Facebook Instagram Pinterest
  • Αρχική
  • Συνταγές Μαγειρικής
    • Κύρια Πιάτα
      • Κρέας-Κιμάδες
      • Συνταγές για Ζυμαρικά
      • Συνταγές για Πίτες
      • Πουλερικά
      • Συνταγές για Λαδερά
      • Συνταγές για Σούπες
      • Συνταγές για Όσπρια
      • Συνταγές για Ψάρια
    • Συνταγές για Ορεκτικά
    • Αρτοσκευάσματα
    • Γλυκά – Παγωτά
    • Σαλάτες – Αλοιφές
    • Ιδιαίτερες συνταγές
      • Εύκολα & Γρήγορα
      • Διάφορες Συνταγές
      • Vegan
      • Βιολογικές συνταγές
      • Διαιτητικά
      • Εορταστικά
      • Νηστίσιμα
      • Εποχικές Συνταγές
        • Καλοκαιρινά
        • Φθινοπωρινές
        • Χειμωνιάτικες
  • Βίντεο Μαγειρικής
  • Μαγείρεψαν
    • Ραλλού Ψαραδέλλη
    • Στράτος Πέτρου
    • Γιώτα Αναστασοπούλου
    • Ελένη Τσουκάνη
    • Ευδοκία Αναστασοπούλου
    • Γιωργος Λαλούσης
    • Μαρία Κάζδαγλη
    • Grandpa Tassos cooking
    • Φωτεινή Καρακατσάνη
  • Blog
    • Διατροφής
    • Θρησκείας
    • Καθημερινότητα
    • Οδηγίες Μαγειρικής
    • Υγείας
    • Recipes in Greek & English
Facebook Instagram Pinterest
συνδεθείτε
Καλωσήρθατε! Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας
Ξεχάσατε τον κωδικό σας? ζήτα βοήθεια
Privacy Policy
ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΚΩΔΙΚΟΥ
Ανακτήστε τον κωδικό σας
Ένας κωδικός πρόσβασης θα σταλθεί με e-mail σε εσάς.
Χρυσό Σκουφάκι Χρυσό Σκουφάκι
Χρυσό Σκουφάκι
  • Αρχική
  • Συνταγές Μαγειρικής
    • Κύρια Πιάτα
      • Κρέας-Κιμάδες
      • Συνταγές για Ζυμαρικά
      • Συνταγές για Πίτες
      • Πουλερικά
      • Συνταγές για Λαδερά
      • Συνταγές για Σούπες
      • Συνταγές για Όσπρια
      • Συνταγές για Ψάρια
    • Συνταγές για Ορεκτικά
    • Αρτοσκευάσματα
    • Γλυκά – Παγωτά
    • Σαλάτες – Αλοιφές
    • Ιδιαίτερες συνταγές
      • Εύκολα & Γρήγορα
      • Διάφορες Συνταγές
      • Vegan
      • Βιολογικές συνταγές
      • Διαιτητικά
      • Εορταστικά
      • Νηστίσιμα
      • Εποχικές Συνταγές
        • Καλοκαιρινά
        • Φθινοπωρινές
        • Χειμωνιάτικες
  • Βίντεο Μαγειρικής
  • Μαγείρεψαν
    • Ραλλού Ψαραδέλλη
    • Στράτος Πέτρου
    • Γιώτα Αναστασοπούλου
    • Ελένη Τσουκάνη
    • Ευδοκία Αναστασοπούλου
    • Γιωργος Λαλούσης
    • Μαρία Κάζδαγλη
    • Grandpa Tassos cooking
    • Φωτεινή Καρακατσάνη
  • Blog
    • Διατροφής
    • Θρησκείας
    • Καθημερινότητα
    • Οδηγίες Μαγειρικής
    • Υγείας
    • Recipes in Greek & English
Αρχική Συνταγές Μαγειρικής Γλυκά - Παγωτά
  • Συνταγές Μαγειρικής
  • Γλυκά - Παγωτά
  • Ιδιαίτερες συνταγές
  • Διάφορες Συνταγές

Αξεπέραστος Καραμελωμένος χαλβάς Φαρσάλων με καβουρδισμένο αμύγδαλο

16 Ιουνίου 2019
5572

Χαλβάς Φαρσαλων

Ο καραμελωμένος χαλβάς Φαρσάλων με καβουρδισμένο αμύγδαλο είναι ένα γλυκό που θα σας ενθουσιάσει. Είναι γευστικός, βελούδινος και με την τέλεια ισορροπία γλυκιάς και τραγανής υφής. Σας τον προτείνω ανεπιφύλακτα!

