Τα Κεφτεδάκια Κοτόπουλου με Λευκή Σάλτσα αποτελούν ένα ελαφρύ και πεντανόστιμο πιάτο, ιδανικό για όλη την οικογένεια. Τα κεφτεδάκια είναι αφράτα και ζουμερά χάρη στο ψωμί και τα λαχανικά, και ψήνονται στο φούρνο για ένα πιο υγιεινό αποτέλεσμα. Η βελούδινη λευκή σάλτσα , εμπλουτισμένη με μουστάρδα και άνηθο , αγκαλιάζει τα κεφτεδάκια και απογειώνει τη γεύση!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips
Υλικά
Για τα Κεφτεδάκια Κοτόπουλου:
- 500 γρ. – Κιμά κοτόπουλου
- 100 γρ. – Ψύχα ψωμιού (μουσκεμένη και πολύ καλά στιμμένη)
- 1 μέτριο – Κρεμμύδι ξερό (τριμμένο)
- 1 μέτριο – Καρότο (τριμμένο)
- 1 – Αυγό
- 2 κ.σ. – Μουστάρδα (κουταλιές σούπας)
- 1 κ.σ. – Μίγμα μπαχαρικών για πουλερικά (κουταλιά σούπας)
- Λίγο – Φρεσκοκομμένο δυόσμο
- Λίγο – Μαϊντανό
- 6-8 κ.σ – Λάδι (ελαιόλαδο, για τη ζύμη)
- Ανάλογα – Αλάτι και πιπέρι
- Ανάλογα – Επιπλέον λάδι (για το άλειμμα πριν το ψήσιμο)
Για τη Λευκή Σάλτσα:
- 2 κ.σ. – Βούτυρο (κουταλιές σούπας)
- 2 κούπες – Ζωμό λαχανικών ή κοτόπουλου (ή εναλλακτικό)
- 2 κ.σ. κοφτές – Αλεύρι (κουταλιές σούπας)
- 100 ml – Κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. – Μουστάρδα (κουταλιά σούπας)
- Ανάλογα – Αλάτι και πιπέρι
- Ανάλογα – Χυμό από ένα ζουμερό λεμόνι (για τη σάλτσα)
- Λίγο ψιλοκομμένο – Άνηθο (για το σερβίρισμα)
Εκτέλεση
Α. Κεφτεδάκια & Ψήσιμο:
1. Ζύμωμα: Βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια σε μια λεκάνη και τα ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ενωθούν καλά και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
2. Πλάσιμο: Πλάθουμε μικρά, στρογγυλά κεφτεδάκια και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα .
3. Ψήσιμο: Τα αλείφουμε με μπόλικο λάδι και τα ψήνουμε στους 180°C για 40 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν καλά .
Β. Λευκή Σάλτσα:
1. Ρου (Roux): Σε ένα απλωτό σκεύος (ή κατσαρόλα), ρίχνουμε το βούτυρο και το βάζουμε στη φωτιά. Όταν λιώσει, προσθέτουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να καβουρδιστεί ελαφρά .
2. Ζωμός: Προσθέτουμε τότε τον ζωμό (ή την εναλλακτική με βραστό νερό και σκόνη νοστιμιάς), αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε διαρκώς με το σύρμα μέχρι να έρθει σε βρασμό και να “δέσει” η σάλτσα.
3. Κρέμα: Στη συνέχεια, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε λίγο ακόμα. Τέλος, προσθέτουμε τη μουστάρδα και τον χυμό λεμονιού .
Γ. Σερβίρισμα:
1. Ενσωμάτωση: Αφού ετοιμαστεί η σάλτσα, προσθέτουμε μέσα τα κεφτεδάκια και περιμένουμε να πάρει μία βράση το φαγητό (για 1-2 λεπτά) ώστε να ενωθούν τα δύο υλικά.
2. Τελείωμα: Σερβίρουμε την σούπα ζεστή, προσθέτοντας φρέσκο, ψιλοκομμένο άνηθο . Καλή όρεξη! Δείτε κι άλλες Συνταγές για Κοτόπουλο με Λευκή Σάλτσα!
Χρόνοι Παρασκευής
Ενεργός Χρόνος Προετοιμασίας: 25 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος Κεφτεδακίων: 40 λεπτά (στους 180°C)
Χρόνος Σάλτσας: 10 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 1 ώρα και 15 λεπτά
Χρήσιμα Tips
Μυστικά για Αφράτα Κεφτεδάκια και Βελούδινη Σάλτσα
Εναλλακτική (Τηγάνι): Εάν επιθυμείτε πιο πλούσια γεύση (αλλά και πιο ‘βαρύ’ αποτέλεσμα), μπορείτε να αλευρώσετε και να τηγανίσετε τα κεφτεδάκια αντί να τα ψήσετε. Στη συνέχεια, φτιάξτε τη σάλτσα στο ίδιο σκεύος, αφήνοντας τα υπολείμματα του τηγανίσματος (λίπος και αλεύρι) για να δώσουν επιπλέον νοστιμιά .
Ψωμί: Η μουσκεμένη και καλά στιμμένη ψύχα ψωμιού είναι κρίσιμη για να γίνουν τα κεφτεδάκια κοτόπουλου αφράτα και να μην στεγνώσουν κατά το ψήσιμο.
Ζωμός: Αν δεν διαθέτετε έτοιμο ζωμό , μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βραστό νερό με μια κουταλιά από κάποιο μίγμα λαχανικών ή κοτόπουλου σε σκόνη (π.χ. Maggi νοστιμιά). Αυτό είναι απαραίτητο για να έχει βάθος η σάλτσα.
Το Ρου (Roux): Για να πετύχετε βελούδινη σάλτσα , βεβαιωθείτε ότι το αλεύρι έχει καβουρδιστεί ελαφρά στο βούτυρο πριν προσθέσετε τον ζωμό. Προσθέστε τον ζωμό σιγά σιγά και ανακατεύετε συνεχώς με το σύρμα για να μη σβολιάσει.
Tags:
Alt Text 1: Κεφτεδάκια κοτόπουλου σε λευκή σάλτσα, σερβιρισμένα με ρύζι και άνηθο.
Alt Text 2: Ψημένα κεφτεδάκια κοτόπουλου σε λαδόκολλα, ρόδινα και ζουμερά.
Alt Text 3: Βελούδινη λευκή σάλτσα σε κατσαρόλα, με μουστάρδα και κρέμα γάλακτος.
Σχετικές Συνταγές










