Το πιο Αφράτο ΚΕΙΚ

 

Συστατικά
250 γρ αποξηραμένα δαμάσκηνα κομμένα στα 4
100ml  κονιάκ
1/2 κουταλάκι ξύσμα πορτοκάλι (1 πορτοκάλι)
300 γραμμάρια απλό αλεύρι, και λίγο επιπλέον 
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικιν παουντερ
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα
½ κουταλάκι αλάτι
200 γραμμάρια άλατισμένο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, συν επιπλέον για λίπανση
200γρ Ζάχαρη άχνη
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
2 μεγάλα αυγά
230g πλήρες γιαούρτι, να βγεί από το ψυγείο 30 λεπτά πριν την χρήσει
Άχνη ζάχαρης, για πασπαλισμα
Για το μείγμα με τα καρύδια:
40 γραμμάρια (ή 60 γραμμάρια) καστανή ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας (ή 1 κουταλιά της σούπας) κανέλα
40g (ή 60g) καρυδιά κομμένα περίπου σε κομμάτια 0,5cm
1/8 κουταλάκι αλάτι

Θα χρειαστείτε: μία φόρμα 23cm (ή 23cm στρογγυλή αποσπόμενη φόρμα) και ένα ηλεκτρικό μίξερ.

Οδηγίες

1. Τοποθετήστε τα δαμάσκηνα σε ένα μπολ με το  κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού. Καλύψτε το μπολ με μία μεμβράνη και αφήστε τη σε θερμοκρασία δωματίου όλη τη νύχτα για να απορροφήσουν τα δαμάσκηνα , ανακατεύοντας μερικές φορές.

2. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 ° C / 180 ° C στο αέρα ή αερίου 6. Βουτυρώστε και αλευρώστε μία φόρμα 23cm και αφήστε το στην άκρη.

3. Για να φτιάξετε το μείγμα καρυδιού, συνδυάστε όλα τα συστατικά του σε ένα μικρό μπολ και αφήστε το στην άκρη.

4. Αδειάστε το αλεύρι, το μπέικιν, την σόδα και το αλάτι μαζί σε ένα μπολ και αφήστε το στην άκρη.

5. Τοποθετήστε το βούτυρο και τη ζάχαρη στο μπολ ενός ηλεκτρικού μίξερ με το εξάρτημα ανάμειξης. Χτυπάτε σε μεσαία-υψηλή ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμμώδες. Προσθέστε τη βανίλια και τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπάτε καλά μετά από κάθε προσθήκη και ξύστε κάτω από τις πλευρές του μπολ για να εξασφαλίσετε την ομοιόμορφη ανάμιξη. Μειώστε την ταχύτητα σε χαμηλή και προσθέστε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το γιαούρτι, ξεκινώντας και τελειώνοντας με το μείγμα αλευριού για να σταθεροποιήσετε το μείγμα και να αποφύγετε την πήξη. Αφαιρέστε το μπολ από το μηχάνημα και, χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα από καουτσούκ, ρίξτε μέσα τα μουσκεμένα δαμάσκηνα μαζί με το σιρόπι τους.

6. Βάλτε το μισό μείγμα του κέικ στην φόρμα και πασπαλίστε από πάνω με το μείγμα από τα καρύδια. Ακολουθήστε με το υπόλοιπο μείγμα του κέικ και ψήνετε για 50-60 λεπτά,  ή μέχρι να βγει καθαρή μία οδοντογλιφίδα που εισάγεται στο κέντρο του κέικ. Βγάλτε από το φούρνο και αφήστε το να παραμείνει για 10 λεπτά στην φόρμα. Εάν χρησιμοποιείτε μία συμπαγής φόρμα, αναποδογυρίστε το σε μια πιατέλα για κέικ , Πασπαλίστε με ζάχαρη άχνη σε περίπτωση που θα το σερβίρετε ζεστό, ή αφήστε το να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου πριν από το πασπαλίσετε με άχνη.

Καλή Επιτυχία

Προηγούμενο άρθροΝόστιμα Ζυμαράκια με άχνη – μέλι – μαρμελάδα
Επόμενο άρθροΠίτα με Σπανάκι και Ζαμπόν