Ψάχνετε για έναν νόστιμο και εύκολο τρόπο να αξιοποιήσετε το περισσευούμενο τσουρέκι σας; Δοκιμάστε τις Καριόκες με τσουρέκι, ένα γλυκό που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει!
Με απλά υλικά μπορείτε να δημιουργήσετε γευστικές Καριόκες που θα αγαπήσουν όλοι.
Μην διστάσετε να πειραματιστείτε! Προσθέστε σταφίδες, σοκολατένια τρίμματα ή άλλα υλικά της αρεσκείας σας για να κάνετε τις καριόκες με τσουρέκι ακόμα πιο ιδιαίτερες.
Η συνταγή που μοιραστήκατε είναι όντως πεντανόστιμη και εύκολη! Ας την δούμε αναλυτικά:
Υλικά:
1 τσουρεκι μπαγιάτικο
2 κουπες καρύδια τριμμένα
5-6 κ.σ. κακάο
1 κ.γ. κανέλα
1-2 κ.σ. κονιάκ ή ρούμι
100γρ. βούτυρο λιωμένο
1 κούπα (200γρ.) αλεσμένο γλυκό πορτοκάλι
1/2 κούπα (100ml) σιρόπι από το γλυκό πορτοκάλι
500-600γρ. κουβερτούρα
1/2 κ.σ. λάδι ελαφρύ
Εκτέλεση:
Θρυμματίζουμε το τσουρέκι στο χέρι ή σε πολυμηχανή.
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το τσουρέκι, τα καρύδια, το κακάο, την κανέλα, το κονιάκ, το βούτυρο, το γλυκό πορτοκάλι και το σιρόπι. Ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Πλάθουμε το μείγμα σε δύο μπαστουνάκια.
Τυλίγουμε κάθε μπαστουνάκι σε αντικολλητικό χαρτί και τα βάζουμε στην κατάψυξη για 3 ώρες.
Κόβουμε τα μπαστουνάκια σε φέτες πάχους 1 εκ.
Λιώνουμε την κουβερτούρα σε μπεν μαρί με το λάδι.
Βουτάμε κάθε φέτα στην κουβερτούρα και τις αφήνουμε σε λαδόκολλα να στεγνώσουν.
Απολαμβάνουμε τις δροσερές και γευστικές καριόκες μας!
Προτείνουμε:
Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά στο μείγμα, όπως σταφίδες, ψιλοκομμένα φρούτα ή ξηρούς καρπούς.
Αν θέλετε πιο σφιχτές καριόκες, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μπισκότο τριμμένο στο μείγμα.
Φροντίζουμε η κουβερτούρα να είναι αρκετή για να καλύψει πλήρως τις καριόκες.
Καλή όρεξη!
H συνταγή είναι της κας Βάνα Ντελή
Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή
Καριόκες με καρύδι και πορτοκάλι
Συστατικά
5 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις 780 γρ
4 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι γαρύφαλλο
1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
2/3 φλυτζ κακάο χωρίς ζάχαρη σε σκόνη
450 γρ καρύδι χοντροτριμμένο 3 1/2 φλ
6 αυγά πολύ μεγάλα, σε θερμοκρασία δωματίου
450 γρ μέλι 1 1/3 φλιτζάνι, ελαφρώς ζεσταμένο
1 φλιτζάνι κρυσταλλική ζάχαρη
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
χυμό από 1 πορτοκάλι
1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
Καλής ποιότητας σοκολάτα για γλασάρισμα. Προτιμώ μια γλυκόπικρη σοκολάτα…τουλάχιστον 70%
Οδηγίες
Προθερμάνετε το φούρνο στους 180° C. Τοποθετήστε τη σχάρα στο κέντρο.
Στρώστε το ταψί με λαδόκολλα.
Σε ένα μεγάλο μπολ, κοσκινίζουμε τα στεγνά υλικά. (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, γαρίφαλο, κανέλα και κακάο).
Προσθέτουμε τα αλεσμένα αμύγδαλα και τα ενσωματώνουμε με τα στεγνά υλικά. Αφήνω στην άκρη.
Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης ή στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με το εξάρτημα για το σύρμα, χτυπήστε τα αυγά για 2-3 λεπτά.
Προσθέστε μέλι. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει καλά.
Προσθέστε ζάχαρη. Χτυπήστε καλά.
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, το χυμό και το εκχύλισμα.
Αλλαζουμε στο εξάρτημα κουπιών. Προσθέστε το μείγμα του αλευριού μέχρι να ομογενοποιηθεί. (Η ζύμη θα είναι μαλακή και κολλώδης).
Δουλεύοντας με τη ζύμη σε μικρές παρτίδες, τοποθετήστε το σε καλά αλευρωμένη ξύλινη σανίδα και ανοίξτε το σε πάχος 1.5 εκ περίπου.
Με κόφτη σε σχήμα ρόμβου ή με μαχαίρι κομμένη ζύμη (εγώ χρησιμοποιώ κόφτη 2 ιντσών).
Τοποθετήστε σε ταψί.
Συνεχίζουμε μέχρι να εξαντληθει όλη η ζύμη. Τα περισσεύματα ζύμης που περισσεύουν μπορούν να ζυμωθούν ξανά.
Ψήνετε στους 180° C για περίπου 15-18 λεπτά ή μέχρι να σφίξει στην αφή.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν γλασάρουμε με σοκολάτα.
Καλή απόλαυση