Καριόκες με φουντούκια

Οι καριόκες με φουντούκια είναι μια γλυκιά λιχουδιά. Αυτές τα μικρά γλυκάκια αποτελούνται από ένα μείγμα από φουντούκια,σοκολάτα  και κακάο.  Η γεύση είναι πλούσια και απολαυστική, με το φουντούκι να προσδίδει μια υπέροχη υφή και γεύση. Οι καριόκες με φουντούκια είναι ιδανικές για γλυκό σνακ ή επιδόρπιο και μπορείτε να τις απολαύσετε με έναν καφέ ή τσάι.

Υλικά

Συνταγή (εγώ μέτρησα με κούπα)
Για τη γέμιση:
1 ¼ φλ. τσαγιού γάλα
200 ml Βιτάμ
1 ½ φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
50 γρ. κακάο
3 πακέτα μπισκότα Πτι Μπερ χοντρο-αλεσμένα (όχι εντελώς σκόνη)
250 γρ. καρύδια ή φουντούκια χοντρο-κομένα στο multi ή σε γουδί
ξύσμα πορτοκαλιού
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ (το έβαλα να βράσει λίγο μαζί με το γάλα να φύγει το αλκοόλ)
Για την επικάλυψη σοκολάτας:
750 γρ. κουβερτούρα γάλακτος έβαλα εγώ
4 κ.σ ηλιέλαιο

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το γάλα να ζεσταθεί.
Κοσκινίζουμε την άχνη ζάχαρη και το κακάο σε ένα μπολ μαζί να ενωθούν.
Τρίβουμε στο μπλέντερ τα Πτι-Μπέρ και τα καρύδια ή τα φουντούκια και τα προσθέτουμε στο μπολ με το κακάο.
Προσθέτουμε μέσα το γάλα που ζεστάναμε, προαιρετικά ξύσμα πορτοκαλιού και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα μείγμα που να πλάθεται.
Σχηματίζουμε 3-4 μπαστούνια μεγέθους επιλογής μας, τα τυλίγουμε σε μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε στο ψυγείο να σφίξουν τουλάχιστον για 3 ώρες.

Όταν κρυώσουν λιώνουμε με την διαδικασία μπεν μαρί την κουβερτούρα μαζί με το ηλιέλαιο (η στα μικροκυμάτα σε χαμηλή θερμοκρασία και βάζω μετά το ηλιέλαιο) .
Κόβουμε τα μπαστουνάκια σε κομμάτια μεγέθους που επιθυμούμε (μικρές φέτες 1 ή 1 1/2 εκ. ή λίγο πιο μεγάλες) και τις βουτάμε μια-μια στην λιωμένη κουβερτούρα. Αφού τα βουτήξουμε όλα τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα

καριόκες με φουντούκια

και τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.. Μόλις κρύωσαν τα έβαλα σε αλουμινοχαρτο και τα έβαλα στο κουτί 

Η Συνταγή είναι της Δέσποινα Μπο

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Ζηλευτές καριόκες!!!

Καριόκες

Υλικά:

225 γρ μπισκότα πτι μπερ ή σοκολατένιο κέικ θρυμματισμένα.
100 γρ.χοντροκομμένα καρύδια
25 γρ.κακάο
2 κ.σ.άχνη ζάχαρη
75 γρ.βούτυρο
100 γρ.υποβρύχιο βανίλια
1/2 σφηνάκι μπράντι
1 κ.γ.εκχύλισμα βανίλιας
60 ml γάλα χλιαρό (αν βάλω μπισκότα)
350 γρ. κουβερτούρα για επικάλυψη.

Εκτέλεση:

1) Σε ένα μεγάλο μπολ αναμιγνύω τα θρυμματισμένα μπισκότα,τα χοντροκομμένα καρύδια,το κακάο και την άχνη ζάχαρη.
2)Σε ένα κατσαρολάκι λιώνω το βούτυρο μαζί με την βανίλια υποβρύχιο.Κατεβάζω από τη φωτιά και προσθέτω το μπράντι και το εκχύλισμα βανίλιας.
3)Ρίχνω τα υγρά υλικά στο μπολ με τα στερεά,μαζί με το γάλα και ανακατεύω πολύ καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4) Βάζω το μείγμα κατά μήκος σε μια λαδόκολλα και το τυλίγω σφιχτά σα λουκάνικο.

5) Το βάζω στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.
6) Το βγάζω από το ψυγείο και με κοφτερό μαχαίρι το κόβω σε ροδέλες πάχους 2 εκ.περίπου.
7) Λιώνω σε μπεν μαρί η στα μικροκύματα την κουβερτούρα κι όσο είναι ακόμα πολύ ζέστη βουτάω ένα ένα τα κομμάτια του γλυκού και τα αφήνω έπειτα πάνω στη λαδόκολλα
(επειδή οι ροδέλες είναι κρύες η σοκολάτα παγώνει αμέσως σχεδόν πάνω τους).
8)Έτοιμες για σερβίρισμα η διαφορετικά τις τυλίγω σε αλουμινόχαρτο μια μια.
Καλή επιτυχία!!!

H Συνταγή είναι της κας Ελένης Τσιουκάνη

Προηγούμενο άρθροΣουτζουκάκια με πουρέ
Επόμενο άρθροΤηγανιτές της Γιαγιάς!!! Μια γευστική εμπειρία που ξυπνάει νοσταλγικές αναμνήσεις.