Υλικά Συνταγής

  • 4 φλ. κοφτά ζάχαρη (πολύ ψιλή κρυσταλλική)
  • 4 φλ. νερό
  • 2 φλ. νισεστε ή κορν φλάουρ (κοφτά)
  • 1 φλ. ηλιέλαιο ή βούτυρο γάλακτος λιωμένο και κρύο (σε περίοδο εκτός νηστείας)
  • 1 ½ φλ. αμυγδαλόψιχα (ολόκληρα ασπρισμένα αμύγδαλα)
  • βανίλια ή κανέλα προαιρετικά για άρωμα

Εκτέλεση

Για την αυθεντική συνταγή χαλβάς Φαρσάλων, πρώτα καβουρδίζουμε τα αμύγδαλα.

Σε ταψάκι αραδιάζουμε τα αμύγδαλα χωρίς φλούδα απλωτά. Ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C, στη μεσαία σχάρα για περίπου 10′ μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε ώστε να ψηθούν τα αμύγδαλα ομοιόμορφα. Τα αφήνουμε στην άκρη.

Κρατάμε 1 φλ. ζάχαρη για την καραμέλα και μισό φλ. ζάχαρη για το τελείωμα του χαλβά.

Σε ένα μπολ ή μεγάλη κανάτα, ρίχνουμε την υπόλοιπη ζάχαρη (2,5 φλ.) το νισεστέ και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε το νερό και το λάδι (ή το λιωμένο κρύο βούτυρο) και ανακατεύουμε πολύ καλά τα υλικά στην αρχή με κουτάλι ώστε να λιώσει καλά ο νισεστές στην βάση του μπολ. Μετά με ένα σύρμα, ανακατεύουμε 2-3 λεπτά να γίνει λείο το μείγμα των υγρών υλικών. Αν βάλετε κανέλα η βανίλια θα την προσθέσετε σε αυτό το στάδιο.

Σε βαθειά κατσαρόλα με χοντρή βάση ρίχνουμε το 1 φλ. ζάχαρη σταδιακά και σε μέτρια φωτιά αφήνουμε την ζάχαρη να λιώσει να γίνει καραμέλα ανακατεύοντας όποτε είναι αναγκαίο, με λαδωμένη ξύλινη κουτάλα.

Η ζάχαρη ξεκινάει να σκουραίνει πάντα περιμετρικά, όποτε βάζοντας σταδιακά τη ζάχαρη ρίχνουμε την θερμοκρασία της και δεν προλαβαίνει να καεί η καραμέλα και να πικρίσει. Στο τέλος η καραμέλα αποκτά ωραίο χρώμα και έχει τέλεια γεύση.

Όταν η ζάχαρη λιώσει ομοιόμορφα και μετατραπεί σε καραμέλα, τότε με προσοχή προσθέτουμε τα υγρά υλικά με το νισεστέ.

Την ώρα που ρίχνουμε τα υγρά στην καραμέλα, επειδή πέφτει η θερμοκρασία της, παγώνει και σταθεροποιείται. Όμως, με το συνεχές ανακάτεμα του χαλβά στη φωτιά, θα ξαναπάρει την υγρή της μορφή και θα διαλυθεί.

Ανακατεύουμε ξανά και ξανά τον χαλβά Φαρσάλων στην κατσαρόλα, πάντα σε μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και συνεχίζουμε το ανακάτεμα για λίγα λεπτά, μέχρι να εξαφανιστεί τελείως το λάδι που κορφιάζει στην επιφάνεια του.

Τέλος, αφού ομογενοποιηθεί και γίνει λείος, τότε προσθέτουμε τα καβουρδισμένα αμύγδαλα κι απαλά ανακατεύουμε να πάνε παντού.

