσα σε ζυμαρικό με την κρεμώδη υφή της μπεσαμέλ. Ο κιμάς προσφέρει έναν ελαφρύ και αρωματικό χαρακτήρα, ενώ η μπεσαμέλ σάλτσα προσθέτει πλούσια γεύση και υφή στο πιάτο. Αυτό το πιάτο είναι ένας κλασικός συνδυασμός γεύσεων και υφών που αξίζει να δοκιμάσετε.
Πλεονεκτήματα:
- Πλούσια γεύση: Ο συνδυασμός κιμά, ντομάτας, μπεσαμέλ και τυριού δημιουργεί ένα πιάτο με πλούσια και γευστική εμπειρία.
- Χορταστικό: Τα κανελόνια είναι ένα χορταστικό πιάτο που μπορεί να αποτελέσει ένα πλήρες γεύμα.
- Ευέλικτο: Μπορείτε να προσαρμόσετε τη συνταγή σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά.
- Ιδανικό για οικογενειακά τραπέζια: Τα κανελόνια είναι ένα πιάτο που ταιριάζει ιδανικά για οικογενειακά τραπέζια και γιορτές.
Μειονεκτήματα:
- Χρόνος: Η παρασκευή κανελονιών μπορεί να είναι χρονοβόρα, καθώς απαιτεί την προετοιμασία του κιμά, της μπεσαμέλ και την συναρμολόγηση του πιάτου.
- Θερμίδες: Τα κανελόνια είναι ένα πιάτο με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλο για όσους ακολουθούν δίαιτα.
Συμβουλές:
- Για να εξοικονομήσετε χρόνο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο κιμά ή έτοιμη μπεσαμέλ.
- Για μια πιο ελαφριά εκδοχή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γάλα χαμηλών λιπαρών ή εναλλακτικό γάλα, όπως γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας.
- Μπορείτε να πασπαλίσετε τα κανελόνια με τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας.
**Συνολικά, τα κανελόνια με κιμά και μπεσαμέλ αποτελούν ένα γευστικό και χορταστικό πιάτο που αξίζει να δοκιμάσετε.
Βαθμολογία: 4/5
Υλικά
1 συσκευασία κανελόνια
300 γρ. κιμάς μισός μοσχαρίσιος
300 γρ.κιμάς χοιρινός
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο
1 κόκκινη πιπεριά
1 καρότο τριμμένο στον τρίφτη
2 ντομάτες τριμμένες
100 γρ.ρεγκάτο
1 κ.σ. πελτέ
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ.κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλλο
Αλάτι
Πιπέρι
ελαιόλαδο
1/2 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί
Για τη μπεσαμέλ:
1 λίτρο γάλα
50 γρ. βούτυρο
5-6 κ.σ. κόρν φλάουρ
αλάτι
λίγο πιπέρι
1 αυγό
λίγο μοσχοκάρυδο
Εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε το κρεμμύδι.Σωτάρουμε για 3-5 λεπτά μέχρι να γιαλίσει.
Προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε 1 λεπτό ακόμα.Ρίχνουμε τον κιμά, και ανακατεύουμε να ενωθεί με το κρεμμύδι και το σκόρδο και ν αλλάξει χρώμα.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, να πιεί τα υγρά του και τον σβήνουμε με το κρασί.
Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ ρίχνουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε και έπειτα ρίχνουμε την ντομάτα.
Αλατοπιπερώνουμε ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε.
Αφήνουμε σε μέτρια φωτιά 20 λεπτά. Αν χρειαστεί συμπληρώνουμε λίγο νεράκι.
Προσθέτουμε το τριμμένο καρότο και την πιπεριά Φλωρίνης κομμένη κυβάκια και αφήνουμε άλλα 10 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
Ανακατεύουμε τον κιμά ανά τακτά διαστήματα.
Αφήνουμε να κρυώσει και γεμίζουμε τα κανελόνια.Αν περισσέψει, τον απλώνουμε επάνω στα κανελόνια ή γύρω-γύρω στο ταψί.
Πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο ρεγκάτο.
Σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το γάλα και το κορν φλάουρ.Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί.
Ανοίγουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει.
Μόλις πήξει κατεβάζουμε από το μάτι, προσθέτουμε το αυγό, αλάτι, πιπέρι,μοσχοκάρυδο και ανακατεύοντας ρίχνουμε και το ρεγκάτο.
Απλώνουμε τη μπεσαμέλ επάνω στα κανελόνια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180C για περίπου 50 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσει εκτός φούρνου για να στέκεται καλά στο πιάτο σερβίρουμε και απολαμβάνουμε!!!!
Καλή σας όρεξη!!!!
Η συνταγή είναι της Ραλλούς Ψαραδέλλη
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Κανελόνια με κιμά
Υλικά
Κανελόνια (πακέτο και μισό ),
750gr κιμά μοσχαρίσιο
½ ποτηράκι λευκό κρασί
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας
1 ½ φλιτζάνι ρεγκάτο τριμμένο
1 κρεμμύδι τριμμένο
1 κουτί τοματάκι ψιλοκομμένο
1 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά
μπεσαμέλ σάλτσα – έως 500 ml..
2 κ.σ βούτυρο
2 κ.σ αλεύρι
2 και 1/2 φλ γάλα φρέσκο ζεστό
αλάτι και πιπέρι
λίγο μοσχοκάρυδο
1/2 φλ τριμμένη γραβιέρα
1 αυγό χτυπημένο
Για απο πανω
Τριμμένο κιτιρινο τυρί
Εκτέλεση
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το λάδι να κάψει και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με τον κιμά. Σβήνουμε με το κρασί.
Προσθέτουμε την κανέλα, το αλατοπίπερο και το ψιλοκομμένο τοματάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει σκεπασμένο για 40 λεπτά
(πρέπει όταν είναι έτοιμο να έχει πιει καλά το ζουμί του). Μόλις μισοκρυώσει, ρίχνουμε και ανακατεύουμε το 1 φλιτζάνι τυρί και τη φρυγανιά.
Μπεσαμελ
Λειώνουμε το βούτυρο σε μιά κατσαρόλα και προσθέτουμε το αλέυρι ανακατεύοντας καλά με το σύρμα.
Προσθέτουμε το γάλα αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο.
Γυρίζουμε το μείγμα συνεχώς με το σύρμα , μέχρι να κοχλάσει , να πήξει και να γίνει λεία , σε μέτρια φωτιά. Κατεβάζουμε απο την φωτιά και ρίχνουμς 1 χτυπημένο αβγό και το τυρί και ανακατεύουμε καλά.
Σε ένα μεγάλο και ψηλό ταψι ή πυρεξ ρίξτε τη σάλτσα κιμα στον πάτο.
Μετά μια σειρά κανελόνια, τα οποία γεμίζω ένα ένα με ένα πιρούνι ή μια κουταλιά κιμά
Ακολουθούμενη από με σάλτσα μπεσαμελ από πανω, μετα μια νέα σειρά κανελόνια τέλος με μια σάλτσα μπεσαμελ.
Τυλίγω το σκεύος με αλουμινόχαρτο.
Ψήνουμε στους 200 βαθμούς, περίπου 40 λεπτά. Τέλος προσθέτουμε το τριμμένο κίτρινο τυρί και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Καλή Απόλαυση