Κέικ μήλου και κανέλας

Η αγαπημένη μας μαμά φτιάχνει για εμάς μοσχομυριστό, αφράτο, πανεύκολο Κέικ μήλου και κανέλας και μερικά ακόμη απλά υλικά.

Συστατικά

3 αυγά
2,5 κούπες ζάχαρη
1 ζάχαρη βανίλια
1 κουταλιά της σούπας μαρμελάδα βερίκοκο
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 1/2 φλιτζάνια λάδι
2 μεγάλα μήλα
3 1/2 φλιτζάνια αλεύρι
1/2 σακουλάκι μπέικιν πάουντερ, ξύσμα λεμονιού και λίγο χυμό
λίγη άχνη ζάχαρη για πασπάλισμα

1 φλιτζάνι έχει όγκο 100ml.

Εκτέλεση

Χτυπάμε καλά τα αυγά με το μίξερ και μετά προσθέτουμε τη ζάχαρη, τη βανίλια και το λεμόνι.
Χτυπάμε για λίγα λεπτά ακόμα και μετά προσθέτουμε σταδιακά όλα τα υπόλοιπα υλικά (τα μήλα καθαρίζονται και τρίβονται).
Στη ζύμη μπορείτε να προσθέσετε λίγη σταφίδα ή ψιλοκομμένα καρύδια αν θέλετε.

Ανακατεύουμε προσεκτικά και μετά αδειάζουμε σε ταψί και ψήνουμε. Ο φούρνος πρέπει να ζεσταθεί στους 200 βαθμούς, μόλις βάλετε το κέικ, χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 180 και ψήστε για μισή ώρα περίπου. (Δίπλωσα το λαδόκολλα ανάλογα με το μέγεθος της φόρμας, μετά έριξα τη ζύμη και έψησα το κέικ). Η Φόρμα μου έχει μέγεθος 34 x 12 x 8 cm
Βγαλτε το ψημένο κέικ από τη φόρμα, αφαίρεστε προσεκτικά το χαρτί και όταν κρυώσει το πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη.

Καλή απόλαυση

Οι γαστρονομικές απολαύσεις είναι ατελείωτες! Δοκιμάστε μαζί μας άλλη μία λαχταριστή συνταγή

Κέικ μήλου, κρέμα βανίλιας και σαντιγί με κομμάτια σοκολάτας και ψημένα αμύγδαλα…

Κέικ μήλου, κρέμα βανίλιας και σαντιγί με κομμάτια σοκολάτας και ψημένα αμύγδαλα...

για διακόσμηση🧡

Υλικά

μήλα (περίπου 2 κιλά)…
ζάχαρη για καραμελοποίηση (αρκεί να σκεπάσει καλά το ταψί).

Για την βάση:
7 αυγά,
7 κουταλιές ζάχαρη,
3 κουταλιές αλεύρι,
12 κουταλιές αλεσμένο καρύδι,
1 μπέικιν πάουντερ.

Για την κρέμα… μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο σαντιγί, φτάνει. Μου είχαν μείνει κρόκοι  και έφτιαξα μια κρέμα βανίλιας.

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τα μήλα… τα πλένουμε καλά, τα ξεφλουδίζουμε και τα κόβουμε σε μακριές φέτες (μπορείτε να τα κόψετε και με άλλο τρόπο, αλλά κάθονται καλύτερα έτσι).
Βάζουμε μια στρώση μήλα πάνω από τη στρώση ζάχαρης και βάζουμε το ταψί στο φούρνο σε δυνατή φωτιά για 10-15 λεπτά.
Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και βάζετε άλλη μια στρώση μήλα… το ξαναβάζετε στο φούρνο… μέχρι να ετοιμάσετε το παντεσπανι.

Για την βάση
Χτυπάμε 7 ασπράδια όσο πιο δυνατά γίνεται με 7 κουταλιές ζάχαρη, προσθέτουμε τους κρόκους, μετά το αλεύρι, τα καρύδια και το μπέικιν πάουντερ (ετοιμασμένο από πριν σε ένα μπολ).
Ανακατεύουμε με μεγαλες κινήσεις, από κάτω προς τα πάνω. Αποφύγετε τις κυκλικές κινήσεις.
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και περιχύνουμε πάνω απο τα μήλα, ισοπεδώνουμε καλά και μετά το ξαναβάζουμε στο φούρνο για περ. 35 λεπτά ..σε μέτρια φωτιά.

Βγάζετε το ταψί από το φούρνο και τοποθετείτε ένα άλλο ταψί πάνω του και μετά γυρίζετε γρήγορα αλλά προσεκτικά! Αφήνετε το κέικ να κρυώσει… 2,3 ώρες, μετά μπορείτε να ετοιμάσετε
την κρέμα ή τη σαντιγί.
Αρκεί να χρησιμοποιήσετε σαντιγί (500 ml κρέμα γάλακτος για σαντιγί με 35% λιπαρά και 2,3 κουταλιές της σούπας βανίλια άχνη ζάχαρη… χτυπήστε…ανακατέψτε για 2,3 λεπτά….μέχρι να
αρχίσετε να βλέπετε ίχνη που αφήνει η μίξερ, μετά χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα και σταματάμε, για να μην κόψει)

Έφτιαξα την εξής κρέμα βανίλιας: 6 κρόκους αυγών με 150 γραμμάρια ζάχαρη, τους έβαλα σε μπεν μαρι μέχρι να λιώσει η ζάχαρη, η σύνθεση έγινε ζεστή αλλά δεν έβρασε.
Το κατέβασα από τη φωτιά έβαλα μια μεμβράνη και το άφησα να κρυώσει… μια ώρα στην κουζίνα και μετά μια ώρα στο ψυγείο.Μετά το έβγαλα από το ψυγείο και ανακάτεψα τα αυγά
με το τυρί κρέμα (Εγώ χρησιμοποίησα Philadelphia), μετά με 250 γραμμάρια σαντιγί.
Άπλωσα την κρέμα πάνω από το κέικ αλλά συνειδητοποίησα ότι θα μου άρεσε περισσότερο αν εβαζα και άλλα 250 γραμμάρια σαντιγί πάνω από την κρέμα.
Πασπαλίσα καβουρδισμένα αμύγδαλα και σοκολάτα.
Χρησιμοποίησα ένα ταψί 25/35, αλλά μπορεί να προσαρμοστεί και για άλλες διαστάσεις

Καλή Απόλαυση

ΠΗΓΗ: Pasiune dulce Lacri C

Προηγούμενο άρθροΠατατόπιτες στο τηγάνι ακριβώς όπως της γιαγιάς
Επόμενο άρθροΜπιφτέκια γεμιστά με τυρί στον φούρνο