Το Κέικ Παντεσπάνι με Κρέμα Πορτοκάλι είναι ένα υπέροχο γλυκό, ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Η συνταγή ήταν εύκολη και γρήγορη, ενώ το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Σίγουρα θα το ξαναφτιάξω! Η υφή: Το παντεσπάνι ήταν αφράτο και ελαφρύ, με τέλεια υφή που δεν θρυμματιζόταν. Η κρέμα πορτοκάλι ήταν απαλή και δροσερή, με ωραία ισορροπία γλυκιάς και ξινής γεύσης. Η γεύση: Η γεύση του πορτοκαλιού ήταν έντονη και αρωματική, χωρίς να είναι overpowering. Η κρέμα ήταν βελούδινη και πλούσια, ενώ το παντεσπάνι απορροφούσε ό,τι σιρόπι είχε ραντιστεί, δίνοντας μια ζουμερή αίσθηση. Η συνολική εντύπωση: Ήταν ένα υπέροχο κέικ, ιδανικό για όλες τις περιστάσεις. Η συνταγή ήταν εύκολη και γρήγορη, ενώ το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Σίγουρα θα το ξαναφτιάξω!
Δείτε στο τέλος της συνταγής Χρήσιμα Tips Ο καλύτερος τρόπος να μας δείξετε την αγάπη σας είναι να μας αφήσετε μια βαθμολογία με αστεράκια! ⭐⭐⭐⭐⭐
Υλικά Συνταγής
Για το Παντεσπάνι:
- 4 Μεγάλα αυγά
- 200 γρ. Ζάχαρη (κρυσταλλική)
- 360 γρ. Αλεύρι (απλό, για όλες τις χρήσεις)
- 200 ml Γάλα
- 200 ml Ηλιέλαιο
- 3 κγ Μπέικιν πάουντερ
- 1 Πρέζα αλάτι
- Ξύσμα από 1 μεγάλο πορτοκάλι
Για την Κρέμα Πορτοκαλιού:
- 250 ml Κρέμα γάλακτος (πλήρης λιπαρά, 1 φλιτζάνι)
- 1/2 κγ Καθαρό εκχύλισμα βανίλιας (ή βανιλίνη)
- 2,5 κγ Φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 2 κσ Ζάχαρη ζαχαροπλαστικής (άχνη)
- 1,5 κγ Ξύσμα πορτοκαλιού (μπορείτε να προσθέσετε λίγο ακόμα για επιπλέον γεύση)
Εκτέλεση
Προετοιμασία και Ψήσιμο του Παντεσπάνι
Προθερμανση και Προετοιμασία Ταψιού: Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 160°C στον αέρα. Βουτυρώνετε το κάτω μέρος και τις πλευρές ενός ταψιού (περίπου 38 εκ x 25 εκ) και στη συνέχεια στρώνετε μ’ ένα κομμάτι λαδόκολλα.
Προετοιμασία Μείγματος: Βάλτε τα αυγά, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ. Χτυπήστε με ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα μέχρι το μείγμα να πάρει απαλή και κρεμώδη υφή, να αφρατέψει πολύ και να διπλασιαστεί σε όγκο. Αυτό είναι το μυστικό για το αφράτο Κέικ Παντεσπάνι με Κρέμα Πορτοκάλι.
Προσθέστε το ξύσμα πορτοκαλιού, 
Ενσωμάτωση Στερεών: Τέλος, κοσκινίστε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ μαζί σε ένα ξεχωριστό μπολ. Προσθέστε σταδιακά το μείγμα αλευριού στο μπολ με τα υγρά. Χτυπήστε το κουρκούτι για τελευταία φορά για λίγα δευτερόλεπτα (ή ανακατέψτε με σπάτουλα) μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει υπέροχο και μεταξένιο. Προσέξτε να μη χτυπήσετε υπερβολικά το μείγμα σε αυτό το στάδιο.
Ψήσιμο: Ρίξτε το μείγμα σας στο ταψί και ανακινήστε ελαφρά ώστε να φύγει ο αέρας και το μείγμα να γεμίσει εντελώς το ταψί. 
Το κέικ είναι έτοιμο όταν βάλετε μια οδοντογλυφίδα στο κεντρικό μέρος και βγει καθαρό. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει σε μια σχάρα.
Κοπή: Στη συνέχεια κόβουμε το κέικ στη μέση (οριζόντια) για να το χρησιμοποιήσουμε ως πάνω και κάτω μέρος.
Κρέμα Πορτοκαλιού για Γέμισμα
Χτύπημα Κρέμας: Τοποθετήστε την κρύα κρέμα γάλακτος (250 ml), τη βανίλια και το χυμό πορτοκαλιού στο μπολ, χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό μίξερ χειρός. Ανακατεύουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα, μέχρι να αρχίσει να πήζει η κρέμα και να γίνεται σαντιγί. Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη και το ξύσμα πορτοκαλιού. Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστούν μαλακές κορυφές.
Συναρμολόγηση: Μεταφέρετε την κρέμα σε ξεχωριστό μπολ, σκεπάστε και βάλτε τη στο ψυγείο μέχρι να τη χρησιμοποιήσετε. Καλύψτε το παντεσπάνι της βάσης με μια παχιά στρώση από την κρέμα πορτοκαλιού και τοποθετήστε από πάνω το άλλο κομμάτι από το παντεσπάνι. Κόψτε με το μαχαίρι τα πλαϊνά, αν χρειάζεται, για να το τετραγωνίσετε.
Γαρνίρισμα: Τελειώστε το Κέικ Παντεσπάνι με Κρέμα Πορτοκάλι με ζάχαρη άχνη και πασπαλίστε με σκόνη κακάο. Μεταξύ μας, το παντεσπάνι είναι ελαφρύ και ευάερο… φυσικά η κρέμα ήταν γλυκιά και νόστιμη.
Αναλυτικοί χρόνοι
Χρόνοι Προετοιμασίας και Ψησίματος
Χρόνος Προετοιμασίας (Ενεργός): 20 λεπτά
Χρόνος Ψησίματος: 40-50 λεπτά
Χρόνος Χτυπήματος Κρέμας: 5 λεπτά
Χρόνος Αναμονής (Ψύξη): 60 λεπτά
Συνολικός Χρόνος: Περίπου 2 ώρες
Χρήσιμα Tips για τη συνταγή
Μικρά μυστικά επιτυχίας
Για ακόμα πιο έντονη γεύση, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού στο παντεσπάνι. Επίσης, αν θέλετε το παντεσπάνι πιο ζουμερό, μπορείτε να το ραντίσετε με λίγο σιρόπι από χυμό πορτοκαλιού και ζάχαρη, πριν βάλετε την κρέμα. Δείτε μια σχετική συνταγή για αφράτο σιροπιαστό κέικ πορτοκάλι.
Αν θέλετε, μπορείτε να γαρνίρετε το Κέικ Παντεσπάνι με Κρέμα Πορτοκάλι με φρέσκες φέτες πορτοκαλιού ή επιπλέον ξύσμα.
Διατήρηση: Το κέικ διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες. Είναι καλύτερο να το βγάλετε από το ψυγείο 15 λεπτά πριν το σερβίρισμα. Δείτε κι άλλες συνταγές για αφράτα κέικ.
Σχετικές Συνταγές
Γλυκό Ψυγείου με Κρέμα Γάλακτος
Αφράτο Κέικ με Βουτυρόκρεμα Βανίλια