Θα χρησιμοποιήσουμε ρηχό ταψί για πίτα, περίπου 32 ή 34 εκ. Ο χαλβάς δεν πρέπει να έχει ύψος, για να καραμελώσει ωραία η επιφάνειά του.

Αδειάζουμε το ζεστό χαλβά στο ταψί. Κουνάμε το ταψί ώστε να απλωθεί και να ισιώσει η επιφάνειά του.

Πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη ψιλή ζάχαρη (1/2 φλ.), όλη την επιφάνεια του χαλβά.

Καίμε τη ζάχαρη με φλόγιστρο ή ψήνουμε στο γκριλ για λίγα λεπτά, τοποθετώντας τον χαλβά στην πάνω σχάρα του φούρνου, μέχρι να λιώσει και να καραμελώσει η ζάχαρη.

Αφού κρυώσει καλά, κόβουμε σε κομμάτια.

Μυστικά για τον καλύτερο χαλβά Φαρσάλων

  1. Για καλύτερο καραμέλωμα της ζάχαρης, βάζουμε λίγη ζάχαρη στην κατσαρόλα και όταν αυτή λιώσει προσθέτουμε σταδιακά σε 2-3 δόσεις, βροχηδόν την υπόλοιπη ζάχαρη ώστε να λιώσει ομοιόμορφα και να διατηρήσει ωραίο χρώμα.
  2. Για το χαλβά Φαρσάλων, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε νισεστέ ή κορν φλάουερ.
  3. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο ανακάτεμα του νισεστέ με τα υγρά υλικά. Γιατί αν δεν διαλυθεί σωστά το άμυλο, τότε τα κουμπάκια θα παραμείνουν στο μείγμα αδιάλυτα.
  4. Την ώρα που θα ρίξετε τα υγρά υλικά στην καυτή καραμέλα επειδή πέφτει θερμοκρασία της αυτή παγώνει και σταθεροποιείται. Σιγά-σιγά όμως με την θερμοκρασία της κατσαρόλας που ξανανεβαίνει και το συνεχές ανακάτεμα το μείγμα γίνεται πάλι ομοιόμορφο.
  5. Ο ατμός που σχηματίζεται την ώρα που θα προσθέσετε τα υγρά στην καραμέλα, θέλει πολλή προσοχή. Καλύτερα να φοράτε το γάντι της κουζίνας για να μην καείτε από τον ατμό
  6. Ο χαλβάς Φαρσάλων, πρέπει να πήξει όταν ακόμη είναι στην κατσαρόλα.
  7. Ο χαλβάς Φαρσάλων είναι έτοιμος, όταν ξεκολλήσει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και γίνει μία σφιχτή κολλώδης μάζα.
  8. Η καραμελωμένη επιφάνεια του χαλβά Φαρσάλων είναι ότι καλύτερο. Για να καραμελώσετε το χαλβά Φαρσάλων έχετε δύο επιλογές. Ή αφού πασπαλίσετε με τη ζάχαρη να καραμελώσετε τη ζάχαρη στην επιφάνεια του χαλβά με φλόγιστρο όπως  στην κρεμ μπρουλέ, ή να βάλετε το ταψί στο φούρνο κάτω από το γκριλ ώστε με τη ζέστη να λιώσει η ζάχαρη που πασπαλίσατε και να καραμελώσει η επιφάνεια.

Αργυρω

Facebook
Pinterest
Viber
    afharis

    ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟ

    Γλυκά - Παγωτά

    Πολίτικο Θεσσαλονίκης: Παραδοσιακή συνταγή με μαστίχα!

    Γλυκά - Παγωτά

    Παγωτίνια: Απολαυστικά γλυκάκια για τον καφέ μας!

    Κομμάτι από δροσερή λεμονόπιτα με πλούσια κρέμα βανίλιας και ξύσμα λεμονιού, πασπαλισμένο με σαντιγί, έτοιμο για σερβίρισμα.
    Γλυκά - Παγωτά

    Δροσερή Λεμονόπιτα με Κρέμα Βανίλιας: Το απόλυτο καλοκαιρινό γλυκό!

    Πατήστε εδώ για να μπείτε στην κοινότητά μας στο Viber.
    Εύκολα & Γρήγορα

    Αφράτες Τηγανόπιτες χωρίς Ζύμωμα (με λαχανικά και τυρί)

    Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια! Οι Αφράτες Τηγανόπιτες χωρίς Ζύμωμα είναι η απόλυτη λύση για όσους αγαπούν...
    Ενα ταψί με δροσερό γλυκό γιαούρτι με κομματάκια ανανά, πασπαλισμένο με καρύδια, έτοιμο για σερβίρισμα.
    Γλυκά - Παγωτά

    Γλυκό Γιαούρτι με Ανανά

    Αν σας αρέσει η συνταγή μας, Αφήστε μας τη βαθμολογία σας με αστεράκια! Το Γλυκό Γιαούρτι με Ανανά είναι ένα πανεύκολο, υπέροχο, δροσιστικό και ανάλαφρο...
    Πιάτο με κομμάτι Ραβανί-Καρυδόπιτα, σιροπιαστό, πασπαλισμένο με κανέλα ή ινδοκάρυδο, έτοιμο για απόλαυση.
    Γλυκά - Παγωτά

    Ραβανί,Καρυδόπιτα!!!

    Το Ραβανί-Καρυδόπιτα είναι μια συνταγή που πραγματικά με ενθουσιάζει, γιατί συνδυάζει δύο από τα πιο αγαπημένα μου σιροπιαστά γλυκά! Φανταστείτε την αφράτη υφή του...
    Ενα κομμάτι με χρυσαφένιες Πατάτες Ογκρατέν, με λιωμένο τυρί και φέτες πατάτας, έτοιμο για σερβίρισμα.
    Ελένη Τσουκάνη

    Πατάτες Ογκρατέν

    Οι Πατάτες Ογκρατέν είναι ένα από τα πιο αγαπημένα μου φαγητά, γιατί είναι τόσο χορταστικές, τόσο κρεμώδεις και τόσο μα τόσο νόστιμες! Είναι ιδανικές...
    Πιάτο με χρυσαφένιες πατάτες ογκρατέν, με λιωμένο τυρί και κρεμώδη υφή, έτοιμο για σερβίρισμα.
    Διάφορες Συνταγές

    Πατάτες “ογκρατέν” για να το απολαύσετε ως ορεκτικό ή συνοδευτικό

    Οι Πατάτες “ογκρατέν” είναι μια πανεύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό πιάτο που το λατρεύουν όλοι στο σπίτι! Είναι τόσο κρεμώδεις, τόσο τυρένιες, που τις...

    Ακολουθείστε το @xrysoskoufaki στο Instagram

    Πατήστε το“Follow on Instagram“  και δείτε όλα τα stories των νέων συνταγών μας!

    Δείτε Παλιότερες αναρτήσεις

    Ιούλιος 2025
    Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    « Ιούν    

    Μεζούρες και Γραμμάρια

    Χρυσό Σκουφάκι
    ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΕΜΆΣ
    Καθημερινές Συνταγές που εμείς ψάχνουμε , βρίσκουμε , φτιάχνουμε, μεταφράζουμε για να σας τις δίνουμε με ένα τρόπο εύκολο έτσι ώστε να μας ακολουθείτε σε αυτό το ταξίδι της δημιουργίας και των Γεύσεων
    Επικοινωνία: [email protected]
    ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΜΑΣ
    Facebook Instagram Pinterest
    • Όροι και Προυποθέσεις
    • Όροι Χρήσης -Συμμόρφωση GDPR
    • Privacy Policy
    • Mεζούρες και γραμμάρια
    © Χρυσό Σκουφάκι - Συνταγές για όλους
    ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΘΕΜΑΤΑ
    παγωτό σάντουιτς με μπισκότο
    Γλυκά - Παγωτά

    Παγωτό Σαντουιτς με μπισκότο

    Υλικά: 500 γραμμάρια κρέμα γάλακτος 35% (πάρα πολύ παγωμένη) 400 γραμμάρια ζαχαρούχο γάλα 200 γραμμάρια τυρί κρέμα (ή mascarpone) 300 γραμμάρια μπισκότα πτι-μπερ (περίπου 40 μπισκότα) 200 γραμμάρια μπισκότα...